POLIMAC PREPORUČUJE

Specijalna 150. epizoda: Odabrali smo najbolje filmove koji traju duže od 150 minuta

Peter O'Toole i Omar Sharif u ”Lawrenceu od Arabije”

 Production Studio/Zuma Press/Profimedia
Kritičari Nenad Polimac i Damjan Raknić u jubilarnoj su epizodi serijala preporučili 10 dugačkih (ili jako dugačkih) remek-djela

Ljubitelji filma koji redovito idu u kino jamačno su primijetili da se broj podužih filmova u posljednje vrijeme povećao. Najuspješniji film u 2021. godini, "Spider-Man: Put bez povratka", traje 148 minuta, najnoviji film o maskiranom detektivu Batmanu skoro tri sata, posljednji filmu o špijunu Jamesu Bondu 163 minute, a znanstveno-fantastični spektakl "Dina" dva sata i 35 minuta.

U trend su se uključili i streaming servisi, pa tako Netflix svojim pretplatnicima nudi "Irca" Martina Scorsesea koji traje 209 minuta, a HBO Max "Ligu pravde Zacka Snydera" koja traje više od četiri sata.

Sarah Atkinson, profesorica na King's Collegeu u Londonu, kaže da je to zato što filmski studiji žele privoljeti ljude da izađu iz kuće i plate kino ulaznicu. Atkinson dodaje da je publika pokazala da je spremna platiti ulaznicu za velike, epske filmove.

Rebecca Rubin u Varietyju piše da trajanje filma može utjecati na budžet filma, njegov profit i njegovu reputaciju. "Dugački se filmovi mogu promovirati kao posebni i prestižni", rekao je za Variety Dana Polan, profesor filma na Umjetničkoj akademiji Tisch Sveučilišta New York.

Serijal Jutarnjeg lista "Polimac preporučuje" dogurao je do 150. epizode pa smo za vas, naše vjerne gledatelje pripremili specijalno izdanje u kojem smo Nenad Polimac i ja pripremili svaki po pet najboljih filmova koji traju duže od 150 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:13