POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo Netflixovu seriju koju obožavaju i Hrvati: Nesputano ‘binđajte‘ ovaj križanac Mad Maxa i Bambija

Christian Convery u seriji ”Sweet Tooth” igra jelenka Gusa
 Netflix/Everett/Profimedia
Potraga glavnog lika za majkom ima disneyjevski naboj, a nepregledna prostranstva i pustolovine podsjećaju na rad Georgea Millera

Jim Mickle napokon je snimio hit. Redatelj, kojeg pamtimo po "Iskonskom nagonu", američkoj preradi meksičkog originala o obitelji kanibala "To smo što smo", i izvrsnom krimiću "Sumorno ljeto" (Cold In July) s Michaelom C. Hallom, Samom Shepardom i Donom Johnsonom u glavnim ulogama, ovih dana dominira streaming top listama serijom "Sweet Tooth", koja – nadajmo se – neće ostati samo na prvoj sezoni iz osam epizoda.

U pitanju je ekranizacija istoimenog stripa Kanađanina Jeffa Lemirea u izdanju DC Comicsa, to jest njegovog odjeljka Vertigo, namijenjenog odraslima zbog provokativnih sadržaja. Mickle se za njega zakačio još prije nekoliko godina, zainteresirao producentski par Roberta Downeyja mlađeg i njegovu suprugu Susan, dobili su podršku Warner Bros. Television i naposljetku našli streaming platformu na Netflixu.

Sličnosti sa svakodnevicom

Dodatna aktualnost serije postignuta je pauzom zbog izbijanja koronavirusa, scenaristički pogon dodavao je detalje kao što su upotreba maski i potraga za vakcinama, tako da se nemojte čuditi zbog prevelike sličnosti sa svakodnevicom. Ta je ionako samo uvjetna, uostalom, glavni junak je desetogodišnji dječak s rogovima kao u mladog jelena, naime, svijet koji opisuje serija (a i strip) poharao je virus, a nekako istodobno počela su se rađati djeca hibridi, križanci sa životinjskim vrstama.

Jesu li hibridi izazvali virus ili je bilo obrnuto, to u prvoj sezoni ne doznajemo, činjenica je jedino da na hibride vlada hajka, njih odvode u laboratorije i eksperimentiraju na njima, posve dostatan razlog da se oni povlače u nedostupne krajeve i izbjegavaju ljude. Tako je Gusa – kako se zove mali jelenko – otac još kao dijete odveo u nacionalni park Yellowstone i tamo mu osigurao osnovno obrazovanje i poučio ga snalaženju u prirodi.

Kad je taj nakon nekog vremena umro, dječak je nastavio živjeti sam, sve dok ga znatiželja nije povukla prema rubu šume, gdje bi ga odmah uhvatili lovci na hibride, da nije divovskog Tommyja Jepperda, bivšeg igrača američkog nogometa, koji mu iz nekog razloga postaje suputnik u potrazi za naizgled fantomskom majkom. Putem im se pridružuje tinejdžerica Bear, ona se razočarala u životinjsku vojsku za spašavanje hibrida, sastavljenu od njenih vršnjaka, koju je sama osnovala, njih troje neprestano su u pogibelji, ali se do određenog trenutka uvijek uspijevaju izvući.

Glumačka postava

U dvije paralelne radnje pratimo kako liječnik dr. Aditya Singh pokušava izliječiti svoju zaraženu suprugu Rani i na kakve je sve kompromise spreman da bi to ostvario, a bivša terapeutkinja Aimee Eden osnovala je u napuštenom zoološkom vrtu utočište za hibride.

Seriju su opisali kao križanac "Mad Maxa" i "Bambija", što nije pretjerivanje, mali Gus (Christian Covery) dražestan je dok ušima izražava emocije, njegova potraga za majkom zbilja ima disneyjevski naboj i izaziva podsmijeh suputnika, dok nepregledna prostranstva i pustolovine u vlaku koji kao da je iznikao niotkuda podsjećaju na vizualni prosede Georgea Millera. U glumačkoj postavi osobito je dobar Nonso Anonzie (igra Tommyja Jepperda), stvarno izgleda kao bivši sportaš, no dobivao je i nagrade za svoju interpretaciju Othella. Takva kombinacija estetika i sjajna glumačka postava hrvatskoj publici evidentno leži jer je "Sweet Tooth" trenutno najpopularnija serija na našem Netflixu.

"Sweeth Tooth" zaslužuje nesputano "binđanje", nećete se zaustaviti sve do završnice, koja je vrlo važna jer vraća događaje unatrag i objašnjava ono što dotad niste znali. Ponadajmo se također da Netflix neće podlegnuti kalkuliranju i odgađati produkciju druge sezone, no valjda je Robert Downey mlađi suviše jak holivudski "igrač" da bi tako nešto dozvolio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 08:19