‘NOT NOW, NOT EVER‘

Aleksandar Dragaš: Nakon Pipsa i Gibonnija mini-album objavili i The Strange

The Strange
 Mladen Pobi/Cropix
Sve je više glazbenih izvođača u svijetu pa tako i u Hrvatskoj koji napuštaju uobičajeni ritam objavljivanja albuma

Sve je više glazbenih izvođača u svijetu pa tako i u Hrvatskoj koji napuštaju uobičajeni ritam objavljivanja albuma da bi ga zamijenili ritmom objave EP singlova ili mini-albuma.

Ripper se u slučaju Pipsa "prijeti" da više ni neće objavljivati albume, Belan već nekoliko godina uredno "izbacuje" singlove koje potom "okuplja" u album, Gibonni je nakon duge pauze objavio mini-album, a u taj niz sada su se uvrstili i The Strange.

Navedenima je album bio dominantni glazbeni format, no u slučaju grupe The Strange postoji dodatni razlog zašto nakon "Echo Chamber" (2018.) nismo dobili treći album nego EP "Not Now, Not Ever" s tri pjesme.

Naime, relativno brzo nakon objave spomenutog albuma, The Strange su napustili Lada, Hrvoje i Dinko, a time je došlo i do raspada The Bambi Molestersa. U postavu su pak ušla trojica članova riječke americana grupe My Buddy Moose, uz Luku Benčića koji je već bio u redovima The Strangea predvođenog Daliborom Pavičićem i Chrisom Eckmanom.

Time se promijenila "dinamika" pa i "Not Now, Not Ever" zvuči bitno drugačije od sukusa albuma "Echo Chamber". Ako su tada prevladavali americana, baroque-pop i surf-rock sada se The Strange predstavljaju u opuštenijoj i vrckastijoj formi roots-rocka blendanog countryjem i power-popom te s naglašenijom ulogom puhača pri čemu je naslovna skladba bliska i Stonesima iz doba "Sticky Fingersa".

"Suffering Jukebox" obrada je pjesme skupine Silver Jews čiji je lider David Berman malo nakon eponimnog debija njegovog drugog benda Purple Mountains u ljeto 2019. godine nažalost izvršio samoubojstvo.

Ta se pjesma ovdje našla iz poštovanja, no mnogo veće iznenađenje predstavlja iz zafrkancije proizašla, radikalno drugačija i gotovo pa northern-soul verzija hita "Age Of Consent" New Order čiji biste stil teško doveli u svezu s estetikom The Strangea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:46