UZBUDLJIVA REKONSTRUKCIJA

SCREAM FOR ME SARAJEVO Kako je došlo do koncerta Brucea Dickinsona u gradu pod opsadom

 Profimedia, Film Stills
 

Mnogi su to već zaboravili, ali Sarajlije koji su se u zimu 1994. nalazili pod opsadom svakako nisu. Usmenom predajom stigla je vijest da će Bruce Dickinson, frontmen grupe Iron Maiden - koji se tada nalazio na turneji u povodu svog drugog solo albuma “Skunkworks” - doći u Bosanski kulturni centar i održati koncert.

Unatoč tome što nigdje nije bio plakata, dvorana se ispunila da posljednjeg mjesta, a tek kad je vidjela razglas i Dickinsona, publika je bila sigurna da nije u pitanju nikakva podvala. Bio je to događaj visokog rizika: samo jedna točno usmjerena granata mogla je izazvati tragediju o kojoj bi se raspisali svi svjetski mediji, ali bi posljedice zasigurno bile negativnije po napadače negoli napadnute.

Dokumentarac Tarika Hodžića i Jasenka Pašića objašnjava kako je uopće došlo do koncerta, bio je to inat dvojice dužnosnika Ujedinjenih nacija na službi u Bosni koji su htjeli pokazati da se i ljudima koji se na ulici moraju skrivati od snajpera može prirediti nesvakodnevni užitak. Još je veću hrabrost demonstrirao Dickinson koji je pristao na taj pothvat, no on se u karijeri ionako nauživao pustolovina.

Sam koncert snimljen je crno-bijelom kamerom i u filmu ga ima razmjerno malo, međutim, rekonstrukcija tog neobičnog događaja tako je uzbudljiva da bi više svirke samo smetalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:54