INTERNETSKA PLATFORMA ZFF-a

'POKREĆEMO HRVATSKI NETFLIX ZA DOMAĆE FESTIVALSKE FILMOVE' Dosad ih niste imali gdje pogledati, a odsad besplatno na croatian.film

Marija Ćurić i Hrvoje Laurenta
 Darko Tomas / CROPIX
 

Predugo smo živjeli jednu popriličnu bizarnost: do hrvatskih je kratkih filmova - a isto vrijedi i za mnoge dokumentarce - bilo gotovo nemoguće doći.

Ako ste, naime, propustili naslove za koje se interesirate tijekom prikazivanja na kakvom festivalu, ostalo vam je žicati autora ili autoricu da vam pošalju link na film sa šifrom. Samo rijetki redatelji ili produkcije dijelili su svoje filmske uratke online, svima na gledanje - što ima veze i s autorskim pravima, i s festivalskim životom filmova - no domaći se gledatelj sve dosad nije mogao sustavno uputiti u polje kraćih domaćih filmskih formi, pa makar se radilo o filmovima čiji je festivalski život završio prije čitavog desetljeća. Mnogi su od tih filmova, pritom, bivali nagrađivani na važnim internacionalnim festivalima, o njima se govorilo i pisalo, no nigdje ih se nije moglo pronaći. Izuzetak u cijeloj priči je Factum, koji ima neku vrstu vlastite “online videoteke” dokumentarnih filmova nastalih u njihovoj produkciji, no u kojoj se naslovi plaćaju “na zahtjev”. Izuzetak su i poneki autori i autorice koji su postavljali svoje kratke filmove na vlastite Vimeo kanale, no koji su zbog nepostojanja sistemskog plasmana i distribucije ostajali “ispod radara”, brojeći tek nekoliko stotina pogleda.

Opskurni kanali

Istodobno, država je kroz godine u produkciju domaćih kratkih filmova uložila milijune kuna, da bi oni bivali prikazivani u ekskluzivnim prigodama, gotovo isključivo pred festivalskim auditorijem, ili na opskurnim kanalima filmaša. Konačno je, međutim, takvoj nesuvislosti stigao kraj, i to zbog novog projekta Zagreb Film Festivala koji je upravo predstavio internetsku platformu za promociju domaćeg kratkometražnog filma - croatian.film - koja je već online i putem koje se mogu pogledati mnogi “zaboravljeni” domaći filmovi.

- Platforma je zamišljena kao nadogradnja Kockica, natjecateljskog programa domaćeg kratkog metra Zagreb Film Festivala, a omogućuje svim zainteresiranim gledateljima kvalitetan i besplatan pregled i uvid u domaću kratkometražnu produkciju bilo gdje i u bilo kojem trenutku - govori Hrvoje Laurenta, izvršni direktor ZFF-a, pa nastavlja o tome kako su dugo pripremali projekt streaming platforme kojoj dobro pristaje nadimak “Netflix domaćeg kratkog metra”. Svi su filmovi, inače, titlovani na engleski jezik, a platforma je dvojezična, tako da ih mogu gledati i stranci. Tako je, zapravo, croatian.film postao svojevrsni izlog domaćih filmaša.

- Pri razvoju projekta odlučili smo se na platformu Vimeo i njezine servere. Da smo išli graditi svoju platformu od nule, trajalo bi predugo, a i s vlastitim serverom nikad nisi siguran. Ovako se Vimeu plati godišnja članarina za njihovu ‘Pro’ verziju, čime dobiješ dovoljno prostora da možeš dizati filmova koliko želiš. Cijela filmska industrija je na Vimeu, to je sustav koji radi bez greške i zato smo se odlučili za njihov template - pojašnjava Laurenta, na čije se riječi nadovezuje Marija Ćurić, jedna od članica užeg ZFF-ova tima koja je posljednju godinu provela pripremajući ovaj projekt.

- Trenutačno brojimo oko 120 filmova. Riječ je o većinom igranom filmu, no ima i dokumentarnih te animiranih. Radimo svakog dana na povećanju baze, u stalnom smo kontaktu s autorima i produkcijama, mnoge naslove još čekamo, ali ne sumnjamo da će nastaviti pristizati, pogotovo sada kada je platforma online te svi mogu vidjeti o čemu se radi - nastavlja Ćurić, dodajući kako platforma croatian.film, osim što nudi filmove na gledanje, služi i kao baza podataka domaćih filmaša, glumaca, produkcija i svih ostalih aktera bez kojih ne može nastati film.

