NESTRPLJIVO IŠČEKIVANJE

Večeras je premijera ‘Dine‘ u Zagrebu. Komentari na društvenim mrežama su ekstatični

Timothée Chalamet i Austin Butler, Warner Bros, Dina: Drugi dio (2024). 

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Evo što za sada znamo: radnja se odigrava na planetu Arrakis na kojem je izgnana Kuća Atreidesa našla moćne saveznike u plemenu Fremena. Paul Atreides (Chalamet) zaljubio se u Fremenku Chani (Zendaya)

Knjiga Franka Herberta "Dina" prvi je put objavljena 1965. i sljedećih je godina stekla milijune poklonika među obožavateljima znanstvene fantastike. Jedan od njih bio je i George Lucas, kojem je "Dina" bila inspiracija za "Ratove zvijezda", no prvi filmaš koji je pokušao ekranizirati tu knjigu bio je Alejandro Jodorowsky, Čileanac s francuskim domicilom. Nakon tri godine priprema procijenjeno je da je tako kompliciran roman nemoguće adaptirati, sve dok filmska prava nisu pripala talijanskom tajkunu Dinu De Laurentiisu. Njegova kći Raffaella angažirala je novu redateljsku zvijezdu Davida Lyncha, no film je za američko tržište jako skraćen, tako da je iznervirao poklonike knjige, a naposljetku ga se odrekao i sam redatelj. Herbert je u međuvremenu napisao još nekoliko djela iz tog univerzuma. Umro je 1986. tako da nije vidio solidnu mini-seriju u produkciji Sci-Fi Channela koja bar nije previše odstupala od romana. Snimljen je i nastavak "Djeca Dine", također vrlo dobro primljen, pa se činilo da za novim prilozima Herbertovu opusu nema pretjerane potrebe. Ipak, žalopojka da ti TV filmovi nisu ono što je predložak zahtijevao i dalje je bila aktualna, pa je u novom mileniju kompanija Legendary Pictures otkupila filmska prava, "Dina" je koncipirana kao spektakl, za redatelja je odabran Kanađanin Denis Villeneuve, a on je odmah postavio uvjet da će njegova verzija imati dva dijela s ukupnim trajanjem oko pet sati.

Pretprodukcija i snimanje otegli su se na ukupno četiri godine, budžet se popeo na 165 milijuna dolara, no premijera prvog dijela na Venecijanskom festivalu 2021. odagnala je strahove svih skeptika. Odmah su počele pripreme za drugi dio, koji bi imao premijeru još prošle jeseni, ali holivudski štrajkovi pomakli su ga na početak ožujka. Glavnina glumačke ekipe ostala je ista - Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson i mnogi drugi - a prinove su bili Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken i Léa Seydoux. Kao i u prvom dijelu, radnja drugog odigrava se na planetu Arrakis na kojem je izgnana Kuća Atreidesa našla moćne saveznike u domorodačkom plemenu Fremena. Paul Atreides (Chalamet) zaljubio se u Fremenku Chani (Zendaya), iako mu majka, lady Jessica (Ferguson), sugerira kako bi bilo puno mudrije da se vjenča s princezom Irulan (Pugh), kćeri cara cijelog imperija. Kuća Harkonnen, kojoj je u početku bio oduzet Arrakis, odnosno eksploatacija dragocjenog "začina" (zapravo, moćne droge), nije odustala od planeta koji je tako dugo cijedila, njezin predvodnik Vladimir Harkonnen (Stellan Skarsgaard) imenovao je za nasljednika svoga nećaka Feyd-Raythu (Butler), karizmatičnog i surovog mladog ratnika koji će se kad-tad morati sukobiti s Paulom.

Premijera je održana prošli tjedan u Londonu na filmskom trgu u Leicester Squareu, recenzije se još ne smiju objavljivati, no komentari na X-u su ekstatični. Posebno se hvale bitke koje izgledaju spektakularno, dosta neobično jer je budžet drugog dijela skromniji od prvog, no valjda su u "jedinici" potrošili taman toliko koliko su trebali, pa je "dvojka" ispala puno jeftinija. Villeneuve je itekako zainteresiran za dobar odjek drugog dijela. On je, naime, "Dinu" već od samog početka planirao kao trilogiju, a možda nastavaka bude i više: Herbert je nakon smrti ostavio dovoljno knjiga da se iz "Dine" napravi bogata filmska franšiza.

Dina: Drugi dio

am. ZF pust. spektakl, 2024.

REDATELJ: Denis Villeneuve

BUDŽET: 122 milijuna dolara

U KINIMA: od 29. veljače

RAT ZA MOĆNU DROGU

Timothée Chalamet

Upravo je nastupio u filmu "Wonka", po Roaldu Dahlu, koji je u kinima već zgrnuo 600 milijuna dolara bruto. Hoće li "Dina: Drugi dio" biti tako uspješna, to baš nije tako sigurno. Među filmovima u kojima namjerava nastupiti su treći dio "Dine" te glazbena drama "Potpuni neznanac" Jamesa Mangolda u kojoj će igrati Boba Dylana u presudnom trenutku karijere kad je s akustične prešao na električnu gitaru.

Zendaya

Na sceni je već više od deset godina, ne samo kao glumica i pjevačica, nego i kao model. Dvije potpuno različite uloge učvrstile su joj karijeru: u seriji "Euforija" eksperimentirala je drogama i bila promiskuitetna, a u trilogiji "Spider-Man" s Tomom Hollandom glumila je rezolutnu MJ i bila sušta suprotnost nekadašnjim simpatijama Čovjeka-Pauka. Uskoro ćemo je gledati u filmu "Izazivači" koji se odigrava u svijetu tenisa.

Austin Butler

Proslavila ga je naslovna uloga u filmu "Elvis" za koju je dobio mnogo priznanja, ali mu je pribavio i nevolje. Naime, dok se pripremao za tu ulogu, svladao je prepoznatljiv pjevačev akcent i poslije ga se nije mogao tako lako riješiti. U drugom dijelu "Dine" teško ćete ga prepoznati, što nije takav problem u ratnoj mini-seriji "Gospodari zraka" koja je upravo ostvarila rekordnu gledanost na kanalu Apple TV+.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:27