TV I STREAMING

Prezreni heroj, tri mačke iz "Seksa i grada" i finale velikog Netflix hita

Serija Zatvor

Svaki pas ima svoj dan pa je tako i Hawkeye dočekao svojih pet minuta, a serija na Disney+ kanalu (ili na torrentima) pun je pogodak

1. HAWKEYE, superherojski, 6 epizoda, DISNEY+

autor: Johnatan Igla, g: Jeremy Renner, Hailee Steinfeld

Mora da se Jeremy Renner osjećao kao onaj tip kojeg svi hejtaju na tulumu, pa sjedi sam u kutu i cucla pivo dok ne zaspe na podu. Trebalo je proći 30-ak kino filmova i desetak različitih serija u kojima su se izredali svi drugi superjunaci, pa da i njegov Hawkeye, član originalnih Avengersa, negdje konačno postane glavni lik. Prije njega na red je došao čak i Ant-Man (ima već dva filma, a treći se snima), a o Black Widow da ne pričamo- ona je svoj film dobila nakon što je u prethodnom- umrla.

Hawkeye naime po ničemu nije poseban ni poznat. Nema supermoći, nije tragičan nit kontroverzan, jednostavno bijelac koji zna baratati s lukom i strijelom. Ali svaki pas ima svoj dan pa je tako i Renner dočekao svojih pet minuta, a serija koja se počela prikazivati na Disney+ kanalu (ima je i po torrentima) pun je pogodak: bogato je producirana (utrošeno je oko 150 milijuna dolara), duhovita i topla priča o njegovoj avanturi u New Yorku gdje upozna mladu Kate Bishop (iskričava Hailee Steinfeld) kojoj pokuša spasiti živu glavu.

Ako niste gledali finalna dva filma iz Avengers sage ("Infinity War" i "Endgame") važno je da znate da je Hawkeye jedno vrijeme maskiran u Ronina ubijao kriminalce po svijetu, a kad mala Kate slučajno nađe i navuče njegov kostim, ni ne znajući stavlja glavu na panj jer svi misle da se vratio Ronin i žele mu se osvetiti. Njihovom malom timu pridruži se i jednooki pas lutalica kojeg zovu Pizza Dog, a sve skupa događa se pred Božić. Serija je fini koktel zabave, humora, toplih poruka i emocija s prilično korektno režiranom akcijom (posebno scena potjere iz treće epizode).

2. AND JUST LIKE THAT... humoristična drama, 10 epizoda, HBO MAX

g: Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kristin Davis

I evo ga. Pune 23 godine od trenutka kad je "Seks i grad" zauvijek promijenio televiziju i 17 godina od posljednje emitirane epizode, Carrie, Miranda i Charlotte, 20 godina starije i mudrije, vraćaju nam se u novom poglavlju kultne ženske serije. Ovaj put nema Samanthe (Kim Cattrall), a scenaristi su to riješili po kratkom postupku: odselila se u London. Prve kritike su blago rečeno porazne. Guardian tvrdi da je prva epizoda grozna, Variety da su iz "Seksa i grada" uklonili seks, a Telegraph je direktan: serija je woke i bitchy. Svi se ipak slažu u jednome: lijepo je opet vidjeti junakinje koje su oblikovale živote generacija žena diljem planete. Naša kolumnistica Jelena Veljača u isto vrijeme se pita kakav nam zapravo "Seks i grad" u 2021. godini treba, a hoće li serija vratiti stari sjaj- tek treba vidjeti. Pazite se druge epizode, tamo vas čeka veliki šok.

3. BRUISED, sportska drama, 130 minuta, NETFLIX

r: Halle Berry, g: Halle Berry, Shamier Anderson

Priča je to koju smo stoput gledali. Halle Berry režira i glumi UFC borkinju Jackie Justice koja je jednom bila zvijezda sporta, a danas životari, radi kao čistačica i puno pije. Uz to ima i sina Mannya kojeg nije vidjela od rođenja. Nakon toga kreće njen put oporavka, od prvih malih borbi, vraćanja u formu, ostavljanja pića i ponovnog uspostavljanja odnosa sa sinom...Riječ je o "by the numbers..." projektu kako ovakve filmove vole nazivati kritičari- ziheraške 'prestižne' drame na kojima zvijezde pokušavaju ostvariti ulogu karijere ili naglo postaju 'ozbiljni redatelji', ali riječ je ustvari o torbi punoj klišeja. Film je pogledao i naš kritičar Nenad Polimac koji najviše zamjerki upućuje nezgrapnom scenariju. Berry je u filmu najbolja kad radi ono što i najbolje zna- glumi. I dalje je jedina tamnoputa glumica s Oscarom (Monster's Ball). To ipak nešto govori.

4. TIME, drama, 3 epizode, HBO

autor: Jimmy McGovern, g: Sean Bean, Stephen Graham

Kad je britanski mjesečnik Sight & Sound ovaj vikend objavio rezultate ankete o najboljim TV serijama godine, taj je izbor donio jedno iznenađenje. Na visoko, peto mjesto, plasirala se BBC-jeva trodijelna TV serija koja izvan Britanije nije osobito razvikana. Tu seriju - "Time"- od ovog tjedna može gledati i hrvatsko gledateljstvo.

Junak serije "Zatvor" (Time) je učitelj alkoholičar Cobden (Bean) koji je pijan autom usmrtio biciklista i dobio četiri godine zatvora. Dospije u kaznionicu pokraj Liverpoola koja je puna ozbiljnih kriminalaca. Pitomi profesor tu se pokušava snaći u džungli i izbjeći zlostavljanje. Drugi junak serije je zatvorski čuvar McNally (Graham), solidni profesionalac, koji se nađe u bezizlaznom položaju. Sin mu je zbog kriminala dospio u drugu kaznionicu. Zatvorenička hijerarhija pošalje mu ucjenjivačku poruku. Ili će im odrađivati usluge švercajući u zatvor što treba, ili će njihovi "kolege" u drugom zatvoru sinu zagorčati život.

Serija scenarista McGoverna i redatelja Arnolda zavrijedila je hvalospjeve kojima je prosuta. Serija s dubinskom temeljitošću prikazuje mikrokozmos zatvora, prikazuje cijelu lepezu zanimljivih karaktera, te kritički, ali obzirno, analizira slabosti sustava. Socijalni realizam uvijek je davao aromu britanskoj filmskoj kulturi. "Time" je uzorni primjer te tradicije. (Jurica Pavičić)

5. CASA DE PAPEL, kriminalistički triler, zadnja sezona, NETFLIX

autor: Alex Pina, g: Ursula Corbero, Alvaro Morte...

"Money Heist", "Kuća od papira", "Casa de Papel", ili kako god ju najradije zovete, stigla je do svog kraja, eksplozivnog finala i nakon 41 epizode i ukupno pet sezona sad svi pričaju o tome kako je ovaj španjolski fenomen završio. Za neke precijenjena, a za neke toliko dobra da je u rangu s Breaking Bad, primjerice, ova serija najavila je trend koji je do kraja zaživio ove godine sa Squid Game- a to je da više nije bitno iz koje zemlje serija dolazi- ako je dobra postat će globalni hit, bilo da je iz Južne Koreje, Danske ili Španjolske. Možda u budućnosti i Hrvatske? Naš kritičar Nenad Polimac odgledao je zadnje epizode u komadu i donio svoj sud o tome. Ako ste zadnjih godina živjeli pod kamenom i ne znate ništa o Casi, koja prati jednu dugu i kompliciranu pljačku banke, možda da krenete u vikend binge i provjerite i sami oko čega se digla tolika frka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:05