SVIJET GEJMERA

‘The Last of Us Part I‘ trenutačno predstavlja luksuz koji si mogu priuštiti tek malobrojni

 Damjan Raknić/Screenshot/Naughty Dog/PlayStation
Oni koji nikada nisu igrali "The Last of Us", ili oni koji su igrali tek PS3 verziju igre, svakako bi trebali kupiti "Part I"

Čim se doznalo da će "The Last of Us Part I", remake hvaljene igre "The Last of Us", koštati 599 kuna, odnosno isto koliko i potpuno nove PlayStation 5 igre, šira gejming zajednica postavila se na stražnje noge. Naime, "The Last of Us Part I" ujedno je i treća verzija igre "The Last of Us" i Sonyjev treći pokušaj da igračima nominalno istu igru proda po maksimalnoj cijeni.

Videoigra "The Last of Us" izašla je 14. lipnja 2013. godine, mogla se igrati na PlayStationu 3 i prvotno je koštala 499 kuna. Kasnije su objavljena i dva dodatka za igru - proširenje priče "The Last of Us: Left Behind" i mogućnost igranja s drugim igračima preko interneta. "Left Behind" prvotno je koštao oko 125 kuna, a kasnije 80-ak kuna. Mogućnost igranja s drugima naplaćivala se 80-ak kuna.

"The Last of Us Remastered", vizualno impresivnija verzija originala, koja sadržava i spomenute dodatke, izašla je 30. srpnja 2014., mogla se igrati na PlayStationu 4, a početna joj je cijena bila minimalno 399 kuna, a najvjerojatnije 449 kuna. "Remastered" je prvotno također trebao koštati 499 kuna, no Sony mu je u posljednji čas spustio cijenu.

Konačno, tu je PS5 verzija, "The Last of Us Part I", koja je izašla 2. rujna 2022., i koja će se sigurno još neko duže vrijeme prodavati po 599 kuna. Usporedbe radi, PS5 igra "Returnal" i više od godinu dana nakon izlaska još uvijek košta 599 kuna.

Najproblematičniji aspekt te situacije je činjenica da se "The Last of Us Remastered", više nego korektna verzija igre, trenutačno može kupiti za pristupačnih 149 kuna, a PlayStation Plus pretplatnici mogu je preuzeti besplatno.

"The Last of Us Part I" stoga trenutačno predstavlja luksuz koji si mogu priuštiti tek malobrojni. Oni koji nikada nisu igrali "The Last of Us", ili oni koji su igrali tek PS3 verziju igre, svakako bi trebali kupiti "Part I", jer će dobiti uvjerljivo najbolju verziju tog remek-djela. Oni koji su igrali "Remastered" ne moraju žuriti s kupnjom "Part I". Skok u kvaliteti slike i animacija likova jest opipljiv, ali 599 kuna zaista je mnogo, pogotovo u trenutačnoj ekonomskoj situaciji.

Sony, međutim, nema zašto očajavati. Početkom iduće godine na streaming platformu HBO Max dolazi prva sezona televizijske adaptacije igre, u kojoj glavne uloge igraju Pedro Pascal i Bella Ramsey. Kako je malo vjerojatno da će prva sezona serije pokriti sve događaje iz igre (a tu je i "The Last of Us Part II"), sigurno će biti dosta onih koji će nakon gledanja serije posegnuti za nekom od verzija "The Last of Us". Sony je sigurno s time računao kada je naručio remake. Prihodi koji mu izmaknu sada, lako se nadoknade u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:44