VELIKI USPJEH

‘Plavi cvijet‘ Zrinka Ogreste u glavnom natjecateljskom programu uglednog njemačkog festivala

Scena iz filma 'Plavi cvijet' Zrinka Ogreste, lijevo na slici je glumica Vanja Ćirić 
 Havc
U kratkom razdoblju Fünf Seen Filmfestival se razvio u jedan od najvećih i najpoznatijih filmskih festivala u južnoj Njemačkoj

Film „Plavi cvijet“ redatelja Zrinka Ogreste, koji je na nedavno održanom 68. Pulskom filmskom festivalu nagrađen Velikom zlatnom Arenom za najbolji film, sudjelovat će u glavnom natjecateljskom programu jubilarnog 15. Fünf Seen Filmfestivala (Pet jezera film festival) koji se od 18. do 31. kolovoza održava u jednoj od najljepših njemačkih regija u Fünfseenlandu na jugu Münchena. Festival se fokusira na igrane, dokumentarne i kratke filmove iz srednje Europe.

image
Fünf Seen Filmfestival
Joerg Reuther/fünf Seen Filmfestival

U vrlo kratkom razdoblju FSFF se razvio u jedan od najvećih i najpoznatijih filmskih festivala u južnoj Njemačkoj koji svoju popularnost duguje izvrsnom izboru filmova, vrhunskim gostima i raspravama, slikovitom krajoliku, kao i opsežnoj medijskoj pokrivenosti. Svake godine ovu filmsku priredbu pohodi oko 20.000 posjetitelja.

- Ovim izdanjem Filmskog festivala Pet jezera želimo pokazati perspektivu, nadu, prihvatiti mišljenje drugih sa slikama i pričama i eventualno pronaći kompromis usmjeren na budućnost, naglašava direktor festivala Matthias Helwig.

image
Fünf Seen Filmfestival
Joerg Reuther/fünf Seen Filmfestival

- Radost velikog ekrana potrajala je posljednjih nekoliko mjeseci. U njima je kulturni život doživio neka ograničenja. Sada se velika očekivanja odnose na odgovorno vraćanje normalnosti. Ovaj filmski festival svjedoči o tome, piše u pozdravu premijer Bavarske dr. Markus Söder.

image
Fünf Seen Filmfestival
Joerg Reuther/fünf Seen Filmfestival

Film „Plavi cvijet“ svjetsku je premijeru doživio na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu u travnju ove godine na kojemu ga je publika izabrala trećim najboljim ostvarenjem festivala dok je na nedavno održanom 68. Pulskom filmskom festivalu uz Veliku zlatnu arenu za najbolji film nagrađen i Zlatnim Arenama za najbolju režiju (Zrinko Ogresta), za najbolju žensku glavnu ulogu (Vanja Ćirić) te Nagradom filmske kritike za najbolji film.

„Plavi cvijet“ je snimljen u produkciji Interfilma iz Zagreb te koprodukciji Zillion filma iz Beograda, a nastao je uz potporu HAVC-a i FCS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:01