POLIMAC PREPORUČUJE

‘Pad‘ prati dvije prijateljice koje se pokušavaju popeti na hrđavi televizijski toranj kako bi jedna prestala žalovati za poginulim suprugom

Grace Caroline Currey i Virginia Gardner u filmu ”Pad”

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
‘Pad‘ treba pogledati zbog impresivnih vizuala, iako mu je dramaturgija klimava

Producentski tandem James Harris i Mark Lane već se ogledao u vrtoglavim hororima koji se odigravaju u nevjerojatnim ponorima.

U filmu “47 metara u dubini” dvije sestre (Mandy Moore i Claire Holt) zarone u kavezu u području krcatom morskim psima, ali ono što je trebala biti razmjerno sigurna zafrkancija, pretvori se u noćnu moru, kad shvate da im nemani mogu nauditi kako im je volja. Nekako se uspiju izvući iz opasne situacije, na veliko zadovoljstvo gledatelja, koji nisu suviše ozbiljno shvatili njihove nevolje. Uostalom, film je koštao tek nešto malo više od pet milijuna dolara, a zaradio je preko 60 milijuna dolara bruto: posve solidan prihod za ostvarenje koje se ubrajalo u eksploatacijsku produkciju B-kategorije.

Harris i Lane nastavili su u istom stilu, samo što su polazni temelj prethodnog filma okrenuli naglavačke.

Njihove dvije junakinje sada više nisu ronile pod morem, nego su se penjale na televizijski toranj visok preko 600 metara u pustinji Mojave u Kaliforniji. Zašto su se odlučile na tako nešto? Štos je u tome da su njih dvije, Becky Connor (Grace Caroline Currey) i Shiloh Hunter (Virginia Gardner), bile nerazdvojne s Beckynim mužem Danom (Mason Gooding), zajedno su se penjali na strme planine, sve dok jednom Dan nije napravio krivi korak i survao se u bezdan.

Becky je neutješna, neprestano se opija, ne sluša savjete svoga oca Jamesa (Jeffrey Dean Morgan) da zaboravi što se dogodilo i da počne živjeti iznova, međutim, Hunter ima za nju pravo rješenje. Becky ionako čuva pepeo svoga supruga i traži pravu priliku da ga prospe na nedostupnom mjestu. Ispada da je to spomenuti televizijski toranj, no njegov je jedini problem što već dugo nije bio u upotrebi, pa se polako raspada. Becky i Hunter to ustanovljavaju tek kada počinju svoj uspon, isprva se sve čini rutinski, no malo, pomalo vijci otkazuju i čitavi dijelovi stepenica ruše se pod njima.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o klimavoj priči "Pada" te pokušaju da se B-film pozicionira kao atrakcija zbog koje se treba otići u kino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:39