POLIMAC PREPORUČUJE

U kinima je naš kandidat za Oscara: ‘Tjeskobne su scene u kojima institucije koje bi depresivnima trebale pomagati, to ne čine‘

Juraj Lerotić i Snježana Sinovčić u filmu ”Sigurno mjesto”

 Pipser/ZFF
Nemir i nemoć izviru iz svake scene ‘Sigurnog mjesta‘, a Lerotić te osjećaje dodatno pojačava klaustrofobičnom režijom i dugačkim statičnim kadrovima

"Sigurno mjesto", prvi dugometražni film hrvatskog redatelja Juraja Lerotića ("Onda vidim Tanju"), u domaće multiplekse dolazi s velikim pedigreom.

Nagrade za najbolji film dobio je na filmskim festivalima u Locarnu u Švicarskoj i Sarajevu, a glavni glumci - Goran Marković i sam Lerotić - također su dobili priznanja za svoj rad. Uz to, "Sigurno mjesto" prikazano je na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, a na nedavno završenom Zagreb Film Festivalu dobilo je posebno priznanje.

Lerotićev film pripovijeda o tome kako jedan traumatičan događaj, o ovom slučaju pokušaj samoubojstva, može trajno (a možda i nepopravljivo) promijeniti bilo čiji život. "Sigurno mjesto" djelomično je inspirirano događajima koje je prije više godina proživjela Lerotićeva obitelj. Redatelj je u razgovoru za Jutarnji rekao da je film toj obiteljskoj tragediji odlučio napraviti jer ga je šokirala brzina kojom se osoba može promijeniti.

"Nakon tog iskustva imao sam dojam da sam bio na nekom mjestu na kojem nikada nisam bio. U nekom takoreći paralelnom svijetu. Da sam vidio neku istinu o životu za koju prije nisam znao. Mislim da je neki zdrav refleks to podijeliti, nekome to ispričati", rekao je Lerotić.

Dok je pisao priču, nije vjerovao da će s njome išta napraviti. "Činilo mi se prebolno. Pisao sam film govoreći si da ga nikad neću snimiti, a završilo je tako da čak i glumim u njemu", dodao je redatelj.

Lerotić u filmu igra Brunu Lucića, brata Damira Lucića kojeg igra Marković. Damir si na samom početku film pokuša oduzeti život, no u tome ga u posljednji čas spriječi Bruno. On i njihova majka koju igra Snježana Sinovčić nakon toga krenu u potragu za razlozima koji su ga nagnali da se pokuša ubiti, no odgovore ne dobiju. Kad god je Damir pored njih, grčevito se bore kako bi prodrli do njega, brata i sina kojeg su poznavali svih tih godina, no nikako ne uspijevaju. Kad ga nema, nervozno ga traže jer ne žele da ih napusti.

Nemir i nemoć izviru iz svake scene "Sigurnog mjesta", a Lerotić te osjećaje dodatno pojačava klaustrofobičnom režijom i dugačkim statičnim kadrovima. Osobito su tjeskobne scene u kojima se vidi da institucijama koje bi potrebitima trebale pomagati nekada do tih potrebiti jednostavno nije stalo.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju dojmljivom Lerotićevom debiju, teškom filmu koji treba pogledati unatoč tome što ima određenih mana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:51