VODIČ

Stream preporuka Jurice Pavičića: Britanska hit serija ‘Normalni ljudi‘ na HBO-u

Daisy Edgar-Jones and Paul Mescal u seriji 'Normal People'
 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia
Serija je premijerno prikazana na BBC-ju u travnju, a od danas će gledatelji hrvatskog HBO-a moći vidjeti svih 12 polusatnih epizoda

Roman "Normal People" irske književnice Sally Rooney spada u rijetke knjige koje su spojile i tržišni i kritički uspjeh. Roman o ljubavnoj vezi srednjoškolaca različitih klasa bio je 2018. veliki bestseler, dobio odlične kritike i niz ozbiljnih nagrada. Nije stoga veliko iznenađenje što je art-ljubić irske autorice dočekao i TV adaptaciju.

Serija "Normal People" snimljena je u irsko-britanskoj koprodukciji, premijerno je prikazana na BBC-ju u travnju, a od danas će gledatelji hrvatskog HBO-a moći vidjeti svih dvanaest polusatnih epizoda. "Normalni ljudi" prate ljubavnu vezu dvoje mladih koje razdvajaju i klasa i narav. Marianne (Daisy Edgar Jones) bogataško je dijete koje živi u irskoj provinciji. Otresita je, mrzovoljna i nepopularna, a nastavnici je drže za problematičnu naprzicu. Connell (Paul Mescal) sin je sluškinje koja čisti kuću Marianneine obitelji.

Connell je popularni sportaš, ali i senzibilni, inteligentni mladić koji guta knjige. Dvoje mladih prepoznaju se kao drukčiji. Otpočnu vezu, ali odluče da će ona biti tajna.

Irska produkcijska ekipa je "Normalne ljude" povjerila redateljici Hattie McDonald te kanadskom režiseru Lennyju Abrahamsonu, poznatom po filmu "Room" nominiranom za Oscara. Njih su dvoje seriju koncipirali u najboljoj tradiciji britanskog socijalnog realizma.

"Normal People" su režirani minimalistički, bez truna glamura, praktički bez glazbe, osim pokojeg efektno korištene pop-pjesme. S obzirom na tu namjernu "suhoću", to je dojmljivije što serija ima emotivnost pravog, srcedrapateljnog ljubića. Erotski je aspekt napravljen fino, nipošto eksploatacijski, ali nije preskočen. Par mladih glumaca dobio je za seriju svu silu pohvala i nominacije za Emmy: premda me - osobno - kopka što Mescal u prvim epizodama izgleda prestaro za maturanta. Na temelju prvih epizoda izgleda obećavajuće.

Kazališna distopija Vedrane Klepice premijerno u Exitu

"Keinberg - mjesto koje nestaje", autorski je projekt dramaturginje i redateljice Vedrane Klepice, kazališna distopija o zajednici, čija dugoročna industrijska i ekonomska eksploatacija područja na kojem se nalazi doslovno dovodi u pitanje samo njezino postojanje. Kazališna predstava bavi se moralnim i ekonomskim raspadom male industrijske zajednice u neimenovanom mjestu u Europi, a počiva na istraživanju stvarnih slučajeva više gradova, osobito se fokusirajući na jedno mjesto na samom sjeveru Švedske, u kojem je kroz intenzivnu eksploataciju rudnika željezne rude doveden u pitanje opstanak cijele gradske zajednice. Sličnih primjera o industrijskim gradovima u raspadu sve je više u Europi, i dobar su politički i klasni termometar sistema koji se već desetljećima mijenja, no isto tako ugrožava cijelu grupaciju radnika te nerijetko stvara urbano siromaštvo.

Solistički recital Sabrine Zelić u sklopu ciklusa Vivant

Večeras u Koncertnoj dvorani "Blagoje Bersa" u sklopu ciklusa Vivant professores koncert će održati pijanistica Sabrina Zelić, koja će za zagrebačku publiku izvesti djela ruskog skladatelja Aleksandra Skrjabina. Zelić je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi istaknute pijanistice Pavice Gvozdić, a tijekom školovanja održala je brojne solističke i komorne koncerte.

Premijera uznemirujuće Pinterove drame

Dramska predstava "Povratak" premijerno će večeras biti izvedena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Surov svijet jednog od najvećih britanskih suvremenih dramatičara Harolda Pintera, ovaj zagonetan i duboko uznemirujući dramski tekst koji ne bježi od najtežih pitanja, na scenu splitskog kazališta kao redateljica postavlja Nina Mitrović.

Smjela ljubavna priča između zrele žene i mladog Roma

Hit-predstava u režiji Ivice Buljana "Ciganin, ali najljepši" na repertoaru je večeras na daskama zagrebačkoga HNK. Ovu veliku ansambl-predstavu, rađenu prema romanu Kristijana Novaka, koja govori o zabranjenoj ljubavi između zrele žene i mlađahnog Roma te o političkim skandalima i migracijskoj krizi, do sada je vidjelo gotovo četrdeset tisuća gledatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:34