Film o majci i kćeri

‘Plavi cvijet‘, novi film Zrinka Ogreste, premijeru će imati na međunarodnom festivalu u Moskvi

Scena iz filma
 Promo
Radnja prati srednjovječnu službenicu Mirjanu, zaposlenu u maloj zagrebačkoj tvornici konca, i njezinu borbu za komadićem sreće


Novi film redatelja Zrinka Ogreste Plavi cvijet, koji je dovršen početkom ove godine, doživjet će svjetsku premijeru u glavnom natjecateljskom programu 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala koji se od 22. do 29. travnja ove godine održava u ruskoj metropoli. Riječ je o jednom od ponajvećih i najstarijih "A" svjetskih festivala utemeljenom 1935. godine na kojemu su premijerno prikazana i nagrađena djela poput Felinijevog "8 i pol", Wajdine "Obećane zemlje" ili "Uskrsnuća" braće Taviani. Doseg najnovijeg Ogrestinog filma, kako se najavljuje, nadovezuje se na međunarodne uspjehe njegovih prethodnih filmova koji su prikazani i nagrađeni na festivalima poput onih u Veneciji, Karlovym Varyma ili Berlinu, gdje je u sklopu službenog programa nagrađen njegov prethodni film.

"U nimalo optimističnim vremenima u kakvima živimo, poziv moskovskog festivala doživljavam kao radost i povlasticu. Radost zato jer će mi film doživjeti svjetsku premijeru u zemlji grandiozne kulture, a povlasticu jer će to biti na jednom od ponajvećih svjetskih festivala na kojemu do sada nisam sudjelovao“, izjavio je redatelj Ogresta. Producent Ivan Maloča također ne krije radost: „ Mislim da neću pretjerati ako ustvrdim da je ovo osobit trenutak kako za nas tako i za hrvatsku kulturu. Pandemijske okolnosti ponajveću štetu učinile su upravo kulturi, a moskovski festival je nakon niza velikih svjetskih kulturnih događaja koji su ili otkazani ili održani online prvi koji će se dogoditi uživo, dakle u okolnostima jedino prirodnim za kulturu. Rusija je općenito zemlja u kojoj su se brojne važne stvari dogodile prvi puta pa je tako i s povratkom „normalnog“ u kulturi“.

Plavi cvijet je film o ženi, film o majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći. Kroz motrište sredovječne Mirjane, službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, slika njezinu borbu za vlastiti komadić životne sreće. U danu kad se za nju priprema skromna svečanost povodom 20 godina rada u tvrtki, situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima, osvjetljavaju čitav njezin život. Onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji. Plavi cvijet je film koji nas upućuje na stalne osobne rekapitulacije i budi emotivne asocijacije.

Glavne uloge tumače Vanja Ćirić kao Mirjana i Anja Šovagović Despot kao Mirjanina majka Violeta, ujedno prvi puta i kao baka na filmu. Tu je i mlada debitantica Tea Harčević u ulozi Mirjanine kćeri Veronike. U filmu igraju i Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić i drugi. Koproducent filma je proslavljeni glumac i producent Lazar Ristovski, scenarist je Ivor Martinić u suradnji s redateljem Ogrestom, direktor fotografije Branko Linta, a montažer Tomislav Pavlic. Autori glazbe su Dino Osmanagić i Kristijan Koščica, kostimografkinja Katarina Zaninović, scenografkinja Maja Merlić, a majstorica maske Slavica Šnur.


Film je snimljen sredstvima HAVC-a iz Zagreba, FCS-e iz Beograda te Hrvatske radio-televizije, a u produkciji Interfilma iz Zagreba te koprodukciji Zillion filma iz Beograda. Distributer je Blitz Film & Video Distribution. Hrvatska premijera očekuje se na ovogodišnjem pulskom filmskom festivalu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:38