96. OSCARI

‘Oppenheimer‘ osvojio čak sedam kipića, najveće iznenađenje u kategoriji najbolje glumice!

Robert Downey Jr. nakon što je ”Oppenheimer” dobio Oscara za najbolji film

 Patrick T. Fallon/Afp
‘Zona interesa‘ i ‘20 dana u Mariupolju‘ ispisali su povijest, a ‘Uboga stvorenja‘ osvojila četiri Oscara

Biografski triler "Oppenheimer" redatelja Christophera Nolana o američkom fizičaru i "ocu atomske bombe" J. Robertu Oppenheimeru veliki je pobjednik 96. dodjele Oscara koja se u noći s nedjelje na ponedjeljak održala u kazalištu Dolby u Los Angelesu.

"Oppenheimer", koji je bio nominiran za 13 nagrada, osvojio ih je sedam, i to one za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca (Cillian Murphy), najboljeg sporednog glumca (Robert Downey Jr.), najbolju glazbu, najbolju filmsku fotografiju i najbolju montažu.

image

Christopher Nolan

Patrick T. Fallon/Afp

Crna komedija "Uboga stvorenja" redatelja Yorgosa Lanthimosa osvojila je četiri Oscara, one za najbolju glavnu glumicu (Emma Stone), najbolju scenografiju, najbolju šminku i frizuru te najbolju kostimografiju.

Povijesna drama "Zona interesa" redatelja Jonathana Glazera osvojila je Oscare za najbolji međunarodni film i najbolji zvuk te tako postala prvi britanski film koji je trijumfirao u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.

image

Dobitnici glumačkih Oscara Robert Downey Jr., Da‘Vine Joy Randolph, Emma Stone i Cillian Murphy

Robyn Beck/Afp

Nagrada za najbolji izvorni scenarij otišla je filmu "Anatomija pada" redateljice Justine Trier, nagradu za najbolji scenarij prema predlošku dobio je film "Američka fikcija" redatelja Corda Jeffersona. Film "Dječak i čaplja" redatelja Hayaa Miyazakija proglašen je najboljim animiranim filmom, a Oscara za najbolji dokumentarni film dobio je "20 dana u Mariupolju" redatelja Mstislava Černova, što je prvi puta da je neki ukrajinski film dobio najprestižniju svjetsku filmsku nagradu.

Oscara za najbolju sporednu glumicu dobila je Da‘Vine Joy Randolph ("The Holdovers"), nagrada za najbolju pjesmu iz filma otišla je Finneasu O‘Connelu i Billie Eilish za pjesmu "What Was I Made For?" iz filma "Barbie" redateljice Grete Gerwig.

Po jednog Oscara kući su još odnijeli filmovi "Godzilla Minus Jedan" redatelja Takashija Yamazakija (najbolji vizualni efekti), "Rat je gotov! Inspirirano glazbom Johna i Yoko" redatelja Davea Mullinsa (najbolji kratkometražni animirani film), "Čudesna priča o Henryju Sugaru" redatelja Wesa Andersona (najbolji kratkometražni igrani film), "Posljednja radionica" redatelja Bena Proudfoota i Krisa Bowersa (najbolji kratkometražni dokumentarni film).

Među Oscarovcima koji kući prvi pute nose zlatne kipiće ističu se renomirani glumac Robert Downey Jr., koji je prije bio nominiran za svoj rad u filmovima "Chaplin" (1993.) i "Tropic Thunder" (2009.), te hvaljeni redatelj Wes Anderson, koji je prije toga sedam puta konkurirao za Oscara.

image

Producenti "Oppenheimera" Charles Roven, Emma Thomas i Christopher Nolan

Patrick T. Fallon/Afp

Najgore su na Oscarima ove godine prošli kriminalistički western "Ubojice cvjetnog mjeseca" redatelja Martina Scorsesea i biografska drama "Maestro" redatelja Bradleyja Coopera.

Scorseseove su "Ubojice" bili nominirani za 10 nagrada, a nisu dobili niti jednu. Smatralo se uoči dodjele da bi Lily Gladstone mogla dobiti Oscara za najbolju glavnu glumicu, no u toj je kategoriji trijumfirala Emma Stone, kojoj je ovo drugi glumački Oscar. Prvi je dobila za svoj rad u mjuziklu "La La Land".

