‘NOVI MAKARTIZAM‘

Povratak ‘crnih lista‘ u Hollywood? ‘Sad je ljevica ta koja neistomišljenicima zagorčava život‘

Chris Pratt; Letitia Wright; Vince Vaughn; Gina Carano
 Lisa O‘Connor/AFP, Katerina Chesnokova/Sputnik Via AFP, Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto Via AFP
Hollywood se čisti od glasnih konzervativaca koji se ne uklapaju u navodno lijevo orijentiranu filmsku industriju, piše Telegraph

"Hollywoodska desetorka" pozvana je u listopadu 1947. godine da svjedoči pred Odborom za neameričke aktivnosti Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država kako bi se pokušalo doznati kako komunizam utječe na tamošnju filmsku industriju. Četrdeset i jedan filmski djelatnik bio je pozvan da svjedoči, a Hollywoodska se desetorka našla na popisu "neprijateljskih svjedoka" koji nisu htjeli odgovoriti na ključno pitanje - "Jeste li u ovom trenutku ili ste ikada bili član Komunističke partije?", a ni cinkati prijatelje i kolege.

Dobronamjerni liberali iz redova hollywoodske elite, među kojima su se našli i Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Danny Kaye, Judy Garland, Edward G. Robinson, Groucho Marx i Frank Sinatra, oformili su Odbor za prvi amandman kako bi prosvjedovali protiv nečega što su smatrali napadom na slobodu izražavanja i razmišljanja. Članovi grupe, predvođeni Bogartom i Bacall, odletjeli su u Washington D.C. kako bi prisustvovali saslušanjima.

Njih su dvoje nakon toga na radijskoj postaji ABC prokomentirali cijelu situaciju i ponašanje predsjednika Odbora za neameričke aktivnosti Johna Parnella Thomasa. "Vidjeli smo kako izabrani zastupnici Amerikancima uskraćuju pravo govora", rekao je Bogart za ABC Radio. "Vidjeli smo kako policija građane odvodi poput kriminalaca. Vidjeli smo kako predsjednik Odbora slobodnim Amerikancima oduzima riječ. Zvuk tog bata, gospodine Thomas, odzvanja diljem Amerike. Svaki njegov udarac bio je udarac na prvi amandman SAD-a."

Bogart je, međutim, uskoro ustuknuo. Odbor za prvi amandman bio je, naime, opasno naivan. "Unutar nekoliko tjedana, skupina je počela tražiti zaklon jer je crvena mrlja počela prijetiti njihovim karijerama", napisao je Griffin Fariello u svojoj knjizi "Crvena panika". Bogart je kasnije rekao da je odlazak u Washington bio nepromišljen. Glumac je u svibnju 1948. u časopisu Photoplay objavio članak u kojem se distancirao od "Hollywoodske desetorke" i ponovio da "nije komunist".

Čišćenje od glasnih konzervativaca

"Hollywoodska desetorka" osuđena je za nepoštivanje Kongresa, svakome od njih izrečena je novčana kazna od 1000 američkih dolara i zatvorska kazna u trajanju od šest do 12 mjeseci. Među "Hollywoodskom desetorkom" našli su se scenaristi Dalton Trumbo, Ring Lardner mlađi i Lester Cole te redatelj Edward Dmytryk.

Mnogi hollywoodski filmski djelatnici za koje se smatralo da su simpatizeri ili da su povezani s komunistima, neovisno o tome jesu li poveznice bile stvarne ili izmišljene, nakon toga su završili na ozloglašenoj "crnoj listi". Ti su pojedinci iz Hollywooda protjerani na 10 godina, a sve je to prethodilo tzv. lovu na vještice koji je organizirao senator Joseph McCarthy iz savezne države Wisconsin.

Hollywood u 2021. godini naočigled prakticira novi oblik makartizma, odnosno čisti se od glasnih konzervativaca koji se ne uklapaju u navodno lijevo orijentiranu filmsku industriju, piše The Telegraph.

Glumici i bivšoj majstorici mješovitih borilačkih vještina Gini Carano prošlog je mjeseca otkazan angažman u popularnoj Disneyjevoj seriji "The Mandalorian" jer je na društvenim mrežama članove Republikanske stranke usporedila sa Židovima u nacističkoj Njemačkoj. Carano je u razgovoru s američkim konzervativnim komentatorom Benom Shapirom rekla da to nije tako mislila. Prije toga je na društvenim mrežama govorila i protiv zaštitnih maski, tvrdila da je na prošlogodišnjim američkim predsjedničkim izborima bilo prevara i ismijavala osobne zamjenice kojima se uvažavaju transseksualne osobe.

