BIVŠI NOGOMETAŠ

Pal Enger, čovjek koji je u spektakularnoj pljački ukrao ‘Krik‘: Bio sam opsjednut slikom, morao sam je imati

Pal Enger u dokumentarcu ‘The Man Who Stole The Scream: Po danu sam bio nogometaš u sjajnom kubu. Noću sam bio najbolji norveški kriminalac

 /Sky Uk
Dokumentari film britanske produkcije otkriva detalje iz života Norvežanina koji je isplanirao drsku krađu slavnog likovnog djela

Bila je to nevjerojatna pljačka - 12. veljače 1994. godine, jedna od najpoznatijih likovnih djela na svijetu, slika "Krik" Edvarda Muncha, ukradena je iz Nacionalne galerije u Oslu. Nestala je u 50 sekundi. Dva mjeseca kasnije, uz suradnju norveške policije i britanskog Scotland Yarda, slučaj je riješen. Pal Enger, koji je još 1988. bio osuđen zbog krađe Munchovog "Vampira" iz iste galerije, završio je u zatvoru kao predvodnik kradljivaca.

Enger, čovjek koji je sanjao o karijeri profesionalnog nogometaša, a uz nju je paralelno razvijao karijeru sitnog kriminalca, glavni je lik u dokumentarnom filmu "The Man Who Stole The Scream", koji je upravo stigao na digitalnu platformu Sky Discovery +.

image

Pal Enger u dokumentarcu "The Man Who Stole The Scream"

/Sky Uk

- Po danu sam bio nogometaš u sjajnom kubu. Noću sam bio najbolji norveški kriminalac - kaže Enger poprilično bahato u dokumentarcu.

Na početku svoje kriminalne karijere bavio se sitnim krađama, uglavnom nakita, te pljačkanjem bankomata, no želio je više. Želio je velik posao.

U traileru za film se otkrivaju detalji o njegovu teškom djetinjstvu, te posjednutost "Krikom" koju je osjetio od prvog trenutka kada je ugledao Munchovo djelo. "Krik" prikazuje užasnutu, izobličenu ljudsku figuru koja stoji na mostu, a u pozadini je kaotično crveno nebo. Simbolizira čovjeka koji ne može podnijeti osjećaj egzistencijalnog straha i tjeskobe.

Enger se želio dokopati slike, no pljačka nije išla po planu - on i kompanjoni ukrali su pogrešnu sliku, "Vampira". Nakon kratkog pokušaja bijega i skrivanja sam se prijavio policiji i završio u zatvoru. Čim je 1994. godine izišao na slobodu počeo je planirati savršenu pljačku.

image

Slika Krik, Edvard Munch

Akg-images/Akg-images/Profimedia/Akg-images/akg-images/profimedia

Dokumentarac otkriva sve detalje o planiranju i izvedbi pljačke u kojoj on sam - nije sudjelovao. On je pripremio sve, od provjere zaštitnog stakla do računanja koliko je vremena potrebno da se ljestvama popne do prozora kroz koji se dolazi do slike. Odabrao je i pravi trenutak, kada je zbog Olimpijskih igara u Oslu policija bila jako angažirana na sve strane.

Vratio se kući i prepustio suradnicima ima da odrade posao. Usprkos njegovu strahu da će i ovaj put podbaciti, plan je savršeno funkcionirao. Lopovi su se čak narugali odgovornima ostavivši poruku: "Hvala vam za loše osiguranje",

- Bio sam presretan - kaže Enger u filmu - Osjećao sam se moćno.Vjerovao sam da ću biti miran barem koju godinu nakon što sam napravio budale od odgovornih na nacionalnoj razini.

Ipak, Enger je istražiteljima bio sumnjiv od prvog trenutka. Zavaravao se da je nedodirljiv, čak je nazivao policiju da bi se rugao istražiteljima.

- Bio sam uvjeren da nemaju nikakvih dokaza protiv mene - objasnio je.

image

Pal Enger u dokumentarcu "The Man Who Stole The Scream"

/Sky Uk

Ipak, njegov plan nije bio tako savršen kako je mislio, jer su se pokušaju da vrate remek-djelo norveške vlasti povezale s kolegama iz inozemstva. Detektiv britanskog Scotland Yarda na tajnom zadatku, koji se pretvarao da trguje umjetninama, ispio dovesti policiju do kradljivaca, pa i Engera. Njegovi su se suradnici izvukli od kazni zbog tehnikalija. On je dobio šest godina i tri mjeseca zatvora, najvišu kaznu za tu vrstu kaznenog djela u Norveškoj.

No, Enger je postigao što je htio, postao je poznat. Štoviše, napokon je bio na glasu kao veliki kriminalac, a to je bilo ono o čemu je sanjao.

Film britanske produkcije pokazuje kako Enger ponosan na svoja djela.

- Ono što mi se najviše sviđa je da nitko drugi nije optužen ni za što. I nitko ne može preuzeti zasluge. - kaže - To je moja priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:07