Cooperov je film prikupio sedam nominacija, ali niti jednu od njih nije pretvorio u Oscara.

Relativno slabo prošla je i "Barbie" redateljice Grete Gerwig. Film o slavnoj lutki osvojio je jednog Oscara, onog za najbolju pjesmu, a bio je nominiran za njih osam.

image

Finneas O‘Connell i Billie Eilish

Robyn Beck/Afp

Ovogodišnji je prijenos Oscara počeo u ponoć po hrvatskom vremenu, sat vremena prije nego prijašnjih godina, i trajao je nešto više od tri sata. Tempo mu je bio vrlo dobar, a čini se da su producenti prijenosa nakon nekoliko godina vrludanja uspjeli postići balans između humora i ozbiljnosti. Voditelj Jimmy Kimmel odradio je više nego korektan posao, a nekoliko skečeva koje je izveo bilo je kreativno i domišljeno.

S pozornice kazališta Dolby poslano je i nekoliko političkih poruka. Redatelj Jonathan Glazer spomenuo je rat u Gazi te rekao da rat dehumanizira, odana je počast nedavno preminulom ruskom opozicijskom političaru Alekseju Navaljnom, redatelj Mstislav Černov rekao je da bi sva priznanja koja je dobio za svoj film zamijenio za mir u svojoj domovini Ukrajini, a Kimmel je podbo bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Na dan ovogodišnje dodjele Oscara, u Los Angelesu je organiziran prosvjed na kojem su okupljen tražili prekid vatre u Gazi.



U nastavku teksta pročitajte što se sve dogodilo u kazalištu Dolby u Los Angelesu



3:21 - Oscara za najbolji film dobio je "Oppenheimer". "O ovome sam jako dugo sanjala. Sve što sam imala u glavi - isparilo je. Christopher Nolan je briljantan. Naš tim je bio fantastičan. Želim zahvaliti IMAX-u koji je vjerovao u nas. Hvala kinima, zbog njih ovo radimo. Hvala moj djeci. Hvala mojoj majci koja više nije s nama. I hvala Akademiji", rekla je producentica Emma Thomas.

image

Emma Thomas, Christopher Nolan, Charles Roven

Robyn BECK/AFP

S time je 96. dodjela Oscara završila.


3:20 - Kimmel se našalio na račun bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji ga je kritizirao na društvenim mrežama. "Čudi me što ste još uvijek budni, nije li vrijeme da odete u zatvor", rekao je Kimmel, što je auditorij pozdravim glasnim pljeskom.


3:15 - Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Emma Stone za svoj rad u filmu "Uboga stvorenja". "Malo mi je glas otišao. Žene u ovoj kategoriji su čudesne. Volim vas. Velika mi je čast što ovo radimo zajedno. Neki sam dan imala napad panike da bi se ovo moglo dogoditi. Međutim, nije stvar u meni. Nego u svima koji smo radili zajedno. Velika mi je čast što ovo mogu podijeliti s članovima filmske ekipe. Yorgo, hvala ti što si mi darovao ovu ulogu", rekla je vidno emotivna i uplakana Stone.

image

Emma Stone

Patrick T. Fallon/AFP

3:00 - Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Cillian Murphy za svoj rad u "Oppenheimeru". Auditorij ga je prije početka govora pozdravio ovacijama. "Ovo je bilo najkreativnije putovanje na kojemu sam bio. Želim odati počast svim svojim kolegama koji su nominirani. Ponosan sam Irac. Znate, napravili smo film o ocu atomske bombe. Živimo u svijetu koji je on stvorio i želim ovo posvetiti svim mirotvorcima", rekao je Murphy.

image

Cillian Murphy

Patrick T. Fallon/Afp

Oscara za najbolju režiju dobio je Christopher Nolan za "Oppenheimera". "Imam toliko ljudi kojima moram zahvaliti. Brojni glumci, ekipa filma. Hvala svima koji su vjerovali u mene. Nevjerojatnoj Emmi Thomas, producentici svih mojih filmova, i sve naše djece. Filmovi su stari oko 100 godina i puno mi znači što sam dio ovoga", rekao je Nolan.

