SLOŽNE FEMINISTICE

Žene u Južnoj Koreji bojkotiraju ‘Squid Game‘: ‘Ne treba nam još i njihova mizoginija‘

Squid Game
 Youngkyu Park/Netflix/AFP
Brojne feministice Južne Koreje odustale su od gledanja serije jer su zgađene načinom na koji se opisuje žene

Iako je iznimno popularna Netflixova serija "Squid Game" fikcija koja govori o ekstremnom natjecanju u Južnoj Koreji čiji su sudionici ljudi opterećeni dugovima, feministice Južne Koreje naglašavaju kako je iznimno mizogina te da redatelj serije treba znati da žene zaslužuju bolji tretman. Naglašavaju kako radnja serije donosi nataloženu neodgovornost prema ženama kao objektima za nasilje, hiperseksualizaciju i žrtvovanje. Kako kaže Koreanka Ye-eun Lee, odustala je od gledanja prije polovice serije zgađena načinom na koji se opisuje žene, što smatra mizoginim, te odustala od daljnjeg gledanja.

Baš kao i 24-godišnja Jane Park koja se predstavila pseudonimom i u svom postu također potvrdila kako je seriju prestala gledati iz protesta. Inače, voli gledati Netflix, uvijek se veseleći novim naslovima, no "Squid Game" je serija koju ne može podržati obzirom na kritike koje tvorce optužuju za mizoginiju, piše Al Jazeera. A takvih je feminističkih svjedočanstava još čitav niz.

Inače, "Squid Game" prikazuje igrače koji se pod teretom dugova natječu u smrtonosnoj verziji dječjih igara na otvorenom u zamjenu za novčanu nagradu. I dok je ultranasilna distopijska serija osvojila gledatelje širom svijeta i ima dobre šanse postati najgledanija Netflixova serija svih vremena, feministice Južne Koreje definitivno nisu njome oduševljene i odlučile su je bojkotirati.

image
Kadar iz serije Squid Game
Netflix/Youtube

Zasad su svoje kritičke razgovore ograničile na feminističke forume bojkotirajući seriju, te napominju kako bar trenutno izbjegavaju objavljivanje na širim platformama iz straha od mogućeg uznemiranja u zemljama u kojima feministice u pravilu doživljavaju online zlostavljanje.

Također zahtjevaju od autora serije Hwanga da priče žena tretira s više osjećajnosti obzirom da planira i drugu sezonu. Naime, u Južnoj Koreji je neravnopravnost spolova prilično raširena, od one na radnom mjestu, duboke podijeljenosti uloga kod kuće i vrlo raširene prijetnje seksualnim nasiljem koja ide od fizičkih napada do digitalnih zločina.

Žene koje se bore za svoja prava nerijetko strahuju da će biti osuđene na neprijateljsko ponašanje, stigmatizaciju, ali i obrnutu diskriminaciju od strane muškaraca koji se smatraju žrtvama feminizma. U takvom ozračju iskrivljenog mišljenja u kojem se krivi žene i valorizira muškarce, one koje bojkotiraju seriju navode kako u je njihovim očima "Squid Game" posebno opasna jer ocrtava ženske likove kao ograničene figure koje su deformirane kako bi odgovarale muškoj percepciji, te da ne rade ništa kako bi im se suprotstavili. Upravo zato, za njih je serija ozbiljna prijetnja ženama, prikazana isključivo iz muškog kuta i uznemirujući prikaz nasilja nad ženama, kao i neprikrivena podrška partijarhatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:28