ZLATNI STUDIO 2022.

TV zabava: Nervozni kuhar protiv Knjaza, braće Navojec, majstora metamorfoze i kvizoznalca

TV zabava, Zlatni studio

Za Zlatni Studio natječu se ‘Volim Hrvatsku’, ‘Večera za 5’, ‘Potjera’, ‘Pametan kao kokoš...’ i ‘TLZP’

U godini iza nas imali smo prilike gledati brojne zabavne televizijske formate. Predstavljamo vam stoga kandidate koji su nominirani za najprestižniju hrvatsku medijsku nagradu, Zlatni Studio, u kategoriji TV zabava.

Još 2007. na televizijskoj je sceni jedinstvena emisija. Pratimo već godinama brojne kuharske spektakle, gledamo kako vrhunski chefovi iz Hrvatske i inozemstva pripremaju jela kakva nikad ne bismo mogli spremiti u svojim kuhinjama.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Zato je tu “Večera za 5”. Obični ljudi, ako ih smijemo tako nazvati, pripremaju sasvim uobičajena jela, za što je zaslužna ekipa RTL televizije. Jedinstven je to koncept. Svaki dan amaterski kuhari primaju goste, kao i televizijske gledatelje, u svoje domove. Natječu se tko će bolje skuhati, bolje servirati, izraditi ljepši dar, ukrasiti stol ili pripremiti ljepše iznenađenje. Emisija je to koja već 14 godina u domove gledatelja donosi obiteljsku atmosferu, a na stolu su nerijetko i dugo čuvane kuharske tajne iz kuharica koje se na stol iznose pred RTL-ovim kamerama.

Strogi natjecatelji

Natjecatelji su često oštri jedni prema drugima. Ne treba to čuditi, jer svaki kuhar za svoje jelo misli da je najbolje i ne voli previše kritike. No, jedno su sentimenti, a drugo činjenice, a one se očituju u bodovima koje sudionici showa daju jedni drugima. Mnogi kažu da su sudionici showa nerijetko prestrogi jedni prema drugima. Nekima tako smeta krumpir u hrani jer ga ne jedu, što nitko dotad nije znao. Drugi na završetku večere odbiju desert jer je presladak ili, pak, tek na završetku emisije kažu da im se večera nije svidjela jer ne jedu, recimo, janjetinu. Sve to gledatelje zna iritirati, do mjere da šalju bijesne komentare na službene stranice emisije, ali na kraju ipak sve završi smijehom i dobrom voljom.

Na sceni je već godinama i HTV-ova emisija “Potjera” koja je iznikla na domaćoj kvizaškoj sceni koja raste sve više. Oduvijek su bili popularni kvizovi znanja, no koncept “Potjere” sve je samo ne lagan za natjecatelje koji uistinu moraju pokazati mnogo znanja da bi savladali pragove i stepenice koji ih dijele od novčanog dobitka. Dinamična i nerijetko vrlo duhovita emisija brzo je osvojila gledatelje, a lovci i lovkinje postali su prave medijske zvijezde.

U “Potjeri” četiri natjecatelja odgovaraju na pitanja općeg znanja te istovremeno grade taktiku koja će ih dovesti do finalnog kruga. Međutim, na putu im stoji lovac. Taj će ih (ne)uobičajeni protivnik u uzbudljivoj igri znanja i brzine pokušati jednog po jednog izbaciti iz igre i ispratiti ih kući praznih ruku. ”Potjera” nije samo kviz, “Potjera” je ujedno utrka u kojoj natjecatelji moraju pobjeći lovcu, ističu na HTV-u. Prva epizoda kviza koji je nastao prema britanskom predlošku emitirana je još 2013. godine.

Voditeljsku palicu godinama je držao naš poznati glumac Tarik Filipović kojeg mnogi pamte i kao voditelja legendarnog kviza “Tko želi biti milijunaš”. On se vratio toj ulozi, a na njegovo je mjesto u posljednje dvije sezone stao poznati Joško Lokas, također prokušano lice voditelja kvizova kojeg pamtimo po legendarnom “Upitniku”, jednom od prvih kvizova takve vrste na televiziji u moderno vrijeme.

image
Darko Tomas/Cropix

Joško Lokas: ‘Iza nas je više od 1100 ‘Potjera‘, ali prvu nikad neću zaboraviti. Ipak, moj omiljeni kviz je...‘

Pitalice kod Fodora

Iz iste kuće dolazi još jedna uspješna emisija koja je nominirana za Zlatni Studio. Riječ je o projektu “Volim Hrvatsku”. Mirko Fodor desetljećima je jedno od zaštitnih lica HRT-a, osobito kad je riječ o zabavi. U ovoj avanturi okupio je neke od najpoznatijih pjevača, sportaša, glazbenika, kulturnjaka i estradnjaka te ih “poredao” na stolove kako bi odgovarali na pitanja o tome koliko dobro poznaju našu zemlju.

Emisiju prema licenci formata “I love my country” koji se emitira u više od trideset zemalja diljem svijeta, HRT emitira od 2012. godine. Uz voditelja Mirka Fodora, u 15 emisija vođe dvaju natjecateljskih timova ove su sezone braća Bojan i Goran Navojec, a članovi njihovih ekipa mijenjat će se iz emisije u emisiju, njih čak 90, najavili su novu sezonu s HRT-a. U različitim rubrikama uz pitanja i videoisječke prisjetit ćemo se poznatih emisija, filmova i serija, ali i uspjeha naših sportaša. Pjevaju se najpopularnije pjesme, a natjecatelji moraju pogađati imena izvođača i točne nazive pjesama.

U igri “Riječ hrvatska” otkrivaju se značenja malo poznatih ili zaboravljenih riječi materinskog jezika. “Poznati sunarodnjaci” naziv je rubrike u kojoj kapetani timova na sve moguće načine objašnjavaju svojim ekipama imena poznatih osoba zanimljivim nizom asocijacija da bi se došlo do točnog imena i prezimena. Tu su i pitanja iz opće kulture, redanje pojmova, a sve je protkano ljubavlju prema znanju i domovini koju dijelimo.

image
Vedran Peteh/Cropix

Zlata Mück Sušec i Mirko Fodor: ‘Nitko doma nije jutarnji tip, čak ni pas. Ali nas smo dvoje majstori improvizacije‘

Ludi transformeri

U kategoriji TV zabava natječe se i legendarni Robert Knjaz sa serijalom o životinjama ‘Pametan kao kokoš, tvrdoglav kao magarac’ koji je već predstavljen tijekom prvog kruga nominacija. Posljednja, ali nimalo manje važna, emisija je koja gledatelje također oduševljava već godinama - “Tvoje lice zvuči poznato”.

Projekt NoveTV također se radi prema licenci. Poznate osobe preuzimaju tuđe uloge, a uvijek je posebno zabavno vidjeti nečiju transformaciju iz muškog u ženski rod ili obrnuto. Ujedno, pratimo proces transformacije, od učenja plesa do šminke, a zvijezde se brinu da svoj posao odrade najbolje moguće. Potres i pandemija krajem 2020. godine zaustavili su emitiranje emisije koja je po nizozemskoj licenci započela 2014., ali već od travnja ove godine ponovno je krenula. Veliku popularnost ima i u Bosni i Hercegovini.

image
Biljana Gaurina/cropix

Robert Knjaz: ‘Autorsku blokadu nikad nisam imao, već sad imam tri nova projekta u glavi, a fali mi samo jedna stvar...‘

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:21