Carano se tako pridružila rastućem popisu zvijezda industrije zabave koje su "otkazane" jer su naljutile ljevicu, navodi Telegraph. Glumac Chris Pratt ('Čuvari galaksije', 'Osvetnici: Rat beskonačnosti') izdvojen je jer je navodno povezan s crkvom koja je protiv LGBT zajednice. Zvijezda filma 'Crna pantera' Letitia Wright napustila je Twitter nakon što je podijelila video protiv cijepljenja. Podcast "Last Man Standing" komičara Tima Allena otkazan je 2017. godine unatoč dobroj slušanosti. Glumac Vince Vaughn ('Lovci na djeveruše') našao se na udaru kritika jer je 2020. godine viđen kako prijateljuje s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Glumac Antonio Sabato mlađi ('The Bold and the Beautiful') rekao je za Variety da ga je podrška koju je dao Trumpu koštala karijere. "Morao sam sve prodati, morao sam platiti dugove. Stavljen sam na crnu listu", rekao je Sabato mlađi.

Originalna kultura 'otkazivanja'

The Hollywood Reporter piše da publicisti svojim klijentima iz glumačke profesije govore da na društvenim mrežama ne objavljuju ništa što se može iole povezati s politikom koja naginje desnici zbog straha od odmazde. "Ne znam što ljudi u Disneyju misle ili ne misle kada je riječ o politici, no tvrtka kao takva želi imati što je manje problema moguće. Sve što će uvrijediti ljevicu je problem", rekao je stručnjak za krizno komuniciranje. "Imam klijente koji se svojski trude da objavljuju ono što ljevica želi vidjeti."

Je li Carano onda bila žrtva kulture 'otkazivanja' ili kulture 'posljedica', pita se The Telegraph. "Ili vjerujete ili ne vjerujete u slobodu govora. čak i ako se ne slažete s tim kontroverznim zvijezdama ili mislite da je objava Gine Carano po bilo kojem razumnom kriteriju bila gnjusna", piše Tom Fordy iz The Telegrapha.

Sloboda govora i misli bili su u središtu istrage koja je za cilj imala prokazati i izopćiti navodne komuniste u Hollywoodu - originalne kulture 'otkazivanja'. Nisu svi holivudski akteri tada bili protiv istrage. Tijekom prvog tjedna istrage koju je vodio Odbor za neameričke aktivnosti, svjedočile su mnoge "prijateljske" antikomunističke zvijezde među kojima je bilo dosta članova Filmskog saveza za očuvanje američkih ideala. Pred Odborom su se tako pojavili Gary Cooper, Walt Disney, Adolphe Menjou i Ronald Reagan, tadašnji predsjednik Sindikata glumaca. Neki su Odboru rekli da "crvena prijetnja" pokušava ući u filmove.

Disney je govorio o pokušaju komunista da se preko Sindikata crtača subvertira Mickey Mouse. Reagan je rekao da je manja skupina komunista pokušala ući u njegov Sindikat, ali da im je to onemogućeno. Reagan je, međutim, kasnije, javno govorio protiv koncepta "crne liste" dok je bio doušnik Saveznog istražnog ureda (FBI). Reagan je potom rekao da "crna lista nikada nije postojala" te ustvrdio da su popis stvorili iskreni Amerikanci koji nisu htjeli svoj novac trošiti na komunističke filmske zvijezde.

Na popisu hollywoodskih zvijezda koje je Odbor za neameričke aktivnosti htio vidjeti na saslušanju u Predstavničkom domu našao se i poznati redatelj i glumac Charlie Chaplin. Njegova je karijera tada bila na zalazu i nikada nije izašao pred Odbor. Unatoč tome, Chaplin je stao u obranu "Hollywoodske desetorke", a njegovo naginjanje ka liberalnim politikama u javnosti je bilo dobro poznato. Chaplin se tijekom Drugog svjetskog rata susretao sa sovjetskim umjetnicima i diplomatima te podržavao američko-sovjetske inicijative.

'Američki Gestapo'

Kako je spisatelj Charles J. Maland napisao u knjizi "Chaplin i američka kultura", incident koji je najskuplje koštao Chaplina zbio se u svibnju 1946. godine nakon tuluma na sovjetskom brodu u luci Long Beach. Chaplinu su prilikom povratka na kopno pristupili carinici koje je on potom nazvao "američkim Gestapom". Te su njegove riječi u idućim danima završile na naslovnicama američkih dnevnih novina, a interpretirane su kao kritika SAD-a.

Kada ga je Odbor za neameričke aktivnosti najzad pozvao da svjedoči, Chaplin je predsjedniku Odbora Thomasu poslao telegram u kojem se referirao na svoj film "Gospodin Verdoux", crnu komediju u kojoj je igrao bigamista i ubojicu žena. "Film je protiv rata i besmislenog ubijanja naših mladih", napisao je Chaplin. "Vjerujem da će vam njegova humana poruka biti odbojna. Natuknut ću vam što mislim. Nisam komunist. Ja sam pristalica mira."