image

Christopher Nolan

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

2:50 - U kazalištu Dolby odana je počast velikanima filma koji su preminuli unazad godinu dana. Dok su se prikazivala imena i fotografije preminulih, Andrea Bocelli i njegov sin Mateo izveli su poznatu pjesmu "Time to Say Goodbye". Prije ovog dijela prijenosa, puštena je snimka Alekseja Navaljnog, ruskog opozicijskog političara koji je nedavno preminuo u ruskom zatvoru.

image

Matteo i Andrea Bocelli

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

2:47 - Ostale su nam još četiri kategorije - najbolji glavni glumac i glumica, najbolja režija i najbolji film. U kategoriji najbolje glavne glumice vodit će se velika bitka dok je u drugim kategorijama "Oppenheimer" veliki favorit.


2:45 - Oscara za najbolju filmsku glazbu dobio je Ludwig Göransson za svoj rad na filmu "Oppenheimer". "Christophere Nolane, tvoja je ideja bila da koristimo violinu i ona je odredila glazbu. Hvala mojim roditeljima koji su mi dali gitare i bubnjeve", rekao je Göransson.

image

Ludwig Göransson

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Oscara za najbolji pjesmu iz filma dobili su Finneas O‘Connel i Billie Eilish za pjesmu "What Was I Made For?" iz filma "Barbie". "Imala sam noćnu moru o ovome. Nisam ovo očekivala, sretna sam zbog ovoga. Greta, hvala ti. Ovo posvećujem svima koje je film pogodio", rekla je Eilish.

image

Finneas O‘Connell i Billie Eilish

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

2:30 - Oscare za najbolji zvuk dobili Tarn Willers i Johnnie Burn za svoj rad na filmu "Zona interesa". "Mama mi je znala reći, kako to misliš radiš zvuk na filmu, oni zvuče odlično", našalio se Burn tijekom pobjedničkog govora.

image

Tarn Willers i Johnnie Burn

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Nakon toga, Ryan Gosling izveo je pjesmu "I‘m Just Ken" iz filma "Barbie". Na pozornici su mu se pridružili kolega iz "Barbie" Simu Liu, legendarni gitarist grupe Guns N‘ Roses Slash i kantautor Mark Ronson koji je zajedno s Andrewom Wyattom napisao pjesmu "I‘m Just Ken".

image

Ryan Gosling tijekom izvedbe pjesme ‘I‘m Just Ken‘

Kevin Winter/Getty Images Via Afp
image

Scott Evans, Simu Liu Ryan Reynolds, Slash i Ncuti Gatwa tijekom izvedbe pjesme ‘I‘m Just Ken‘

Kevin Winter/Getty Images Via Afp

2:15 - Oscara za najbolju filmsku fotografiju dobio je Hoyte van Hoytema za svoj rad na filmu "Oppenheimer". "Svim filmašima želim poručiti da snimaju na celuloidu. Sve na njemu izgleda bolje. Christophere Nolane i Emma Thomas, vi ste najbolja stvar koja se mogla dogoditi mojoj karijeri", rekao je van Hoytema.

image

Hoyte van Hoytema

Patrick T. Fallon/Afp

Oscara za najbolji kratkometražni igrani film dobio je film "Čudesna priča o Henryju Sugaru" redatelja Wesa Andersona.

Pjevačica Becky G izvela je potom pjesmu "The Fire Inside" iz filma "Flamin‘ Hot".

image

Becky G

Patrick T. Fallon/Afp
image

Becky G

Kevin Winter/Getty Images Via Afp

2:10 - Nakon 14 dodijeljenih Oscara, u vodstvu su "Uboga stvorenja" s tri zlatna kipića, a slijedi ga "Oppenheimer" s dva.


