POLIMAC PREPORUČUJE

‘The Gray Man‘ šablonski je akcijski film bez ikakve osobnosti koji ćete zaboraviti i prije nego što završi

Ryan Gosling u filmu ”The Gray Man”

 Paul Abell/Netflix/THA/Hollywood Archive/Profimedia
Akcijska franšiza poput "Nemoguće misije" jedina je stvar koja Netflixu trenutno nedostaje. Na njegovu žalost, "The Gray Man" to neće postati

Streaming platforma Netflix dosad je uspjela proizvesti priličan broj uspješnih dramskih serija kao što su "Stranger Things", "Kruna" i "Squid Game", dokumentarnih poput "Chef‘s Table" i "Formula 1: Drive to Survive", reality emisija poput "Selling Sunset" te nastupa komičara poput Billa Burra, Davea Chappellea i Ilize Shlesinger.

Na filmskom joj planu također ide više nego dobro. Igrani filmovi "Beasts of No Nation", "Okja", "To All the Boys I‘ve Loved Before", "22. srpanj", "Roma", "Bird Box", "Irac", "Mank" i "Suđenje čikaškog sedmorki" te dokumentarci "What Happened, Miss Simone?", "Winter on Fire: Ukraine‘s Fight for Freedom" i "Ikar" pokazali su da je Netflix spreman riskirati i filmašima omogućiti da rade filmove kakve žele.

Jedino što Netflixu trenutno nedostaje je prava akcijska franšiza poput "Brzih i žestokih", "Johna Wicka", "Bournea", "Terminatora", "Ramba", "Predatora" i ostalih.

Pokušao je s filmovima "6 Underground", "Triple Frontier", "Extraction", "Kate", "Vojska živih mrtvaca" i "Red Notice", no nijedan od njih se nije primio na pravi način. Iako će neki od njih dobiti nastavke, nijedan od tih filmova zapravo nije dobar temelj za lansiranje franšize koja će u konačnici brojati između pet i 10 filmova i sigurno par spin-offova.

Akcijski triler "The Gray Man" koji su režirali braća Joe i Anthony Russo vjerojatno je najozbiljniji Netflixov pokušaj da napravi svog Jamesa Bonda ili Ethana Hunta. Film se temelji na istoimenom romanu Marka Greaneyja iz 2009. godine koji je svijetu predstavio plaćenika i bivšeg djelatnika Središnje obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država Courta Gentryja.

Razni filmaši još od 2011. godine pokušavaju ekranizirati spomenuti roman, a prvi koji je pokušao bio je James Gray ("Mala Odesa", "Izgubljeni grad Z" i "Ad Astra"). Gentryja je u njegovoj verziji prvo trebao igrati Brad Pitt, a kasnije Charlize Theron, no nijedna od te dvije verzije nije zaživjela na pravi način. Projekt je potom mirovao devet godina, a 2020. su ga se primili braća Russo, i to nakon što su između 2014. i 2019. isporučili filmove "Kapetan Amerika: Ratnik zime", "Kapetan Amerika: Građanski rat", "Osvetnici: Rat beskonačnosti" i "Osvetnici: Završnica".

Za realizaciju filma dobili su 200 milijuna dolara što ga čini jednim od najskupljih filmova koje je Netflix ikad proizveo. Glavne ulogu u filmovi dobili su polivalentni Ryan Gosling, njihov star znanac Chris Evans te zvijezda u usponu Ana de Armas.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o katastrofalnom scenariju filma "The Gray Man", prilično lošoj podjeli uloga te atraktivnoj režiji koja nastoji pokriti te više nego očite greške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:37