ODSAD I NA HRVATSKOM

Biografija glazbenih velikana: Flanel i gnjev Pearl Jama, bend koji je ratovao s Trumpom

Pearl Jam
 Idols/photoshot/Avalon/Profi
Knjigu je izdala knjižara Rockmark, a autor Ronen Givony bavi se i političkim kontekstom slave Pearl Jama

"Not for You”, kod nas objavljena u izdanju glazbene knjižare Rockmark, prva je sveobuhvatna biografija kultnog benda Pearl Jam, kvinteta iz Seattlea koji je snimio 11 studijskih albuma, prodao više od 85 milijuna ploča, odsvirao više od tisuću koncerata u 50 zemalja. Iako su glazbeni fenomen, autor biografije Ronen Givony, gorljivi obožavatelj ove skupine, stavlja Pearl Jam u puno širi kulturološki i politički kontekst. On je tek njihov obožavatelj te nikad nije upoznao nekoga iz benda. Toga se ne srami i već na početku to naglašava. U ovom se slučaju, govori, ne radi o autoriziranoj biografiji, nego o "bilješci obožavatelja".

- Sve u knjizi već je poznato - piše Givony, koji je stvaranju svojega teksta pristupio kroz analizu sadržaja. Iako se od glazbenih biografija obično očekuju sočni, novi i nepoznati detalji, činjenica da Givony nikad nije bio čovjek iz Pearl Jamova backstagea ne umanjuje važnost i zanimljivost ove knjige. Dapače, on je istraživanju za svoj zadatak pristupio ozbiljno i studiozno, a upravo zbog svoje neuključenosti u ono što piše uspijeva u tome biti objektivan. Pa se već na samome početku knjige priupita - Pa, je li Pearl Jam uopće dobar bend?

Lekcija iz povijesti

Givony prati bend od njihovih samih početaka do danas. Pokušava shvatiti utjecaj kojeg su Jamovci imali na generacije koje su s njima odrasle, a kojih ima više od 30. Priča je ovo o Pearl Jamu kroz sve njihove faze. Priča je to o utjecaju, aktivizmu i idealizmu "benda Clintonove ere" koji je jedan od onih koje su obilježili "flanel i gnjev 90-ih". U ovoj ćete knjizi svakako dobiti lekciju iz povijesti Pearl Jama. Givonyju nipošto nisu promaknuli detalji oko toga kako je bend dobio ime, ali je išao i dalje u povijest, pa saznao da je prvi koncert na kojem je bio frontmen Eddie Vedder bio onaj Brucea Springsteena 1977. godine. Legenda kaže da je koncert bio sjedeći, u teatru, a maleni je Eddie ostao sjediti i pola sata po kraju programa, maštajući kako bi magično bilo da se Springsteen vrati na pozornicu i ponovno zasvira za tek nekolicinu ljudi koji su ostali toliko dugo.

image
Eddie Vedder
Debbie Vanstory/iphoto/Newscom

Upravo je Vedder centralna figura ove knjige. Givony izvlači izjave njegovih prijatelja koji su ga poznavali i prije no što je postao slavan, prije no što je bio jedan od predvodnika svije generacije.

- On zna o čemu se u ovom poslu radi. On nije neka jadna, izgubljena dušica koja piše sjajne pjesme - rekao je jedan od prijatelja, dodajući kako se brojni slažu da je Vedderov uspjeh bio pogonjen "žarom za ponovnim izmišljanjem i dramatizacijom sama sebe, njegovim nepresušnim nagonom da ga se čuje i čeličnom odlučnošću da kontrolira svoj javni imidž".

Vedderove poruke

Doista, Vedder je uvijek bio vrlo jasan u slanju poruka koje želi da dopru do javnosti. Možda najvažnija i najjača strana ove knjige je, kako je već spomenuto, što ona stavlja bend u kontekst, bez kojeg njegovu snagu ne bi bilo moguće u potpunosti razumjeti. Tako, primjerice, Givony prepričava Vedderovu bliskost s Obamom, govori o tome kako mu je pjevao... Ali i animozitet kojeg je imao s Trumpom, kojemu bi na svojim koncertima često slao poruke, pa onda pokazao da je svjestan da je to uzalud: "On ionako ne sluša glazbu niti čita knjige", rekao bi.

image
Donald Trump (desno)
Olivier DOULIERY/AFP

Takvoj se vrsti provokativnoga aktivizma rado pridruživala i Vedderova supruga Jill. Od njezinih pothvata možda treba spomenuti jedan od recentnijih. Donald i Melanija Trump posjećivali su migrantske baze, a ona je obukla jaknu na kojoj je pisalo "I Really Don't Care. Do U?", pa je kasnije komentirala da je to "samo jakna". Jill Vedder joj je uzvratila jaknom sličnog dizajna, ali s drugom porukom: "Yes, We All Care. Y Don't U?". Društveni je aktivizam ovog ili sličnog tipa Veddera postavio kao obožavanu figuru. Njegove su se riječi i djela čuli. Reagirao je na aktualnosti i na nepravdu - primjerice, na pucnjave i ubojstva u američkim školama. Bio je šokiran činjenicom da se prilikom jednog takvog napada nastava u školi normalno nastavila u ostatku dana.

To ga je inspiriralo da napravi spot za pjesmu "Jeremy" u kojem sam puca u školi. Kako su pokazale kasnije analize, spot se tijekom 1993. godine na MTV-ju prikazivao svaka tri sata. Vedderu je talent za prepoznavanje i ukazivanje nepravednosti, čini se, bio upisan u DNK, čemu svjedoči i činjenica da je prva pjesma koju je napisao za Pearl Jam bila "Alive", ujedno i njihov najveći hit.

Trijumf paradoksa

- 'Alive+ je trijumf paradoksa - memoar o stvarnom životu i spekulativna fikcija; privatna povijest i javni spomenik; razračunavanje u prvom licu i mit o Edipu. Priča o incestu, zavaravanju i naslijeđenoj traumi, 'Alive' je Eddiejev prvi pokušaj - kao što bi to Orwell formulirao - osvete odraslima koji su mu nanijeli nepravdu u djetinjstvu - piše Givony.

Doista, dalo bi se pričati o tome je li uspio ispraviti nepravde te može li si uopće pojedinac zadati takva zadatke. No ono što je sigurno jest - on se itekako potrudio. Također, za one koji se eventualno dvoume oko toga uzeti ovu biografiju u ruke ili ne, možda valja spomenuti da su u priči, direktno ili ne, isprepletene i izjave Johna Lennona, Chrisa Cornella...

image
Pearl Jam - biografija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:50