ŠIMUN MATIŠIĆ

Bogorodica Marija bila je cura iz naroda, da je rođena na našim prostorima, možda bi pjevala gangu

Šimun Matišić
 Ivan Posavec
Šimun je na glazbenoj sceni prisutan još od dječačkih dana, do sada se već etablirao kao izuzetan vibrafonist

U ponedjeljak će u Hrvatskom glazbenom zavodu Cantus Ansambl pod ravnanjem Berislava Šipuša izvesti skladbu Šimuna Matišića "Šlomlek Maryam" za sopran, dva sopran saksofona i ansambl. Nastupaju još Marta Schwaiger, sopran, te Dragan Sremec i Saša Nestorović, sopran saksofoni.

No, po čemu je zanimljiva ova vijest? Šimun Matišić posebna je pojava na hrvatskom umjetničkom nebu. Mladi, 24-godišnji glazbenik sin je, mnogi će reći, najboljeg suvremenog hrvatskog dramskog pisca Mate Matišića, kojeg poznajemo i kao jazz gitarista.

Šimun je na glazbenoj sceni prisutan još od dječačkih dana, do sada se već etablirao kao izuzetan vibrafonist, sa svojim prvim, autorskim jazz albumom "Invocation" prije dvije godine je osvojio i Porina, a skladba koja će biti izvedena u HGZ-u nastala je u sklopu njegova studija klasične kompozicije i klasičnih udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

"Šlomlek Maryam jest molitva Zdravo Marijo na aramejskom. Odlučio sam se za aramejski jer je to jezik kojim je Marija govorila. Početak skladbe je stilizirana upotreba gange, meni bliskog i vrlo zanimljivog načina narodnog pjevanja. Marija, koja je bila jednostavna cura iz naroda, da je kojim slučajem bila rođena na našim prostorima, možda bi baš pjevala gangu. Atmosfera gange dovela me do upotrebe dvaju sopran saksofona. Iako su to isti instrumenti jedan koristi klasični, a drugi džezerski usnik, pa ih to čini vrlo različitima. Upravo ta različitost istih instrumenata u kombinaciji sa sopranom bili su mi vrlo zanimljivi u procesu nastajanja ove kompozicije", objašnjava svestrani Matišić koji u Gavelli radi na novoj predstavi "Zagreb 2020." koja će 27. studenoga imati premijeru u Laubi.

"Radim s genijalnim glumcem, skladateljem i piscem Filipom Šovagovićem i Dubravkom Mihanovićem na njihovoj novoj predstavi. Rad s glumcima je predivan i time se također želim baviti u životu", kaže Šimun Matišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:18