VODIČ JUTARNJEG

Što gledati za vikend: Lady Gaga vlada kinima, a Netflix je opet pokorila mračna korejska fantazija

House of Gucci

 Fabio Lovino
‘Zamislite seriju u kojoj se kul frajer, uvijek u istom plavom odijelu, s frizurom otkačenijom od one Marina Miletića potuca po svemirskim špelunkama‘

1.U KINIMA

HOUSE OF GUCCI, biografski, 157 min

r: Ridley Scott, g: Adam Driver, Lady Gaga, Jeremy Irons...

Nakon što mu je prošli film ('The Last Duel' s Mattom Damonom i Adamom Driverom) potopljen u kinima, za što je okrivio milenijalce koje interesira samo buljenje u mobitele (!?), redatelju Ridleyu Scottu pod hitno treba jedan punokrvni hit. A 'House of Gucci', prikaz uspona i pada te slavne modne dinastije koja se vrti oko ubojstva Maurizija Guccija, mogao bi na blagajnama proći prilično dobro, unatoč mlakim kritikama. Glavni aduti su sočna istinita priča puna strasti, mode i kriminala, te fantastični kostimi za koje je zaslužna Scottova stalna kostimografkinja Janty Yates. Naš kritičar Nenad Polimac također ima zamjerke ali hvali nastup Lady Gage koja je od ovog filma napravila svojevrsni životni projekt o čemu je ekstenzivno pričala za medije. Obitelj Gucci nije željela surađivati s autorima filma, i bijesni su zbog načina na koji su prikazani u njemu. Film je u svjetskim kinima od ovog vikenda, a Ridley Scott nakon njega odmah se bacio na priču o Napoleonu.

2. HBO

CURB YOUR ENTHUSIASM, 11 sezona

autor: Larry David

Ljubitelji dobrog starog cinika Larryja Davida već neko vrijeme uživaju u novoj sezoni kultne serije za koju neki tvrde da je još bolja od Seinfelda koju je također pisao i producirao. David se, piše naša Pavica Knezović Belan, urednica Svijeta Kulture, ne bavi apsurdima pandemijskog života već puno banalnijim, svakodnevnim sitnicama koje život znače- ovaj put najboljim ručnicima, vratima koja previše lupaju i rasporedom sjedenja za večerama. I dalje je spektakularno ciničan, čangrizav i netolerantan. Serija, u kojoj gostuju mnoge svjetske zvijezde, ide ponedjeljkom navečer, svaki tjedan po jedna epizoda. Ne propuštajte

3. NETFLIX

HELLBOUND, južnokorejska horor drama, 1 sezona

autori: Yeon Sang-ho,Choi Gyu-seok, g: Yoo Ah-in,Kim Hyun-joo,Park Jeong-min

Nije dugo trebalo čekati pa da nas nakon Squid Gamea, apsolutnog Netflixovog hita, taj streaming gigant zatrpa sa tonom južnokorejske produkcije. I ponovno su, čini se, pogodili jer Hellbound koliko god nije za svakoga, suvereno vlada top listama diljem planete. Riječ je brutalno nasilnoj seriji u kojoj se priča vrti oko religijskog kulta koji naviješta nadnaravna bića koja se pojavljuju na zemlji i odvlače ljude ravno u pakao. To otprilike izgleda ovako: žrtvi se prvo ukaže "anđeo" koji joj prorekne točno vrijeme smrti, a onda se u proreknuto vrijeme pojavljuju tri čudovišta koja žrtvu brutalno napadnu i iz nje isišu dušu. Iako osnovna premisa zvuči bizarno, autori serije iz nje izvlače niz zanimljivih i dobro razrađenih motiva- od histerije medija koji uživo prenose smaknuća, zanesenih masa koje iz straha postaju nasilni članovi kulta pa sve do napetih priča glavnih junaka koje jednog po jednog scenaristi hladnokrvno ubijaju taman kad počnete navijati za njih. Iako je po žanru riječ o mračnoj fantaziji, vrlo realno je prikazano koliko je malo potrebno civilizaciji da se počne raspadati. Hoće li serija doista dosegnuti povijesnu gledanost Squid Gamea? Trenutno je teško prognozirati, ali serija je, ako ju već ne gledate, svakako vrijedna pažnje.

4. NETFLIX

COWBOY BEBOP, sf komedija, 1 sezona

G: John Cho, Mustafa Shakir, Daniella Pineda

Zamislite seriju u kojoj se kul frajer, uvijek u istom plavom odijelu, s frizurom otkačenijom od one Marina Miletića potuca po svemirskim špelunkama, pravdi privodi galaktički ološ, a frendovi su mu golemi kapetan s bioničkom rukom i jedan superinteligentni korgi. Dodajte tome ubojiti jazz, blues i funky soundtrack, malo neo noira i ljubavne drame- i na papiru imate sigurni hit. Stvari međutim nisu krenule glatko za 'Cowboy Bebopa', sf adaptaciju kultne japanske animirane serije koja je krajem devedesetih bila veliki hit. SF vestern Shinichira Watanabea danas naime glasi za jedan od najboljih crtića u povijesti koji je Zapadu otvorio svijet animea i japanske kulture i utjecao na niz filmova, serija i stripova. Live action adaptacija pak unatoč silnom novcu koji je u njega uložen ali i trudu producenata i glumaca kritičarima se nije pretjerano svidio, a čini da im sve ono što ih je oduševljavalo u crtiću- pomaknuta atmosfera, neobičan humor i bizarni dizajn- ovdje najviše smeta. Unatoč tome novi Bebop je prilično gledan, a što ga dulje gledate to postaje bolji, da bi na kraju završio sa dvije fantastične epizode pune akcije, preokreta, emocija i drame. Originalna serija imala je 26 epizoda, a prva sezona adaptacije samo 10 i na neki način najavljuje još jednu sezonu. Radnja ove prve prati avanture Spikea Spiegela, lovca na glave koji sa svojim partnerima Jet Blackom i Faye Valentine juri svemirom od jedne planete na drugu i hvata opasne kriminalce. Spiegel naravno ima tajnu, on je bivši ubojica koji je radio za zloglasni Sindikat, a sada ga bivši najbolji prijatelj i novi šef proganja da bi mu se osvetio za izdaju. Sve skupa, na kraju je vrlo zabavno.

5. U KINIMA

THE FRENCH DISPATCH, drama, 103 minute

r. Wes Andreson, g: Benicio del Toro, Tilda Swinton...

Novi film Wesa Andersona kritika je opet dočekala s ovacijama, posebno zbog produkcijskog dizajna i glumačkih izvedbi. A u 'The French Dispatch' glumi toliko zvijezda da ih je gotovo nemoguće pobrojati. Riječ je filmu koji prati smrt novinskog urednika Arhura Howitzera koji je u oporuci dao finalnu zapovijed: da se njegova novina prestane izdavati nakon jednog finalnog broja u kojem će se objaviti samo tri teksta i njegova osmrtnica. Andersonovi fanovi već znaju da ih čeka pomalo uvrnuta vožnja, a naš kritičar Jurica Pavičić zahvalio mu se zbog načina na koji u filmu prikazuje novinarstvo.

" target="_blank">http://

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:03