POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo neobičnu i šašavu seriju ‘Peacemaker‘: ‘Beskrajno je zabavna i jako pametna‘

John Cena kao Christopher Smith, odnosno Peacemaker

 LANDMARK MEDIA/Alamy/Alamy/Profimedia
Glavni glumac John Cena mogao bi se vrlo lako prometnuti u najboljeg glumca među bivšim profesionalnim hrvačima

Unatoč tome što mnogi profesionalno hrvanje odbacuju kao prizeman oblik zabave, a hrvače vide kao napirlitane snagatore koji se ne znaju ni boriti, a ni glumiti da se znaju boriti, brojni su poznati i manje poznati hrvači ostvarili prilično dugotrajne karijere u filmu. Dwayne "The Rock" Johnson, iznimno popularni akcijski glumac, zabavljačku je karijeru započeo u ringu, a tko može zaboraviti legendarnog Hulka Hogana i njegove uloge u filmovima poput "Rocky III", "Gospodin dadilja" i "Mišićavi Djed Božićnjak".

Unatoč tome što su obojica u Hollywoodu zaradila značajne iznose, nijedan ni drugi nisu poznati po svom glumačkom rasponu i kvalitetnim ulogama. Johnson se neko vrijeme trudio uzimati manje uloge u glumački zahtjevnijim filmovima, no vrlo se brzo vratio svom matičnom žanru - akciji.

Jedan od najboljih glumaca među hrvačima svakako je Dave Bautista. Već je radio na filmovima poput "Dine", "Blade Runneru 2049" i "Spectrea", a vjerojatno je najpoznatiji po ulozi Draxa u Marvelovoj "Sagi o beskonačnosti". Iako nedvojbeno talentiran glumac, Bautista vjerojatno nikada neće postati zvijezda poput Johnsona, no on je više puta rekao da ga takav karijerni put niti ne zanima.

No, ima jedan hrvač koji bi se mogao prometnuti u najboljeg glumca među bivšim hrvačima, a to je John Cena.

Kada pričamo o profesionalnom hrvanju na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, a moguće i šire, on je vjerojatno najvažniji hrvač 21. stoljeća. Pokazao je tijekom karijere da može igrati nekoliko različitih uloga, a neki njegovi nastupi u ringu ušli su anale profesionalnog hrvanja. Nije stoga ni čudo da se bacio u glumačke vode kada je hrvačku karijeru priveo kraju.

Cena je u film ušao ambiciozno, ali umjetnički skromno. Nakon filma "Marinac" koji je producirala tvrtka za koju je nastupao kao hrvač, World Wrestling Entertainment, Cena je glumio u filmu "12 rundi" finskog redatelja Rennyja Harlina. Unatoč pedigreu redatelja i glumačkoj podjeli punoj sposobnih suradnika, film nije uspio. Nastupio je Cena nakon toga u nekoliko podjednako loših akcića koji su svi redom propali. Tada se činilo da Cena ipak nema što dati filmskoj umjetnosti.

Prvu zapaženu ulogu ostvario je u filmu "Kaos u glavi" redatelja Judda Apatowa za koji je scenarij napisala poznata komičarka Amy Schumer. Cena je u tom filmu pokazao da se dobro snalazi i u žanru koji nije akcija. Odradio je nakon toga par komedija, a šansu da pokaže je li zaista zvijezda dobio je u filmu "Bumblebee" redatelja Travisa Knighta. "Bumblebee" možda nije ostvario uspjeh kakav se priželjkivao, no primljen je prilično dobro, a kritičari su Cenu istaknuli kao prilično dobrog glumca. Status zvijezde u usponu zacementirao je ulogama u filmovima "F9", devetom nastavku u serijalu "Brzi i žestoki", te "Odred otpisanih: Nova misija".

Cena je toliko oduševio redatelja i scenarista "Odreda otpisanih" Jamesa Gunna da je ovaj odlučio za streaming platformu HBO Max napraviti seriju o njegovom liku iz "Odreda" Peacemakeru. Serija je vrlo brzo ostvarila veliki uspjeh, a kritičari Jutarnjeg lista Damjan Raknić i Nenad Polimac u novoj su epizodi serijala "Polimac preporučuje" rekli da je upravo Cena za njega zaslužan.

"James Gunn je bio jako zadovoljan s izvedbom Johna Cene u 'Odredu otpisanih' i bilo mu je žao što mu u filmu nije dao više prilike. Kako je za vrijeme snimanja radio na seriji, kao da je rekao, sad ćemo mu dati ono što zaslužuje. Cena ima prilične glumačke sposobnosti. Jako je dobar u seriji, jedno je od ugodnijih iznenađenja", rekao je Polimac.

"Poznajem ga još iz njegove hrvačke karijere i on je oduvijek bio vrlo uvjerljiv, sklon improvizaciji i brz na jeziku. Štosevi su mu uvijek bili promišljeni. Meni njegovi dramski i komičarski instinkti nisu bili toliko iznenađenje. U 'Peacemakeru' ima svega. Očekivao bih od njega da se zna snaći u akciji, ali lijepo igra i druge scene", rekao je Raknić.

Ostatak rasprave u kojoj se kritičari Jutarnjeg dotiču stila Jamesa Gunna i njegove sposobnosti da odbojan i neugodan sadržaj učini vrlo gledljivim te subverzivnosti i inventivnosti "Peacemakera".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:37