Ugledna Gotham Awards

Zvijezda ‘Murine‘ Gracija Filipović opet slavi: u New Yorku proglašena najboljom novom glumačkom nadom

Gracija Filipović

 

 Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance via AFP
Filipović je tijekom Berlinalea uručeno priznanje Shooting Stars koje se svake godine dodjeljuje najvećim mladim glumačkim nadama

Mlada hrvatska glumica poznata po ulozi Julije u filmu "Murina" Antonele Alamat Kusijanović jučer je u New Yorku povodom 32. dodjele nagrada Gotham Awards proglašena najboljom novom glumačkom nadom (breakthrough performer). Za nagradu je osim Gracije Filipović konkuriralo još četiri mladih glumica: Frankie Corio ("Aftersun"), Kali Reis ("Catch the Fair One"), Anna Diop ("Nanny") te Anna Cobb ("We‘re All Going to the World‘s Fair").

O dodjeli nagrada, uključujući kategoriji novih glumačkih nada, pisali su The Hollywood Reporter, Variety i Vulture.

"Murina", debitantski dugometražni film Alamat Kusijanović na Festivalu u Cannesu nagrađen je Zlatnom kamerom (Camera d‘Or), a Filipović je tijekom Berlinalea uručeno priznanje Shooting Stars koje svake godine najvećim mladim glumačkim nadama dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion. Gracija je tek četvrta hrvatska glumica koja je primljena u spomenuti program.

Svojedobno je dala intervju Jutarnjem , i kako je rekla: "Postoji dosta karakteristika koje su bitne u Julijinu karakteru, a koje su meni bile nepoznate, poput življenja u izoliranoj otočnoj sredini u obitelji koja ju više koči nego što joj pomaže. Općenito, cijeli proces istraživanja njezina karaktera od mene je iziskivao intenzivne pripreme i tu mi je najviše pomogla Antoneta, koja me upućivala na pravi put, a u isto mi je vrijeme dovoljno vjerovala da mi da slobode da unesem malo sebe u Juliju i na tome sam zahvalna".

Nagrade Gotham Awards slave nezavisne filmove. Uključuju filmove čiji budžet ne prelazi 35 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:19