POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo ‘1883‘: Serija je brutalna, nema vesterna u kojem se tako lako ubija

Taylor Sheridan piše scenarije za ”Yellowstone”, a serija ”1883” svojevrsni je spin-off. Sheridan nije počeo od sinopsisa, nego je upoznao mladu glumicu Isabel May (na fotografiji), koja ga je inspirirala za lik Else

 Supplied by LMK/IPA/IPA/Profimedia
U seriji autora Taylora Sheridana ("Sicario", "Yellowstone") nema upozoravanja i prijetnji - pištolji se odmah vade i počinju obračuni

Taylor Sheridan ima već 52 godine, ali i nevjerojatno bogatu karijeru. Kao glumca proslavila ga je uloga zamjenika šerifa Davida Halea u seriji "Sinovi anarhije", no već prvi realizirani scenarij "Sicario" u režiji Denisa Villeneuvea pokazao je za što ima najviše talenta. Drugi scenarij "Sve ili ništa" bio je još uspješniji, film je režirao David Mackenzie, sakupio je četiri nominacije za Oscara, glavne uloge igrali su Jeff Bridges, Chris Pine i Ben Foster, a okušao se i kao redatelj u ostvarenjima "Wind River" s Jeremyjem Rennerom i Elizabeth Olsen te "Oni koji mi žele smrt" s Angelinom Jolie.

Od 2018. Sheridan se upustio u svoj najambiciozniji pothvat, s Johnom Linsonom piše scenarije za suvremeni vestern "Yellowstone" u kojem Kevin Costner igra Johna Duttona, vlasnika najvećeg ranča u Montani. Četiri sezone već su emitirane, peta se priprema, i to u dva dijela (svaki po sedam epizoda), no tu i tamo iskrsnuli bi flashbackovi u kojima su se pojavljivali pripadnici prve generacije Duttona, supruzi James i Margaret, koje su glumile velike country zvijezde Tim McGraw i Faith Hill, u privatnom životu također bračni par. Odatle i ideja da se jedna posebna sezona posveti početku osamdesetih 19. stoljeća, kad su se Duttoni zaputili prema Montani, tzv. Rajskoj dolini u kojoj su osnovali ranč Yellowstone.

Zanimljivo, Sheridan nije počeo od sinopsisa, nego je upoznao mladu glumicu Isabel May, koja ga je inspirirala za lik Else Dutton, svojeglave 17-godišnje kćeri Jamesa i Margaret, koja stjecajem okolnosti postaje kauboj i bira sebi dva neobična životna partnera. Isabel je u intervjuima priznala da snimanje baš nije bilo ugodno jer je Sheridan inzistirao na krajnjem realizmu, šminka nije dolazila u obzir, a ni brijanje ispod pazuha. Morala je, osim toga, dobro naučiti jahati, ulaziti s konjem u hladne rijeke i još koješta takvog. Ispalo je, međutim, da je imao instinkt za glumce, jer je djevojka postala svojevrsna duša serije, a povremeno i narator.

Još kao glumac, Sheridan je razvio averziju prema ekspozicijama, a kao scenarist bi započeo priču trenutkom kad se radnja već razmahala. Tako je i u seriji "1883.": u jeku je napad Lakota Indijanaca na kola s doseljenicima, Elsa leži na zemlji potpuno obamrla, sve oko nje je u plamenu i kad se djevojka pribere, posegne za pištoljem koji je u bisagama. Indijanac je u nju uperio luk i strijelu, dovoljno precizno da je probode, ali i ona je pucala u njega: scena izgleda nevjerojatno s probodenom junakinjom koja stoji uspravno i Indijancem koji se ruši od njezina metka, no to su tek neki od prizora u ovoj seriji koje ćete zasigurno dugo pamtiti.

Vraćamo se unatrag, u kuću u kojoj živi Shea Brennan (Sam Elliott), zaposlenik Pinkertonove agencije, sa svojom obitelji. Te obitelji, zapravo, više i nema, jer su mu žena i kći umrle od epidemije velikih boginja. Shei ne preostaje drugo nego da spali kuću i zaputi se prema Fort Worthu, zapuštenom mjestu koje služi kao raskrižje putova prema Istoku i Zapadu, krcato je banditima i uistinu se mora biti vješt na oružju da bi tamo preživjelo. Shea se brzo poveže s Afroamerikancem Thomasom (LaMonica Garrett), i on radi za Pinkertona, a u Građanskom ratu bio je pripadnik jedinice koju su zvali "Buffalo Soldier". Tu upoznaju Jamesa Duttona, koji čeka svoju obitelj da stigne vlakom iz Tennesseeja, pa da nastave dalje na Zapad. James se u Građanskom ratu borio na strani konfederacije. Kad su ga zarobili, proveo je tri godine u zatvoru Unije, međutim, sada je rat završen i želi što dalje od mjesta za koje ga vezuju neugodne uspomene.

Shea i Thomas dobiju zadatak da povedu grupu doseljenika prema Oregonu, gdje još navodno ima slobodne zemlje. Kad shvate da ljudi koji su im povjereni ne znaju jahati, ne znaju voziti kola sa zapregom, a pritom ne znaju ni engleski (uglavnom su to Nijemci i Poljaci), najradije bi odustali od tog posla, no za to je prekasno. Nema druge nego pokušati uvesti kakav-takav red među njih, izabrati im šefa (jedinog među njima koji zna bar malo engleski, tako da su u stanju komunicirati) i natjerati ga da se snađe u takvim uvjetima. Već kod prve ozbiljnije prepreke, prelaska rijeke, njihova se karavana prepolovila, stalno ih napadaju banditi koji žele oteti njihovu stoku, a Indijanci su još najmanje zlo jer se s njima bar može pregovarati (to, naravno, rade Shea, Thomas i James, a ne neiskusni imigranti).

Nova domovina kao da se urotila protiv njih, kola im se teško probijaju kroz krševit i blatnjav krajolik, dobivaju i upute kako da se ponašaju kad ih napadnu zmije, a u svemu tome žene se - reklo bi se - puno bolje snalaze od muškaraca. Pogotovo se Elsa lako prilagođava toj sredini, izvrsna je jahačica, ne plaši se pucati u čovjeka, a doživljava i prva seksualna iskustva. Zapravo, tako realističnu seriju o osvajanju Divljeg zapada još niste vidjeli, na trenutke će vas podsjetiti na "Vrata raja" Michaela Cimina, međutim, ono je ipak bio vestern s golemim budžetom i bavio se borbom već etabliranih tajkuna protiv siromašnih doseljenika, no ovdje su s jedne strane pljačkaši, a s druge sirotinja. Da ih ne štite Shea, Thomas i James Dutton, potonji bi bili lak plijen za strvinare koji su se na njih namjerili.

Vjerojatno nikad niste gledali vestern-seriju u kojoj se ljude tako lako i bez oklijevanja ubija. Nema tu upozoravanja, prijetnji, samo se izvuče pištolj i puca protivniku u čelo ili u grudi. Uzgred, Sheridan je napisao svih deset epizoda i obavio je odličan posao, režirao je samo prvu epizodu, a ostale su raspodijelili Ben Richardson i Christina Alexandra Voros. U epizodama se pojavljuju Tom Hanks i njegova supruga Rita Wilson; on je u flashbacku iz Građanskog rata, a ona je vlasnica dućana koja se napije s Margaret Dutton. Billy Bob Thornton je, pak, autoritativan u kratkoj pojavi kao šerif Jim Courtright. Šteta što je fabula tako zatvorena da ne dopušta nastavak, no bit će još dvije sezone koje će se odigravati u prvoj polovici 20. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:49