PREMINULA NA BRAČU

UMRLA NAŠA PRVA FILMSKA DIVA Odrekla se Hollywooda zbog našeg jedinog Oscarovca

Melita Andres Vukotić, bračna i profesionalna partnerica oskarovca Dušana Vukotića ('Surogat'), preminula je prošlog tjedna u 95. godini u Bolu na Braču. Odigrala je glavne ženske uloge u filmovima 'Jubilej gospodina Ikla' Vatroslava Mimice i 'Ne okreći se sine' Branka Bauera, ali je prekinula svoju glumačku karijeru nakon što je upoznala Dušana Vukotića, s kojim je nadalje surađivala na njegovim projektima kao skripterica, crtačica i asistentica redatelja.

Rođena je 1923. godine u obitelji kojoj su pripadali njezin djed, posvjesničar Ferdo pl. Šišić, i prva hrvatska profesorica klavira Leposava Mihalović, njena prabaka.

Zahvaljujući upečatljivoj osobnosti osvojila je status prve domaće filmske dive, 1955. snimila je seriju pin-up fotografija za američku agenciju AP, pojavila se i u popularnoj američkoj seriji Lum & Abner, ali je odbila uloge u holivudskim filmovima.

Nakon završetka Prve klasične gimnazije upisala je Filozofski fakultet u Zagrebu, ali studij nikada nije okončala jer se posvetila filmskom poslu. Surađivala je i na filmovima Nikole Tanhofera, Šime Šimatovića, Slavka Vorkapića, Zdravka Velimirovića, te je radila u 'Zagreb filmu' u vrijeme nastanka slavne Zagrebačke škole animiranog filma.

Ispraćaj Melite Andres Vukotić bit će 4. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:06