Novi zakon

U financiranje domaće nezavisne produkcije uključit će se operateri i streaming servisi

Sastanak u Dubrovniku

 Press/
Nina Obuljen Koržinek: ‘Veliko je zadovoljstvo da uspješni sadržaji koje produciraju naši producenti nalaze interes ulagača i mjesto na tim platformama‘

Po novom zakonu u Hrvatskoj, u financiranje domaće nezavisne produkcije uključit će se operateri i streaming servisi. O ovom se zakonu govorilo na NEM-u u Dubrovniku. Novi zakon u Hrvatskoj (New Law in Croatia) donesen je pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Kroz panele, prezentacije i primjere iz prakse, publici su detaljno predstavljeni najutjecajniji aspekti novih zakonskih regulativa.

Publiku je u program uvela ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek: "Svi prepoznajemo važnost sadržaja proizvedenog u Europi za našu raznolikost i identitet, ali i za medijsku industriju. Zakon o elektroničkim medijima stupio je na snagu u listopadu prošle godine i uveo je niz promjena koje se odnose na doprinos aktera na tržištu, lokalnu produkciju i razvoj audiovizualnog sektora u cjelini."

Naime, po prvi put uključuju se i platforme videa na zahtjev i operateri u financiranje nacionalne audiovizualne produkcije.

Obuljen Koržinek u svom je govoru na NEM Dubrovniku pojasnila novouvedenu obvezu operatera da izdvajaju 10 posto godišnjeg bruto prihoda za djela hrvatske nezavisne produkcije. Davateljima medijskih usluga na zahtjev, koji ciljaju na Hrvatsku, uvedena je obveza doprinosa od 2 posto godišnjeg bruto prihoda za provedbu nacionalnog programa za audiovizualno stvaralaštvo i izravnog ulaganja od 2 posto za produkciju ili kupnju audiovizualnih djela hrvatske nezavisne produkcije.

"Veliko je zadovoljstvo da uspješni sadržaji koje produciraju naši producenti nalaze interes ulagača i mjesto na tim platformama, a sigurno je da će s izmjenama zakona ta povezanost i suradnja biti još češća. Naravno da se mediji i platforme natječu, ali za cjelinu hrvatskog medijskog prostora važno je da svi nađu svoj interes i ulažu u vlastitu proizvodnju. Dugoročno nema drugog načina opstanka na medijskom tržištu, osim borbe za relevantan i kvalitetan kreativni sadržaj", dodala je ministrica.

U dijelu programa New Law in Croatia: Operators in Local Production, fokusiranom na važnost lokalne produkcije, okupljeni donositelji odluka iz kompanija poput Movistar Plus+ International Division, Nadcon Film, yes Studios i kompanije Ampere Analysis pokazali su primjere s vlastitih tržišta u kojima se ulaganje u lokalnu produkciju pokazalo isplativim na svim razinama.

Panel Co-production Among Players in Europe u prvi je plan stavio nove koprodukcijske modele između raznih igrača u TV areni. Jonathan Broughton (EBU), Robert Franke (ZDF Studios), Nebojša Taraba (Drugi Plan), Rahela Štefanović (HRT), Krisztina Gallo (Sony Pictures Television International Studios) i Monika Kłosińska (CANAL+) debatirali su o situaciji u kojoj streameri u Europi moraju svojim gledateljima omogućiti 30 posto europskog sadržaja, a zatim postotak prihoda investirati u lokalnu produkciju te o učincima takve prakse. Program je publici predstavio važnost povezivanja europskih produkcija i njihovo zajedničko djelovanje u okviru audiovizualnih djelatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:17