ŠALABAHTER IZ FILMA

Ovo je film od koga je Netflix odustao jer je bio previše brutalan: Kao da je John Wick posjetio Mumbai

Dev Patel u filmu ”Monkey Man”

 LMK/ipa-agency.net/IPA/Profimedia
Iako je pustio bradu i nabacio par kila mišića, britanski glumac Dev Patel nije uvjerljiv kao borac za pravdu

Akcijski film jedan je od najpropulzivnijih filmskih žanrova. Mnogo je struja unutar njega i svakome je neka omiljena. Britanski glumac, a odnedavno i redatelj Dev Patel ("Milijunaš s ulice", "Lav") očito najviše voli onu čiji je rodonačelnik "Bourneov identitet" redatelja Douga Limana.

Za razliku od likova koje su tijekom 1980-ih i 1990-ih tumačili megazvijezde Arnold Schwarzenegger i Sylvester Stallone, naslovni junak filma Jason Bourne, agent Središnje obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država (CIA) kojega igra Matt Damon, nije je osobito mišićav, a ni osobito dobro naoružan, ali je iznimno inteligentan i snalažljiv. Probleme rješava u hodu, a ruke mu vrlo smrtonosne. Direktan je i brutalan poput boksača ili majstora mješovitih borilačkih vještina. "Bourneov identitet" pokazao je da kreativne borbe prsa o prsa mogu biti jednako uzbudljive, ako ne i uzbudljivije, od festivala metaka i eksplozija kakve su dotad priređivali Arnie i Sly.

Nakon što je "Bourneov identitet", koji je filmski studio Universal koštao 60 milijuna dolara, na svjetskim kino blagajnama uprihodovao 214 milijuna dolara, holivudski su akcijski filmovi počeli kopirati njegovu estetiku. "Casino Royale" redatelja Martina Campbella, "96 sati" Pierrea Morela, "John Wick" Chada Stahelskog i mnogi drugi filmovi izgledaju tako kako izgledaju upravo zbog Limanova djela, a utjecaj "Bournea" može se vidjeti čak i u nekim naslovima iz Marvelovog filmskog svemira.

Kad je Screen Daily u listopadu 2018. objavio da će Patelova prva režija biti "energičan" akcijski film "Monkey Man" te da akcijske scene u filmu nositi potpis produkcijske kuće 87Eleven, produkcijske kuće koja je radila na serijalu filmova o "Johnu Wicku", Patel se, takoreći, "razotkrio".

Nakon što je pandemija koronavirusa SARS-CoV-2 natjerala Patela da snimanje iz Indije prebaci u Indoneziju, Deadline je u ožujku 2021. objavio da je streaming platforma Netflix prava za prikazivanje filma u cijelom svijetu kupila za 30 milijuna dolara te da se "Monkey Man" može opisati i kao "John Wick" u Mumbaiju. Netflix je, međutim, od filma odustao nakon što je vidio koliko je brutalan. Američki redatelj Jordan Peele ("Bježi", "Mi", "Ne") pogledao je Patelov uradak i studio Universal, producente "Bourneovog identiteta", nagovorio da "Monkey Mana" kupe za 10 milijuna.

"Monkey Man" premijerno je prikazan na nedavno održanom filmskom festivalu South by Southwest, a u hrvatska je kina stigao 4. travnja. U novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma", kritičar Jutarnjeg Damjan Raknić donosi jedan razlog zbog kojih biste ga trebali pogledati i četiri zbog kojih biste ga trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:24