Piše J. Pavičić

TV serija ‘Genijalna prijateljica‘ postaje freska talijanskog društva uoči ‘olovnih godina‘

Genijalna prijateljica

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Naš je kritičar pogledao prve dvije epizode treće sezone očekivane serije na HBO Max. Zasad, obećavaju

Kad se pred desetak godina "Genijalna prijateljica" pretvorila u globalni knjiški fenomen, bilo je jasno da će tetralogija Elene Ferrante prije ili kasnije dobiti i svoju TV verziju. To se dakako i dogodilo. Ciklusa Ferrantinih romana latio se HBO s nakanom da snimi četiri sezone serije koje će pratiti četiri romana.

Prva sezona pojavila se 2018. Bila je to raskošna produkcija na talijanskom jeziku u režiji Saverija Constanza. No, postojali su mnogi – a u te spada i potpisnik ovog teksta- kojima je bila pomalo razočarenje. U seriji se nije osjećalo pulsiranje zbiljskog grada, niti je napuljski rajon u kojem djevojke odrastaju zaživio kao mjesto.

Romani Ferrantine tetralogije inače su u kvaliteti rasli: kasniji su bili bolji od ranijih. Čini se da to vrijedi i za TV seriju. Druga sezona bila je bitno bolja od prve, a čini se da bi treća mogla biti bolja od prvih dviju. Tako se barem da naslutiti prema prve dvije epizode prikazane premijerno u ponedjeljak.

Treća sezona "Genijalne prijateljice" počinje 1968. Zemlja je u ognjici ideoloških borbi. Na ulicama se mlate fašisti i komunisti. Sveučilišta su poprišta studentskog bunta, pobunjeni studenti govore o radništvu, premda su listom djeca gospode. Lenu Greco (Margherita Mazzucco) je netom diplomirala i objavila svoju prvu knjigu. Knjiga je doživjela umjeren uspjeh, ali je u rajonu potakla skandal: Lenu je "besramnica" koja "piše o seksu". Istodobno, Lila (Gaia Girace) radi u pogonu u tvornici salame gdje kusa tvrdi radnički kruh i buni se protiv šefova.

Treća sezona serije imao novog režisera: to je iskusni Daniele Lucchetti. Zbivanja u rajonu isprepletena su s radnjom u Milanu, Pisi, Firenci i napuljskoj industrijskoj zoni, a serija postaje sve više freska talijanskog društva uoči "olovnih godina". Zasad-izgleda dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:41