Chaplin je tijekom saslušanja podržao "Hollywoodsku desetorku" i njegovo se ime često spominjalo u istrazi Odbora. Chaplin je 1952. godine napustio SAD kako bi snimio film "Limelight". Kada se pokušao vratiti, to mu je onemogućeno. Chaplin se odlučio ne boriti protiv te odluke i skrasio se u Švicarskoj. U Ameriku se vratio 1972. godine kako bi primio počasnog Oscara. Njegovi kolege i uzvanici dodjele koja se održala u Paviljonu Dorothy Chandler Chaplina su pozdravili 12-minutnim ovacijama, najdužima u povijesti dodjele Oscara.

Institucije su se bile okomile i na redatelja i glumca Orsona Wellesa, koji je bio poznat po progresivnim stavovima i povezanošću s kazalištima i radijskim postajama koji su bili naklonjeni ljevici. Wellesov film iz 1941. godine "Građanin Kane" bio je kritika američkog kapitalizma i medijskog magnata Williama Randolpha Hearsta. Kako stoji u knjizi "Što se dogodilo Orsonu Wellesu?" Josepha McBridea, Hearst je svog bliskog prijatelja, Johna Edgara Hoovera, direktora FBI-ja, nagovorio da istraži Wellesa. Iako je Wellesov dosje brojao 222 stranice (Chaplinov je brojao preko 2000 stranica), među kojima nije bilo dokaza da je bio komunist, FBI je redatelja i dalje držao na popisu subverzivaca.

Iako ga se samo povremeno spominje kao žrtvu "hollywoodske crne liste", Welles je Ameriku napustio 1947. godine, iste godine kada je "Hollywoodska desetorka" pozvana u Washington. Njegovo se ime, međutim, pojavilo u knjizi "Crveni kanali: Izvještaj o komunističkom utjecaju na radio i televiziju" koja je objavljena 1950. godine te u kojoj je navedeno 151 ime navodnih simpatizera komunista. McBride piše da su Wellesovi filmovi unatoč svemu tome igrali u američkim kinima te da je redatelj i glumac surađivao s američkim filmskim studijima. Welles se u Ameriku vratio tek 1956. godine, ali se nije dugo zadržao.

Glumica Jean Muir ostala je bez posla u televizijskoj seriji "The Aldrich Family" jer se njezino ime našlo u "Crvenim kanalima", a povijest je ujedno pamti i kao prvu osobu koja je dobila otkaz baš zbog toga. Muir je odbacila povezanost s komunistima, no to joj nije pomoglo. Na televiziji se ponovno pojavila 1958. godine.

'Oni traže konformizam'

Bilo je i onih koje je Odbor za neameričke aktivnosti slomio i natjerao da prokažu svoje kolege. Prvi svjedok u drugoj rundi saslušanja koja su se održala 1951. godine, glumac Larry Parks, rekao je da je Oscarom nagrađena glumica Gale Sondergaard simpatizerka komunista. Inače, njezin suprug Herbert Biberman bio je jedan od "Hollywoodske desetorke". "Voljela bih da je bio jači, ali mislim da nije pošteno zvati ga cinkarošem", rekla je Sondergaard 1975. godine kada su je pitali i Parksu. "Nevjerojatno je patio. Bilo je grozno vidjeti kako se slama."

Parks je kao navodnog simpatizera komunista prokazao i glumca Leeja J. Cobba. Odbor je potom Cobba natjerao da prokaže druge navodne komuniste i njihove simpatizere. Cobb, koji se kasnije pojavio u filmu "12 gnjevnih ljudi", prokazao je glumca Lloyda Bridgesa, zvijezdu filmova "Točno u podne" i "Ima li pilota u avionu". Bridges se kasnije prisjetio da je skupina glumaca koju je predvodio John Wayne bila nezadovoljna jer nije prokazao nikoga. Glumci koji su se našli na crnoj listi svejedno su ga ignorirali jer su činjenicu da još uvijek ima posao držali dokazom da je surađivao s Odborom za neameričke aktivnosti.

Prema povijesnim knjigama, najveći udarac crnoj listi zadao je Kirk Douglas, koji je inzistirao da se Dalton Trumbo potpiše kao scenarist filma "Spartak". Douglas je potom preuzeo zasluge za ukidanje crne liste. Trumbova obitelj tvrdi da to nije baš tako te su scenaristi s crne listi dali velik doprinos da se ona ukine.

The Telegraph piše da će se kritičari trenutne situacije u Hollywoodu vjerojatno složiti s onim što je glumica Marsha Hunt, članica Bogartovog Odbora za prvi amandman, rekla kada su je 1995. godine pitali o progonima navodnih simpatizera komunista u Hollywoodu.

"Prvo su na red došli filmovi. Kasnije se to proširilo na medije. Proširilo se na sve grane društva koja oblikuju mišljenje - novine, televiziju, obrazovne institucije, pa čak i religijske ustanove. To pitanje lojalnosti ili nelojalnosti... pitanje konformizma. To su oni tražili, taj konformizam. Ako im se niste priklonili, bili ste potrošni", rekla je Hunt. (Priredio: Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:15