Opera pod zvijezdama

Ante Jerkunica iz Met Opere došao na Prisavlje, a Filipa Filipovića velika karijera tek čeka

Sunčana strana Prisavlja, program Opera pod zvijezdama.
Na fotografiji: Solistice Jelena Kordić i Lana Kos.
 

 Nera Šimić/CROPIX
Tradicionalna Opera pod zvijezdama održana je kao dio ljetnih programa Sunčana strana Prisavlja pred velikom publikom

Nema tog prijetećeg nevremena koje će spriječiti ljubitelje opere! Tradicionalna Opera pod zvijezdama održana je 21. lipnja na tratini pred zgradom HRT-a kao dio ljetnih programa Sunčana strana Prisavlja pred vrlo brojnim auditorijem i uz izravne prijenose. Prva večer ljeta nije bila pod zvijezdama nego sa svjetskim zvijezdama ali i onima koje to tek postaju po riječima Dražena Siriščevića koji je ciklus davno izmislio i bio u ulozi voditelja.

image

Sunčana strana Prisavlja, program Opera pod zvijezdama.

Nera Šimić/CROPIX

Uživo smo konačno čuli i našeg najnovijeg metropolitanca Antu Jerkunicu, basa kraljevskoga glasa i intenzivne verdijanske belkanto interpretacije kao kralja Filipa iz " Don Carlosa" i Gvardijana u " Moći sudbine". Očekuju ga novi pozivi u Met gdje će tumačiti svog proslavljenog Sarastra u Mozartovoj " Čarobnoj fruli" a na vidiku je i Wagnerov " Prsten Nibelunga". Hoće li se pojaviti i na zagrebačkoj sceni ne zna se a baš bi i mogao jer i mi imamo odličnu " Čarobnu frulu"!

image

Sunčana strana Prisavlja, program Opera pod zvijezdama.

Nera Šimić/CROPIX

Ženska zvijezda ekstra formata bila je naravno Lana Kos, glasom, izgledom i gardom prava operna diva s dvije Verdijeve Leonore, onom već slavljenom iz " Trubadura" i drugom iz " Moći sudbine" koja je sigurnim putem vodi do zvijezda koje je nekad davno upravo s andjeoskom molitvom dosegnula Ljiljana Molnar Talajić. U popularnoj Barkaroli Offenbachovih " Hoffmannovih priča" pridružila joj se i Jelena Kordić, mezzosopran zamjetne inozemne karijere koja je ovu zvjezdanu večer otvorila sa Saint- Saensovom Dalilom. Senzualnoj Filistejki nedostajalo je tek malo više glasovnoga "safta".

image

Sunčana strana Prisavlja, program Opera pod zvijezdama.

Nera Šimić/CROPIX

I konačno oni koji bi zdravorazumski trebali postati zvijezde. Sopran Darija Auguštan (1996.) i tenor Filip Filipović (1997.) u arijama i duetu z Puccinijevih " Boema" razgalili su publiku. Mladi, suvereni, odlično školovani, bili su idealno pristali par omiljenih likova. Filipović je pravo čudo od blistavog tenora i biti će čudo ne napravi li veliku karijeru.

Pod ravnanjem Ive Lipanovića sudjelovali su orkestar i zbor Hrvatske Radiotelevizije. Zbor vrlo dobar, orkestar bučan i nerazgovjetan.Čini se da je tehnika u živo zakazala, za volju prijenosa koji su, kažu mi znalci, bili tonski korektni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:02