Snima se ‘Mjesto tišine 3‘

Protagoniste progone neugodnija stvorenja od Tyrannosaurusa rexa, zemlju napadaju gluha čudovišta iz svemira...

Mjesto tišine

 Imdb/
Sletjeli su na neki planet koji im izgleda zloslutno, no treba vremena dok ne ustanove da se zapravo nalaze na Zemlji, ali onoj prije 65 milijuna godina

Scott Beck i Bryan Woods sprijateljili su se još u srednjoj školi, ustanovili su da ih podjednako zanima film, ali kad su postali filmski profesionalci, nisu bili oduševljeni situacijom u suvremenoj produkciji. Posvuda franšize, nastavci i blockbusteri: nigdje projekta u kojem su se mogli dokazati kao talentirani autori. Imali su šansu ubaciti se u tim scenarista koji je pripremao nove "Ratove zvijezda", ali su se zahvalili na ponuđenoj prilici, unatoč tome što je jednu od glavnih uloga trebao igrati Adam Driver, glumac kojeg su iznimno cijenili još od serije "Djevojke" Lene Dunham.

Naposljetku su svoj scenarij za "Mjesto tišine", u kojem Zemlju napadaju gluha čudovišta iz svemira, ponudili glumcu i redatelju Johnu Krasinskom i taj se itekako zagrijao za priču: možda i stoga što mu je partnerica trebala biti njegova supruga Emily Blunt. Budžet nije bio prevelik, 17 milijuna dolara koji su utrošeni uglavnom na specijalne efekte, no kritike su bile odlične, a film je u svjetskim kinima (bila je to 2018., znatno prije pandemije) zaradio više od 340 milijuna dolara bruto. Producent Paramount Pictures bio je oduševljen i odjednom su se scenaristi našli u onom žrvnju kojeg su se i pribojavali: naručen im je nastavak, a i cijela franšiza.

Na nastavku su još surađivali, iako ne baš poletno, film je koštao bar trostruko više nego prethodni, bruto zarada je bila nešto manja, no sve je to u cjelini zaostajalo za originalom. "Trojka" ih nije zanimala, na njoj će se ionako potpisati samo kao autori likova, ta će imati premijeru tek naredne godine, promijenili su se i glumci (sada će oscarovka Lupita Nyong‘o igrati glavnu ulogu), no redatelj Michael Sarnoski (hvaljeni film "Svinja" s Nicolasom Cageom) i scenarist Jeff Nichols ("U zaklon!", "Mud", "Ljubav") izvjesni su jamci da to neće biti potpuno nezanimljivo ostvarenje.

Beck i Woods u međuvremenu su napisali novi originalni scenarij, opet je u pitanju znanstvena fantastika, ali su osigurali budžet od gotovo 100 milijuna dolara. Najvažnije im je da je Adam Driver pristao glumiti u filmu u kojem će oni debitirati kao redatelji.

On igra pilota Willsa koji upravlja svemirskim brodom nakrcanim putnicima, ali došlo je do greške i preživjeli su samo Wills i tinejdžerica Koa (Ariana Greenblatt). Sletjeli su na neki planet koji im izgleda zloslutno, no treba vremena dok ne ustanove da se zapravo nalaze na Zemlji, ali onoj prije 65 milijuna godina. Wills u početku pomaže Koi, koja je prestravljena, stalno čuju nekakve uznemirujuće zvukove, no kad se djevojka privikne na opasnosti kojima su izloženi, ona iskusnom pilotu postaje itekakav oslonac. Jedno drugom jako trebaju jer je Zemlja tog razdoblja bila krcata opasnostima koje smo sve upoznali u franšizi "Jurski park". Ne samo da ih progoni pravi Tyrannosaurus rex, nego su još neugodnija mala stvorenja oštrih kljunova. Zemlja u prethistorijskom razdoblju zbilja nije bila ljubazno mjesto, preživljavali su samo najveći i najmanji gmazovi, leteća čudovišta i kojekakve druge nemani koje danas možete pronaći samo u prirodopisnim enciklopedijama.

Impresivan posao obavio je direktor fotografije Salvatore Totino ("Everest", "Spider-Man: Povratak kući", Netflixov "Bird Box" sa Sandrom Bullock i dr.), no majstori specijalnih efekata nisu za njim ništa zaostajali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:25