Hrvatski IMDB

- Nešto kao IMDB za domaći film, s dodatkom da se na našem servisu filmovi mogu i pogledati - govori Laurenta pa napominje i da za ulazak na njihovu platformu film mora ispunjavati minimalne tehničke kriterije. Umjetnički kriterij ne postoji, jer je cilj imati opsežnu i relevantnu bazu, a pozivaju se i autori koji možda ne ispunjavaju minimalne tehničke uvjete, poput HD kvalitete slike, da predlože svoj film. Takav se, “opušteniji pristup”, čini posebno interesantnim u vidu domaće produkcije eksperimentalnih kratkih filmova, koje bi također uskoro mogli gledati na servisu croatian.film.

- Autori i autorice su reagirali super, kao i produkcije koje su nam puno pomogle u prikupljanju podataka o filmovima, festivalima na kojima su bili prikazivani ili nagrađivani te svih pratećih informacija. Muka je bilo prikupiti sve te podatke, počevši od biografija autora, a da budu točni i updated. Trebalo je sakupiti sve to i katalogizirati, u čemu su nam pomagale i produkcije kojima smo zahvalni - komentira Marija Ćurić, dodajući kako smatra da će pojava takve platforme na domaćoj sceni imati utjecaj na mlade filmaše koji će imati priliku pogledati sve te filmove, pronaći produkciju koja dijeli njihovu estetiku ili se jednostavno povezati s drugim akterima sa scene.

- Kratki film će ovime napokon doći do šire publike, što se dosad nije događalo jer ih nitko nije prikazivao- nastavlja Ćurić i dodaje kako će se platforma moći pretraživati i klikom na redatelje, glumce ili produkcije.

- Osim filmova, imat ćemo i news portal. Otkako nema portala filmski.net, više se ne mogu čitati domaće filmske vijesti te pratiti zbivanja na sceni- završio je Hrvoje Laurenta, jedan od ljudi iz užeg ZFF-ova tima koji su - uz pomoć mnogih partnera, kao i institucija poput Ministarstva kulture, HAVC-a i Akademije dramskih umjetnosti - upravo iznijeli jedan važan filmski projekt.

Pet filmova koje niste, a morate hitno gledati

“U plavetnilo” (2017.) , Antoneta Alamat Kusijanović

Bježeći od obiteljskog nasilja, trinaestogodišnja Julija i njezina majka dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Julija se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom. No, Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine rane i baca je natrag u vrtlog nasilja.

“Mucica” (2011.) , Aldo Tardozzi

Komedija o prvom samostalnom odlasku djeteta u školu jedna je od šest priča o ljubavi i obitelji u današnjem Zagrebu iz omnibusa “Zagrebačke priče vol. 2”, nastalog 2011. u produkciji Propeler filma.

“Žuti mjesec” (2009.) , Zvonimir Jurić

Segment iz omnibusa “Zagrebačke priče”. Zvono na vratima najavljuje posjet. Lana, mlada trudnica, otvara vrata novoj susjedi Mariji. Njih dvije se upoznaju i nakon ugodnog razgovora uz kavu Marija namjerava otići, ali u tom trenutku Lana je moli da je ne ostavi samu.

“Zvjerka” (2015.) , Daina O. Pusić

Stogodišnjakinja Nada i njezina 75-godišnja kći Vera imaju napet, ali uhodan odnos. Djetinjasta Vera brine se za svoju nijemu i nemoćnu, iako ponekad okrutnu majku. Jedne večeri u Nadinu sobu uleti šišmiš i nađe utočište ispod njezina kreveta. Prisutnost životinje postupno vraća starici izgubljenu snagu.

“Bila soba” (2018.) , Mladen Stanić

Dva brata renoviraju zajednički stan u Splitu kako bi ga iznajmljivali tijekom turističke sezone. To im je ujedno prvo zajedničko druženje od majčine smrti, tijekom kojeg će biti prisiljeni suočiti se s traumama iz obiteljske prošlosti i preispitati temelje vlastita odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:10