Sjeverne vode

Preobrazba ljepuškastog Farrella u bradatog mračnjaka mogla bi odjeknuti u sezoni nagrada

BBC-jeva serija North Water

 

 

 -/Landmark/Profimedia
Radnja BBC-jeve serije, koja se prikazuje na HBO-u, smještena je u eru najveće konjukture kitolova, u 19. stoljeće

Oni koji Colina Farrella poznaju kao ljepuškasto holivudsko lice, bit će istinski zapanjeni kao irskog glumca ugledaju u TV seriji "Sjeverne vode". Bradat, podbuhao i prijeteći krupan, Farrell u toj seriji utjelovljuje jednog od najmračnijih negativaca novije TV produkcije.

"North Water" petodjelna je BBC-eva televizijska serija nastala po istoimenom romanu engleskog pisca Iana McGuirea. Serija i roman zbivaju se 1859., u eri najveće konjukture kitolova, periodu kad su engleski i škotski kitolovci krvoločno ubijali i crpili kitovo ulje. Junak serije je Sumner (O'Connell), irski kirurg koji je nečasno otpušten iz imperijalne vojske. Stoga mora prihvatiti nimalo privlačan posao liječnika na kitolovcu. Tamo se sukobi s Draxom (Farrell), mračnim i opakim harpunjerom. Liječnik vjeruje, naime, da je Drax počinio ubojstvo koje nastoji pripisati drugome. Istodobno, kapetan broda (Graham) krije tajni naum: kani potopiti brod zbog osiguranja. Sve se to zbiva na naslovnoj lokaciji- mjestu uz zapadnu obalu Grenlanda gdje se more rijetko ledi.

Tvorac "North Water" Andrew Haigh jedan je od najfinijih suvremenih britanskih režisera, autor melodrame "Weekend" koju često opisuju kao gej-inačicu Leanovog "Kratkog susreta", te odlične drame "45 godina" sa Charlotte Rampling i Tomom Courtenayem u glavnim ulogama, nagrađene u Berlinu. Redatelj specijaliziran za snažne, ali produkcijski skromne komorne drame dobro se snašao u seriji punoj velebnih eksterijera. "Sjeverna voda" je dobar križanac između "Terrora" i "Tabua", a Farrellova transformacija u bradatog mračnjaka mogla bi daleko odjeknuti u sezoni filmskih nagrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:36