SVIJET GEJMERA

Svaka igračeva odluka u cyberpunkerskom platformeru ‘Ghostrunner‘ pitanje je života ili smrti

Kako sam velik ljubitelj sporijih igara koje zahtijevaju strpljenje i pažljivost, ”Ghostrunner” mi je došao kao dobrodošla promjena

 Playstation/YouTube
Najzanimljiviji aspekt ‘Ghostrunnera‘ je činjenica da neprijatelji, ali i igrač sam, padaju mrtvi nakon samo jednog udarca, odnosno metka

Nakon što je pet godina kaskao za svojim "ljutim" konkurentom Microsoftom, Sony je tijekom svibnja i lipnja lansirao novu verziju svog pretplatničkog servisa PlayStation Plus (PS Plus). Nekoć jedinstven servis podijeljen je u tri cjenovna ranga (Essential, Extra i Premium) koji se prije svega razlikuju po katalozima igara koje pretplatnik može igrati bez dodatnih troškova. Rang Extra igračima omogućava igranje čak 400 PlayStation 4 i PlayStation 5 igara, dok im Premium daje priliku da igraju i 340 igara koje su izašle na konzolama PlayStation 1, 2 i 3 te na PlayStation Portableu.

Iako mnogima to neće biti novost, treba je ponoviti - videoigre su skup sport. Nove će vas stajati i po 500 do 600 kuna. Posebna su izdanja još skuplja. Istina, možete proći jeftinije ako ih kupujete kada su na popustu, no nekim novijim naslovima, nerijetko vrlo atraktivnim i kvalitetnim, cijena neće značajnije pasti i po godinu, dvije. Primjerice, PlayStation 5 naslovi "Returnal" i "Demon‘s Souls", koji su izašli krajem travnja 2021. i sredinom studenog 2020. godine, a koji se nalaze i u Extra i u Premium katalogu, još stoje po 599 kuna. Uzme li se to u obzir, godina dana Extre ili Premiuma, za koje treba izdvojiti 730, odnosno 875 kuna, izvrsna su prilika.

Prva igra koju sam kao pretplatnik Premiuma neobavezno zaigrao bila je intrigantna "Ghostrunner", koju su zajedničkim snagama napravili danski studio Slipgate Ironworks i poljski studio One More Level. "Ghostrunner" je cyberpunkerska platformska igra iz prvog lica u kojem igrač preuzima ulogu tehnologijom nadograđenog nadčovjeka Jacka, člana Ghostrunnera, mirotvorno-policijske postrojbe naoružane futurističkim katanama koja održava red u Tornju Dharma, golemom neboderu u kojem se nalaze Zemljani koji su preživjeli globalnu kataklizmu znanu kao Prsnuće.

Najzanimljiviji aspekt "Ghostrunnera" je činjenica da neprijatelji, ali i igrač sam, padaju mrtvi nakon samo jednog udarca, odnosno metka. To igri daje opipljivu napetost i svaku igračevu odluku pretvara u pitanje života ili smrti. Doda li se tomu činjenica da nadčovjek Jack ne robuje zakonima fizike te da je vrlo okretan, akcija u "Ghostrunneru" nerijetko zna biti toliko frenetična da sam morao stiskati pauzu kako bih obrisao znoj s dlanova. Kako sam velik ljubitelj sporijih igara koje zahtijevaju strpljenje i pažljivost, "Ghostrunner" mi je došao kao dobrodošla promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:29