ONLINE FILM

Život na Bliskom istoku: Pulsirajuća svakodnevica koja niče čak i na spaljenoj zemlji

scena iz filma 'Notturno'
 Gianfranco Rosi
Gianfranco Rosi kamerom prati štošta: povečerja kurdskih žena-vojnikinja i dnevne šetnje u tamnici za zarobljene isilovce

Talijan Gianfranco Rosi (1963.) jedan je od klasika suvremenog dokumentarnog filma. Tom ugledu ponajprije su pridonijela dva Rosijeva filma koji su pobijedili na velikim festivalima "općeg" tipa, na kojima se dokumentarci obično i ne natječu. Riječ je o filmovima "Sveti GRA" (2013.) i "More gori" (2016.) koji su osvojili Zlatnog lava u Veneciji te Zlatnog medvjeda u Berlinu.

Rosijeva specijalnost su veliki mozaički dokumentarci u kojima izlaže svagdan ljudi na nekom prostoru, često ih prati tijekom više mjeseci, a njihovu svakodnevicu povezuje u anegdotalne cjeline s intrigantnim vizualnim pristupom i puno crnog humora. Rosi je jako utjecao i na hrvatske dokumentariste, pa i one najbolje, kao što su Goran Dević ("Na vodi") i Tonći Gaćina ("Turizam!").

Ovoga tjedna u prilici smo vidjeti i najnoviji, možda i najambiciozniji Rosijev film. Riječ je o dokumentarcu "Notturno" koji se prikazuje online u okviru zagrebačkog Human Rights Film Festivala. "Notturno" je film koji je Rosi snimao tri godine diljem (po)ratnog Bliskog istoka - u Iraku, Siriji, Kurdistanu i Libanonu. Rosi prati kamerom štošta: od povečerja kurdskih žena-vojnikinja, preko dnevne šetnje u tamnici za zarobljene isilovce, pa do sasvim mirnodopskih prizora: jednog radnog dana uličnog muzičara, ili kamionskog saobraćaja na check-pointu.

Rosi bliskoistočnu zbilju depolitizira i estetizira. Rijetko kad shvaćate gdje je prizor snimljen, "tko je tko" može pokopčati samo onaj tko krajem oka uoči ambleme na uniformi ili stjegove u drugom planu. Zapostavljajući politiku, Rosi snima film o pulsirajućoj svakodnevici koja niče čak i na spaljenoj zemlji. Takav pristup ne mora biti svakom drag: no - kako god gledali na to, "Notturno" je film vrijedan preporuke. ("Notturno"; Italija, 2020. (www.kinoeuropa.hr) R.: Gianfranco Rosi HRFF, online od 6. do 13. prosinca)


Premijera: Povratak s princezom u bajku unatoč teškim vremenima

Zagrebačko gradsko kazalište Žar ptica premijerno izvodi predstavu "Princeza na zrnu graška" redateljice Maje Katić, koja će se istovremeno održati i "uživo" u dvorani te online, putem live streama. U predstavi glume Bogdan Ilić i Dunja Fajdić, koja zajedno s Majom Katić supotpisuje i autorstvo teksta.

"U ova ne baš lijepa vremena za sve nas, pogotovo za izvedbene umjetnosti pa i za dječje kazalište, dvije svestrane glumice, Maja Katić i Dunja Fajdić, priredile su nam povratak u bajku i odmak od svakodnevice koji je potreban svakom djetetu, a i odraslima koji nisu zaboravili biti djeca", stoji u najavi predstave "Princeza na zrnu graška". Autor glazbe je Ivan Biondić Mirzaa, scenografiju osmišljava Gordana Poljančić, a rasvjetu oblikuje Goran Jurković. Za sve koji ne budu mogli biti u dvorani, premijera će se prenositi u live streamu putem YouTube kanala Žar ptice. ("Princeza na zrnu graška"; Zagreb, Žar ptica, Bijenička 97, 18.30 h, ulaznice 35 kuna)

image
Žar Ptica

Radio: Jazz orkestar HRT-a u izravnom prijenosu na Trećem programu

Među raznolikim projektima Jazz orkestra HRT-a, znatnu pažnju uvijek privuku i oni posvećeni latin-jazzu. Ovaj put u Dvorani Gorgona MSU-a članovi Jazz orkestra HRT-a udružuju se s glazbenicima sastava FiloSofía koji izvode vlastitu, autorsku latinoameričku glazbu. Koncert se održava bez publike, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija. (Jazz orkestar HRT-a, Salsa (balcánica)​ Zagreb, MSU, Dvorana Gorgona 20 h, Treći program Hrvatskog radija)

image
Jazz orkestar HRT-a
Dinko Bazulic

Gala koncert: Svečana dodjela nagrade 'Ivo Vuljević' uz Zagrebačke soliste

Na gala koncertu uz svečanu dodjelu 33. Nagrade Ivo Vuljević u Atriju palače HAZU nastupit će Danijel Detoni, glasovir, i Zagrebački solisti, a bit će izvedena djela Sare Glojnarić (dobitnice nagrade za 2019.), Luke Sorkočevića i Zorana Juranića. Nagrada Ivo Vuljević za 2020. godinu pripala je mladim umjetnicama Martini Jembrišak, harmonikašici, i Miji Pečnik, pijanistici. (Svečana dodjela Nagrade Ivo Vuljević Zagreb, Atrij HAZU 20 h, ulaz besplatan)

image
Marko Todorov/CROPIX

Klasika: Hrvatski komorni orkestar izvodi Händela, Purcella, Vivaldija...

Drugi koncert u sezoni Hrvatskog komornog orkestra ugošćuje sjajnu hrvatsku sopranisticu Dolores Leko. Pod umjetničkim vodstvom koncertne majstorice Mojce Ramušćak izvode se djela Händela, Purcella, Vivaldija, Berse i Wolf-Ferrarija. Hrvatski komorni orkestar nositelj je uz ostalo nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. (Koncert Hrvatskog komornog orkestra Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod 20 h, ulaznice 40-60 kuna)

image
Hrvatski Komorni Orkestar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:55