TEMPIRANA BOMBA

Stiže dokumentarac kojeg iščekuje cijeli svijet: ‘Sad će svi vidjeti priznanje agenata FSB-a...‘

Aleksej Navaljni u zatvoru

Dokumentarni film o najvećem Putinovu kritičaru, Alekseju Navaljnom, stiže u američka kina 11. i 12. travnja, pa na digitalne platforme

Redatelj dokumentarnog filma "Navaljni" (Navalny), Daniel Roher, ima razloga za golemo zadovoljstvo - njegov uradak, napeta priča o ruskom oporbenom političaru i najvećem kritičaru Kremlja, Alekseju Navaljnom, u produkciji CNN Films i HBO Maxa bit će prikazan u posebnim projekcijama u kinima. Film će 11. i 12. travnja na velikom platnu gledatelji moći vidjeti u 800 kinodvorana u SAD, a nakon toga će imati premijeru i na HBO Max.

O snimanju tog šokantnog dokumentarnog filma, koji je premijeru imao na Sundance Festivalu u siječnju, kad je dobio i nagradu žirija i publike, Roher je govorio za The Hollywood Reporter (THR).

Iza 29-godišnjeg Amerikanca samo je jedan dugometražni dokumentarac, životna priča o kanadskom rokeru Robbieju Robertsonu, "Once Were Brothers: Robbie Robertson and the Band", iz 2019. godine te nekoliko kratkih radova. No očito je da ima nos za dobru temu i savršen tajming.

U razgovoru za THR Roher se prisjetio kako se početkom 2020. godine praktički šuljao iz Austrije u Njemačku usred strogog lockdowna zbog pandemije, s ciljem da u uspavanom gradiću u Schwarzwaldu pokuša ruskog političara i blogera nagovoriti da mu dopusti da ispriča njegovu priču. Želio je režirati priču o čovjeku kojega ništa, pa ni pokušaj trovanja ni zatvor, neće spriječiti da pokuša maknuti Vladimira Putina s mjesta predsjednika Rusije, najžešćem kritičaru Kremlja, borcu protiv korupcije i aktivistu koji danas sjedi u zatvoru, bez puno nade da će biti slobodan.

- Morao sam se predstaviti vođi ruske oporbe i uvjeriti ga da sam ja pravi čovjek za taj posao. Rekao sam mu: 'Ovdje sam. Trebali bismo početi odmah. Spreman sam za snimanje. I umrijet ću da bih snimio ovaj film' - prisjetio se Roher.

Navaljnom se očito svidio ambiciozni Amerikanac, a kako su on i suradnici već razmišljali o sličnom projektu, snimanje je krenulo. Redatelj je u razgovoru priznao kako mu je rad na ovom filmu bio iznimno težak jer je ušao vrlo tjeskobni svijet političkih intriga, špijuniranja i nasilja koje sad svi gledamo kako se širi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ipak, optimistično misli da bi iz ovog brutalnog rata moglo proizaći nešto novo i dobro.

- Nadam se da će ovaj film podsjetiti ljude na alternativnu viziju onoga što bi Rusija mogla biti i što će Rusija biti jednoga dana, uskoro - rekao je.

Film je snimljen tijekom tri i pol mjeseca, dok se najpoznatiji Putinov kritičar oporavljao od neuspjelog pokušaja atentata nervnim agensom novičokom. Navaljni i istraživački novinar Christo Grozev pokušavali su tad otkriti identitete potencijalnih ubojica. Redatelj je ispričao kako su on i njegova ekipa, dok su snimali film, shvatili da trebaju jače producentske partnere za projekt - obratili su se CNN Filmsu, a zatim se u priču uključio i HBO Max.

image

Aleksej Navaljni u filmu 'Navalny'

Screenshot

Rekao je i kako je Navaljni, koji je bio izuzetno aktivan na društvenim mrežama i sjajan medijski strateg, odmah bio svjestan vrijednosti filma koji snima - u budućnosti.

- Shvatio je da se dokumentarni film razlikuje od svega što je radio prije, da je film kao tempirana bomba koja otkucava. Jer gotov je za godinu, pa čak i za dvije, dok YouTube snimke izlaze odmah - objasnio je i dodao kako je Navaljni znao da će doći vrijeme kad će se vratiti u Rusiju i biti uhićen, pa će dokumentarni film ljude podsjetiti na njegovu priču i političku misiju.

- On u biti nije čovjek kojemu treba pomoć da se čuje za njegovu priču, no film je jedinstven, drugačiji i zato nas je pustio da radimo - ispričao je Roher.

Njegove kamere zabilježile su kako Navaljni i Grozev zovu agente ruske Federalne sigurnosne službe - nasljednice KGB-a, te ih pitaju kome je naređeno da ubije Putinova najvećeg oponenta.

Nakon što su agenti s druge strane linije, jedan za drugim, prekidali razgovore, a cijela se ideja učinila besmislenom, dogodio se obrat. Postali su središnji dio filma jer je agent FSB-a Konstantin Kudrjavcev razgovarao je s Navalnim i Grozevom gotovo sat vremena o neuspjelom atentatu, misleći da se radi o šefu tajne službe. Naveli su ga da potvrdi da je sudjelovao u napadu.

- Ne znam jezik. Ali niste morali govoriti ruski kako biste shvatili da se događa nešto izvanredno - ispričao je redatelj za THR i dodao kako je gledao Navaljnog, Grozeva i Mariju Pevčik iz Navaljnijeve Zaklade za borbu protiv korupcije i vidio zaprepaštenje na njihovim licima.

- Shvatio sam da bilježimo nešto značajno i povijesno. I sjećam se kako sam sjedio tamo iza kamere, pokušavao biti tih. Podsjećao sam samoga sebe da moram paziti na fokus i stabilnost kamere, provjeravao bateriju i ima li mjesta u memoriji. I da samo nastavim snimati - dodao je Roher.

Njegove kamere su zabilježile i Navaljnog kako sjedi, očito pod stresom, pokraj supruge Julije na letu za Moskvu, u siječnju 2021., samo pet mjeseci nakon što je preživio trovanje. Nakon što je zrakoplov sletio, Roher i njegove kamere morali su se boriti za poziciju s kolegama sa svih strana da snime kadrove u kojima Navaljni grli suprugu, a zatim biva uhićen.

image

Aleksej Navaljni u zatvoru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:53