ZLATNA KOLICA

Uručene nagrade na ZFF-u, najbolji dugometražni film Austrijanca Sebastiana Meisea

 Samir Ceric Kovacevic
U kratkometražnoj konkurenciji Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratki film dobio je film „Sjevernipol“ Makedonke Marije Apčevske.

Film „Konačna sloboda“ austrijskog redatelja Sebastiana Meisea pobjednik je 19. Zagreb Film Festivala u konkurenciji dugometražih filmova. Ovaj film koji se bavi hapšenjima i represijom nad homoseksualcima u poslijeratnoj Zapadnoj Njemačkoj osvojio je glavnu festivalsku nagradu, Zlatna kolica.

Posebno priznanje žirija u istoj, dugometražnoj konkurenciji osvojio je hrvatski film „Zbornica“ redateljica Sonje Tarokić. Riječ je o filmu koji prati svakodnevicu školske pedagoginje koja zapadne u nevolje kad pokuša poboljšati stvari u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

U kratkometražnoj konkurenciji Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratki film dobio je film „Sjevernipol“ Makedonke Marije Apčevske.

Specijalno priznanje dobio je film „Tatine tenisice“ Ukrajinca Olhe Zhurbe.

U domaćoj kratkometražnoj konkurenciji- programu „Kockice“- prvu nagradu Zlatna kolica dobio je student 3. godine zagrebačke ADU Karlo Vorih za film „Jesen našeg ljeta“.

Specijalno priznanje dobio je redatelj Mate Ugrin za kratki film „Sve što dolazi“ koji je ovog ljeta osvojio nagradu na festivalu u Sarajevu.

I dugomketražni pobjednik ZFF- „Konačna sloboda“- također je u Zagreb stigao s nagradom sa sarajevskog festivala. Film redatelja Meisea kronika je institucionalnog progona homoseksualaca u SR Njemačkoj, ispričana kroz sudbinu čovjeka koji je iz nacističkog logora ravno dospio u američki okupacijski zatvor, da bi potom bio višekratno zatvaran.

Junaka filma-kojeg glumi Franz Rogowski- iza rešetaka dočeka vijest da je SR Njemačka 1967. ukinula članak 175. koji je sankcionirao homoseksualne odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:04