2:05 - Oscara za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobio je film "Posljednja radionica" redatelja Bena Proudfoota i Krisa Bowersa.

image

Ben Proudfoot i Kris Bowers

Kevin Winter/Getty Images Via Afp

Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film dobio je film "20 dana u Mariupolju" redatelja Mstislava Černova. "Ovo je prvi Oscar za Ukrajinu. Vjerojatno ću biti prvi redatelj koji će reći ovo, ali želim da nisam morao snimiti ovaj film. Sve bi nagrade zamijenio za to da Rusija nije ubila desetke tisuća Ukrajinaca i otela moje sunarodnjake. Ne mogu mijenjati prošlost. Ali mi ovdje možemo osigurati da će pobijediti istina i da se nikada neće zaboraviti građane Mariupolja. Film stvara sjećanja, sjećanja stvaraju povijest. Slava Ukrajini‘, rekao je Černov.

image

Mstislav Černov prima Oscara za najbolji dokumentarni film

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

1:50 - Oscare za najbolje vizualne efekte dobili su Takashi Yamazaki, Kiyoko Shibuya, Masaki Takahashi i Tatsuji Nojima za svoj rad na filmu "Godzilla Minus Jedan". "U trenutku kada smo dobili nominaciju, osjećali smo se kao Rocky Balboa. Ovo je dokaz da svi imaju šansu", rekao je Yamazaki, ujedno i redatelj filma.

image

Masaki Takahashi, Takashi Yamazaki, Kiyoko Shibuya i Tatsuji Nojima

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Oscara za najbolju montažu dobila je Jennifer Lame za svoj rad na filmu "Oppenheimer". "Emma Thomas, čudesna si, opaka si producentica. Divim ti se. Christophere Nolane, ti si isto OK. Radovala sam se radu s tobom. Hvala mome suprugu i djeci", rekla je Lame.

image

Jennifer Lame

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Kantautor Jon Batiste izveo je zatim pjesmu "It Never Went Away" iz filma "Američka simfonija".

image

Jon Batiste

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

1:35 - Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Robert Downey Jr. za svoj rad na filmu "Oppenheimer". "Želim zahvaliti svom groznom djetinjstvu i Akademiji. Želim zahvaliti svojoj supruzi. Ona me pronašla kad sam bio odbačen i ljubavlju me vratila u život. Ovaj sam posao trebao, Christopher Nolan me nije trebao. Stvari koje radimo važne su. Hvala svim glumcima s kojima sam surađivao na "Oppenheimeru". Reći ću ovo, moj odvjetnik, koji je proveo 40 godina vadeći me iz zatvora i pokušavajući da me osigura, hvala ti brate", rekao je Downey Jr.

image

Robert Downey Jr. prima Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

1:20 - Pjesma nominirana za Oscara u kategoriji najbolje pjesme "Wahzhazhe (A Song for My People)" izvedena je na pozornici kazališta Dolby.

image

Scott George i Osage pjevači

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Oscara za najbolji međunarodni dugometražni film dobio je film "Zona interesa" redatelja Jonathana Glazera. "Naš film pokazuje gdje vodi dehumanizacija. Žrtava dehumanizacije ima mnogo, neovisno o tome radi li se onima koje se stradale 7. listopada ili onih do koji je došla nakon sukoba koji su uslijedili", rekao je Glazer. "Zona interesa" postao je tako prvi britanski film koji je osvojio Oscara za najbolji međunarodni dugometražni film.

image

James Wilson, Leonard Blavatnik i Jonathan Glazer

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Emily Blunt i Ryan Gosling našalili su se nakon toga na račun rivalstva između "Barbie" i "Oppenheimera". Blunt je istaknula da je "Oppenheimer" osvojio više nagrada, a Gosling da se fenomen "Barbenheimer" tako zove jer se "Oppenheimer" šlepao uz "Barbie". "Ti si mora nacrtati svoje trbušnjake u filmu, ne vidim da je to radio Robert Downey Jr.", rekla je Blunt.

image

Emily Blunt i Ryan Gosling

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Njih su dvoje potom odali počast kaskaderima koji riskiraju svoje živote kako bi pričali priče i zadivili publiku.


