POLIMAC PREPORUČUJE

Wangovi vode praonicu rublja kojoj ide dobro i žele proširiti biznis. Međutim, moraju se javiti u poreznu upravu...

Michelle Yeoh u filmu Sve u isto vrijeme

 A24/Planet/Profimedia
Kritičari Jutarnjeg podijeljeni: Zašto je Sve u isto vrijeme podbacio svugdje osim u Americi?

Nakon što su nezavisni filmaši razmontirali i reinterpretirali brojna opća mjesta filmova o superjunacima, došlo je vrijeme da se pozabave multiverzumom - idejom da postoji beskonačni broj svemira koji egzistiraju istovremeno te kroz koje se može putovati.

Prvo, međutim, malo povijesti. Ideju o neograničenom broju svjetova prvi je spomenuo starogrčki grčki filozof Anaksimandar, međutim još se uvijek vode rasprave je li zaista vjerovao u koncept više svjetova te jesu li ti svjetovi egzistirali istovremeno ili su bili sukcesivni. Koncept nemjerljivog broja svjetova prvi su na pravi način konkretizirali antički atomisti.

Pojam je 1895. prvi upotrijebio američki filozof William James, međutim u tom kontekstu. Multiverzum je u moderni znanstveni kontekst ušao tijekom rasprave između austrijskog fizičara Ludwiga Boltzmanna i njemačkog matematičara Ernsta Zermela koja se odvila iste te 1895. godine.

Kako kaže enciklopedija Britannica, multiverzum je hipotetska kolekcija potencijalno različitih postojećih svemira, svaki od kojih je sazdan od svega čemu može pristupiti povezana zajednica promatrača.

Filmski studio Marvel temu multiverzuma prvi je puta načeo u Doktoru Strangeu (2016.), a do određene mjere razradio u filmu Osvetnici: Završnica (2019.), kada su pripadnici Osvetnika otputovali u četiri alternativna timelinea kako bi se poništili Thanosovo "brisanje" pola svih živih bića.

Multiverzum će obilježiti četvrtu, petu i šestu fazu njegova filmskog svemira (MCU), a najbolje je prikazan u filmovima Spider-Man: Put bez povratka (2021.) i Doktor Strange u multiverzumu ludila (2022.).

I dok će promućurni gledatelji jamačno uočiti da je Marvel multiverzumu pristupio na jedan proračunati i korporativni način, kako bi pošto-poto produžio trajanje MCU-a te kako ne bi morao ponovno kretati od nule, redatelji i scenaristi Daniel Kwan i Daniel Scheinert (Swiss Army Man) u svome su novom filmu Sve u isto vrijeme istom konceptu pristupili na bitno iskreniji način.

Naime, njih su dvojica u Sve u isto vrijeme koncept multiverzuma iskoristili kako bi ispričali priču o tročlanoj obitelji kineskih imigranata koja se skrasila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Obitelj čine Evelyn Quan Wang (legenda akcijskog filma Michelle Yeoh), njezin suprug Waymond Wang (Ke Huy Quan) i njihova kći Joy Wang (Stephanie Hsu). Wangovi vode praonicu rublja kojoj ide dobro i žele proširiti biznis. Međutim, da bi to napravili, moraju se javiti u poreznu upravu i razgovarati sa svojom iznimno pedantnom poreznicom Deirdrom (Jamie Lee Curtis). Taj će već stresan posao još stresnijim učiniti činjenica da prije odlaska u poreznu u praonici moraju organizirati proslavu kineske Nove godine na koju će iz Kine doći Evelynin zahtjevni otac kojega obitelj od milja zove Gong Gong (James Hong). Uz to, Joy na tulum planira dovesti svoju djevojku Becky (Tallie Medel).

Evelyn tijekom tog vrlo zahtjevnog dana doživi svojevrsni slom te dozna za multiverzum i sve njegove tajne.

Film je koštao između 14 i 25 milijuna dolara, a do sada je u kinima diljem svijeta uprihodovao preko 100 milijuna dolara, što je velik uspjeh. Sve u isto vrijeme do sada je nagrađen više od 260 puta i jedan je od glavnih favorita na nadolazećim Oscarima.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o činjenici da je Sve u isto vrijeme "prošao" gotovo isključivo u Americi te razlozima za njegov neuspjeh u drugim velikim tržištima kao što su britansko i francusko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:55