POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo novi Marvelov blockbuster, film koji se pripremao gotovo dva desetljeća

Simu Liu kao Shang-Chi u filmu ”Shang-Chi i legenda o deset prstenova”
 Supplied by LMK/IPA/IPA/Profimedia
Ako je suditi po rezultatima u kinima u Americi, riskantan potez okretanja likovima azijskog podrijetla Disneyju se isplatio

Poklonici Marvelovih stripova dobro znaju kakva je to organizacija Deset prstenova i tko je Shang-Chi, pa je to zasigurno razlog zbog kojeg je taj projekt već skoro dva desetljeća u pripremama.

Marvelov partner Disney možda je bio neodlučan u davanju zelenog svjetla za snimanje jer su likovi Azijaca u njihovim filmovima dosad uvijek bili u sporednim ulogama, no otkako je komedija “Suludo bogati Azijci” u Americi, pa i u svijetu, postala veliki hit, valjda su zaključili da nema razloga plašiti se jedne od najmoćnijih rasa. Osim toga, ako je Afroamerikanac mogao postati uspješan superjunak (“Black Panther”), pa i bjelkinja (“Kapetanica Marvel”), ignoriranje Azijaca zaudara na rasizam, što je u današnje doba holivudske političke korektnosti nedopustivo.

Tako je prije tri godine Disney napokon odobrio projekt s budžetom većim od 150 milijuna dolara, koji bi dosad već vjerojatno bio u kinima da nije epidemije koronavirusa.

Onima koji nisu čitali Marvelove stripove potrebna je ipak izvjesna poduka o Shang-Chiju.

Taj je momak sin tisuću godina starog supernegativca koji se nekad pompozno zvao Mandarin, a sada mu je ime Wenwu (glumi ga poznati hongkonški glumac Tony Leung). Shang-Chi ne želi imati ništa s očevim imperijem, zato je pobjegao u Ameriku i skrasio se u San Franciscu, tamo parkira automobile i obilazi karaoke barove sa svojom prijateljicom Katy (Awkwafina je dobila Zlatni globus za odličnu ulogu u humornoj drami “Oproštaj”). Pritom, Shang-Chi se sada zove Shaun.

Jedne večeri u autobusu ga presretne skupina huligana i pokuša mu oteti privjesak s vrata. I ne slute da su se dotaknuli svetinje, jer Shang-Chi reagira eksplozivno, a pritom je svima jasno da on nije običan momak zato što su njegove borilačke vještine gotovo nadnaravne.

Shaun, odnosno, Shang-Chi još ne zna da je njegov otac Wenwu odlučio ponovno ujediniti svoju obitelj, želi svojeg sina uz sebe, ali i kćer Xhialing (Meng’er Zhang pravo je otkriće u toj ulozi): budući da mu je supruga Jiang Li (Fala Chen) umrla, on se nada da će ju na ovaj način ponovno uskrsnuti. Njezina sestra Ying Nan (velika azijska zvijezda Michelle Yeoh već je imala iskustva s Marvelovim filmovima, igrala je u “Čuvarima galaksije 2”) nije u to baš uvjerena, ali nastoji osigurati da Mandarin ne destabilizira svijet.

U novoj epizodi Polimac preporučuje filmski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o Marvelovoj pripovjedačkoj formuli, njezinim problemima te svim pokušajima redatelja i koscenariste Destina Daniela Crettona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:56