1:10 - Oscare za najbolju šminku i frizuru dobili su Nadia Stacey, Mark Coulier i Josh Weston za svoj rad na filmu "Uboga stvorenja".

image

Mark Coulier, Nadia Stacey i Josh Weston

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Oscare za scenografiju dobili su James Price, Shona Heath i Zsuzsa Mihalek za svoj rad na filmu "Uboga stvorenja".

image

James Price i Shona Heath

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Nakon što su uručena spomenuta dva Oscara, Jimmy Kimmel i glumac John Cena referirali su se u skeču na nagu osobu koja je 1974. tijekom dodjele Oscara protrčala pozornicom.

image

John Cena

Patrick T. Fallon/AFP
image

Jimmy Kimmel i John Cena

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Cena se prvo tobože nećkao, a zatim u Birkenstock papučama i omotnicom s imenima dobitnika Oscara za kostimografiju izašao na pozornicu te obznanio da je Holly Waddington dobila Oscara za svoj rad na filmu "Uboga stvorenja".

image

Holly Waddington

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

0:55 - Oscare za najbolji izvorni scenarij dobili su scenaristi filma "Anatomija pada" Justine Triet i Arthur Harari. "Hvala vam puno. Ovo će mi pomoći da pobijedim krizu srednjih godina", rekla je Triet. "Ovaj smo film mogli snimiti samo zahvaljujući nezavisnosti i slobodi koje smo imali. Hvala svim glumcima koji su radili na filmu", dodala je Triet.

image

Arthur Harari i Justine Triet dobili su Oscara za najbolji izvorni scenarij

Patrick T. Fallon/AFP

Oscara za najbolji scenarij prema predlošku dobio je scenarist filma "Američka fikcija" Cord Jefferson. "Ovo mi mnogo znači. Mnogo govorim o tome koliko je ljudi propustili snimiti ovaj film. Ne želim biti osvetoljubiv. Razumijem da je ovo industrija koja izbjegava rizik. Znam da su filmovi od 200 milijuna dolara isto rizik. Možete umjesto toga snimiti puno manjih filma. Sljedeći Martin Scorsese je vani. Samo mu trebamo dati šansu. Hvala svima koji su vjerovali u ovaj film, hvala im što su vjerovali muškarcu koji nikad ništa nije režirao", rekao je Jefferson.

image

Cord Jefferson

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Nakon što su spomenuta dva Oscara uručena, pjesmu iz filma "Barbie" na pozornici su izveli Billie Eilish i njezin brat Finneas.

image

Finneas O‘Connell i Billie Eilish

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

0:40 - Oscara za najbolji kratkometražni animirani film dobio je film "War Is Over! Inspired by the Music of John and Yoko" redatelja Davea Mullinsa.

image

Brad Booker, Dave Mullins i Sean Lennon

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Oscara za najbolji dugometražni animirani film dobio je film "Dječak i čaplja" redatelja Hayaa Miyazakija.


0:25 - Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je Da‘Vine Joy Randolph za svoj rad na film "The Holdovers".

"Bog je toliko dobar. Znate, nisam znala jesam li ovo trebala raditi. Mama mi je rekla da odem u kazalište jer je mislila da tamo ima nešto za mene. Hvala svima koji ste me vodili. Toliko sam dugo htjela biti drukčija, ali sad sam shvatila da trebam svoja. Zahvalna sam svim ženama koje su bile uz mene. Moram pozdraviti svoju publicistkinju. Znam da to ne smijem, ali vi nemate publicistkinju poput moje. Uz mene si uvijek", rekla je uplakana Randolph.

image

Da‘Vine Joy Randolph dobila je Oscara za najbolju sporednu glumicu

KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

0:15 - Voditelj Oscara, komičar Jimmy Kimmel, dodjelu je otvorio ubacivanjem sebe u film "Barbie". Kad je došao na pozornicu kazališta Dolby, auditorij ga je pozdravio "djelomičnim" ovacijama. "Čestitam svima koji su došli na vrijeme. No, ne brinite, opet ćemo kasniti. Dapače, kasnimo već pet minuta. Ova je noć puna velikog talenta i velikog potencijala, kao i ‘Madame Web‘. Znam da o osvajanju Oscara sanjate otkad ste bili djeca. Slavlje filma počinjemo slavljem filma ‘Barbie‘. Sad je ‘Barbie‘ feministička ikona, a mnogi smatraju da je redateljica Greta Gerwig trebala biti nominirana. Nemojte pljeskati, vi ste za to zaslužni", našalio se Kimmel.

