ODLAZAK VELIKANA

U 95. godini preminuo slavni i hvaljeni američki glumac Sidney Poitier

Sidney Poitier

 LUCY NICHOLSON/AFP
Poitier je ulogama u filmovima "Pogodi tko dolazi na večeru" i "U vrelini noći" vrata Hollywooda otvorio drugim afroameričkim glumcima

Američki glumac Sidney Poitier, koji je zahvaljujući ulogama u filmovima "Gospodinu s ljubavlju", "U vrelini noći" i "Pogodi tko dolazi na večeru" vrata Hollywooda otvorio drugim afroameričkim glumcima, preminuo je u 95. godini, javlja The New York Times.

Vijest o smrti Poitiera potvrdio je Eugene Torchon-Newry, djelatnik Ministarstva vanjskih poslova Bahama, države u kojoj je slavni glumac odrastao.

U ovom trenutku okolnosti Poitierove smrti nisu poznate.

Kada je 1963. godine za ulogu u filmu "Ljiljani u polju" dobio nagradu Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu, postao je prvi Afroamerikanac koji je trijumfirao u toj kategoriji.

Poitier je svoje glumačko ime izgradio za vrijeme uspona pokreta za ljudska prava, a uloge koje je igrao reflektirale su želju rasnih manjina da se na miran način integriraju u društvo. Iako je bilo evidentno da su njegovi likovi potiskivali bijes koji su osjećali zbog svojih životnih okolnosti, na van su uvijek djelovali mirno i rezolutno.

Poitier je tijekom 1960-ih godina bio jedan od najplaćenijih glumaca u Hollywoodu te jedan od glumaca koji je mogao publiku privući u kina. Kritičari i vlasnici kina tada su rekli da su najveće zvijezde američkog filma Richard Burton, Paul Newman, Lee Marvin, John Wayne i Sydney Poitier.

Unatoč tome što ga se smatralo naočitim, Poitier zbog boje svoje kože dugo nije dobivao uloge u romantičnim drama, no to se promijenilo 1967. godine kada je u kina došao film "Pogodi tko dolazi na večeru", film čija je tema bila ljubavna veza osoba različitih rasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:38