Preminula Eleanor Coppola

Snimala je dokumentarce o filmovima svog slavnog supruga i kćeri, a prvi igrani film režirala je u 80. godini. Život joj je obilježila tragedija

Na snimanju ”Kuma” 70-ih
 

 Cap/tfs/Capital Pictures/Profimedia/Cap/tfs/capital Pictures/profimedia
U ‘Hearts of Darkness‘ prikazala je nastanak i snimanje filma ‘Apokalipsa danas‘

Eleanor Coppola, supruga slavnog redatelja Francisa Forda Coppole, preminula je u petak u svom domu u 88. godini. S Francisom je u braku provela 61 godinu. I sama je bila redateljica koja je osvojila Emmy za dokumentarni film ‘Hearts of Darkness‘ u kojem je prikazala nastanak i snimanje filma njenog supruga ‘Apokalipsa danas‘.

U njemu prikazuje probleme tijekom snimanja legendarnog filma 1979. godine. Film je kasnije pobijedio na festivalu u Cannesu te je bio nominiran za Oscara. Problemi su bili proračun filma, scenarij, glumci, a strašna oluja u jednom je trenutku uništila veći dio seta filma. Fascinantne snimke iz tog vremena osigurale su tom dokumentarcu kultni status. Na snimanje filma Coppola je odveo cjelokupnu obitelj, suprugu i troje djece Gian-Carla, Romana i Sofiju.

U jednom trenutku rekla je svom suprugu "Znaš što? Otiđimo kući. Možeš reći da ovo nije funkcioniralo. Radio si već fenomenalne filmove, možeš i opet. Samo pusti ovaj", prisjetila se kasnije.

image
Patrick T. Fallon/Afp
image
Jack Guez/Afp/Profimedia/Jack Guez/afp/profimedia

Sredinom 80-ih obitelj je pogodila velika tragedija, kada je poginuo njihov najstariji sin Gian-Carlo ostavivši za sobom trudnu zaručnicu.

Svoj prvi igrani film "Pariz može čekati" u kojem glavne uloge tumače Diane Lane, Arnaud Viard i Alec Baldwin režira 2016. Eleanor je u to vrijeme imala 80 godina i postala je najstarija Amerikanka koja je u toj dobi debitirala u režiji igranog filma.

Njena kći Sofija ispričala je kako je njezina majka imala ogroman utjecaj na njezin rad. "Moja mama je više tihi promatrač, mislim da sam to od nje preuzela u svom poslu... Ljudi to ne vide toliko, ali ona je definitivno imala velik utjecaj na mene i osjećam se sretnim što imam strane svoje osobnosti i svoj pristup koji dolaze od svakog od njih – moje majke i mog oca."

Eleanor je objavila i dvije hvaljene knjige ‘Notes on the Making of Apocalypse Now‘ (1979) i ‘Notes on a Life‘ (2008). Nedavno je završila pisanje treće knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:30