A OSCARA DOBIVA...

Pavičić, Polimac i Njegić prognoziraju Oscare: Baš kao nekad, očekuje se pobjeda skupog, srednjostrujaškog filma

Oppenheimer

 Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia/Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia
Za mlađu publiku Oscari su nešto poput San Rema ili Opatije - nešto što zanima roditelje, ali njih ne...

Sezona nagrada u međunarodnoj filmskoj industriji ovog će vikenda dočekati svoj finale i kraj. U losangeleškom Dolby Theatreu, ove će se nedjelje na svečanoj ceremoniji održati 96. dodjela nagrada Američke filmske akademije - Oscara. Glasači akademije AMPAS svojim će glasovima odabrati najbolje u dvadeset i tri kategorije, među kojima i one za najbolji film, te najbolji međunarodni film.

Nagrade Akademije prošle su tijekom proteklih desetak godina kroz promjene koje nisu svima po volji. Broj se glasača AMPAS omasovio i internacionalizirao, što je Oscare otvorilo prema neameričkom filmu. Uveden je sustav preferencijalnog glasovanja, koji favorizira filmove koji možda nikom nisu prvi, ali ih svi barem pomalo vole. Taj novi sustav Oscare je pretvorio u poprilično nepredvidivu nagradu, gdje krupni favorizirani filmovi katkad prolaze loše, ali zato iskaču iznenađenja iz potaje. Filmovi pobjednici, poput "Mjesečine" (2016), "Zelene knjige" (2017), "CODA" (2021) ili "Sve u isto vrijeme" (2022), u "staro" doba Oscara ne bi mogli ni pomišljati na glavni kipić. Praktički usporedno, Oscari gube na gledanosti i medijskoj pažnji. No - teško je reći je li to zbog manjka hitova na listama nominiranih, ili zbog jednostavne, neizbježne smjene generacija: za mlađu publiku Oscari su nešto poput San Rema ili Opatije - nešto što zanima roditelje, ali njih ne.

Ovogodišnji Oscari u tom kontekstu pomalo izgledaju i kao "kontrola štete". Izbor filmova, broj nominacija koji imaju i trenutačni status favorita doimaju se kao da su izašli iz "starog normalnog", iz epohe prije velikog potresa. Baš kao nekad, utrku predvodi film koji ima najviše nominacija. Baš kao nekad, riječ je o skupom i prestižnom studijskom proizvodu srednjostrujaškog režisera. Baš kao nekad, očekuje se da on ponese glavne nagrade.

Taj film je - naravno - "Oppenheimer" Christophera Nolana, koji predvodi listu s 13 nominacija, među kojima one za najbolji film, režiju i adaptirani scenarij.

image

Cillian Murphy kao J. Robert Oppenheimer u filmu ‘Oppenheimer‘

Melinda Sue Gordon/universal Pictures/Hollywood Archive/Profimedia/Melinda Sue Gordon/universal Pictures/Hollywood Archive/Profimedia

Jedanaest nominacija imaju "Uboga stvorenja" Yorgosa Lanthimosa, a sljedeći na redu je s deset "Ubojica cvjetnog mjeseca". Martin Scorsese za taj je film nominiran za režiju u 82. godini, što ga čini najstarijim nominantom dosad. Lily Gladstone - glumica iz tog filma - prva je domorotkinja nominirana za najbolju žensku ulogu. Najveći hit ljeta - "Barbie"- ima osam nominacija. No, nisu nominirane redateljica Greta Gerwig i glavna glumica Margot Robbie, što vjerojatno jest stanovita nepravda.

Mnogo se čudnog događalo u konkurenciji internacionalnog filma, onoj u kojoj se natječu filmovi koji nisu na engleskom. Francuski kandidacijski odbor nije kandidirao canneskog pobjednika "Anatomiju pada" Justine Triet, već "Okus ljubavi" Tran Anh Hunga. "Okus ljubavi" je i prema ukusu vašeg novinara bolji film - no, odluka se pokazala pogrešnom jer je "Anatomija pada" izborila čak i nominaciju za glavnu kategoriju (najbolji film), a "Okus ljubavi" nije nominiran za internacionalni film. Otpala su i dva filma koja su svi očekivali unutra: politička drama "Zelena granica" poljske redateljice i holivudske veteranke Agnieszke Holland, te danska povijesna epopeja "Obećana zemlja" Nikolaja Arcela, s još jednim holivudskim insajderom - glumcem Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi. Kategorija internacionalnog filma ujedno je i jedina kategorija gdje Netflix ima ozbiljnog kandidata za kipić - film o zrakoplovnoj nesreći "Družina snijega" Španjolaca J. A. Bayone. Ipak - favorit u toj kategoriji je "Zona interesa" Johnatana Glazera. Film jest engleski, no udovoljava kategoriji jer je na njemačkom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:29