image

Voditelj Jimmy Kimmel

Patrick T. Fallon/Afp

"Margot i Ryane, čak i ako ne osvojite Oscare, već se pobijedili - na genetskoj lutriji. Tu je i ‘Oppenheimer‘ Christophera Nolana. On je fascinantna osoba - nema mobitel, računalo na kojemu piše scenarije nije spojeno na internet. To samo znači da ne dopušta da mu ovisnost o pornografiji ometa rad. Pogledajte kako je Robert Downey Jr. zgodan, osvojio je toliko nagrada. Je li ti to pobjednički govor ili kockasti penis?", našalio se Kimmel te potom pohvalio psa Messija koji je ostvario ulogu u filmu "Anatomija pada".

"‘Ubojice cvjetnog mjeseca‘ toliko je dugačak da se možete odvesti u Oklahomu i sami riješiti ubojstva. Bradley Cooper poveo je mamu na dodjelu nagrada. Radiš li sada na filmu o Sigmundu Freudu a da mi to ne znamo. Robert De Niro i Martin Scorsese ponovno su nominirani za Oscare, kao i kad su surađivali na ‘Taksisti‘". Prvi su puta tri filma na stranom jeziku nominirani za najbolji film. U dva glumi Sandra Huller. ‘Anatomija pada‘ i ‘Zona interesa‘ teški su filmovi za Ameriku, ali su romantične komedije u Njemačkoj. Uskoro ćemo dodati nagradu za casting. Ne večeras, ali uskoro. To znači da ćete moći vidjeti ljude koji su mislili da niste dobri za određenu ulogu", rekao je Kimmel.

Kimmel je tijekom uvoda na pozornicu izveo rijetko spominjane djelatnike u filmskoj industriji - vozače, osvjetljivače i druge djelatnike iza scene. Auditorij ih je pozdravio ovacijama.

Ukupno gledano, Kimmelov je govor bio više nego korektan, ali ponešto predugačak.



Počela je 96. dodjela Oscara!

image

Radnici poliraju statuu Oscara

Frederic J. Brown/Afp


0:00 - Nešto prije samog početka dodjela Oscara, na društvenim se mrežama pojavio redoslijed po kojem će biti dodijeljeni.

Očekivano, na kraju će biti dodijeljene najvažnije nagrade - najbolji glumac, najbolji redatelj, najbolja glumica i najbolji film.


23:55 - "Volim producirati. Bilo mi je osobito lijepo na ‘Ubogim stvorenjima‘. Prošlo je četiri godine između početka rada i izlaska filma. Bilo je lijepo osjećati se kao ključan suradnik", rekla je na crvenom tepihu Emma Stone na pitanje o tome kako joj je bilo producirati ‘Uboga stvorenja‘.

Kad smo već kod crvenog tepiha, vrlo upečatljivu haljinu odjenula je Cynthia Erivo.

image

Cynthia Erivo

Frederic J. Brown/AFP
image

Cynthia Erivo

Frederic J. Brown/AFP

23:50 - "Režija je komunikacija i vodstvo. Naš nas je redatelj vodio entuzijazmom i smislom za humor", rekao je na crvenom tepihu Jeffrey Wright, zvijezda filma "American Fiction", na pitanje o tome kako je bilo surađivati s redateljem filma Cord Jefferson.

"Želim raditi s ljudima koji mi se sviđaju. Želim raditi na projektima koji me zanimaju", rekla je Lupita Nyong‘o na pitanje o tome kako bira filmove na kojima će raditi.

Usput, Nyong‘o se večeras odlučila za vrlo upečatljivu svjetloplavu haljinu, a zapazili smo i da je Emily Blunt nastavila sa vrlo elegantnim izdanjima na dodjelama nagrada.

image

Lupita Nyong‘o

Aliah Anderson/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
image

Emily Blunt

Mike Coppola/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

23:45 - Pjevačica Billie Eilish i glumac Ramy Youssef našli su se među nominiranima koji su na svoju su odjeću stavili crvene broševe kojima su dali podršku inicijativi da se okonča sukob između Izraela i Hamasa koji je počeo 7. listopada 2023. godine.

"Tražimo momentalni i trajni prekid vatre u Gazi. Želimo trajnu pravdu i mir za palestinski narod", rekao je Youssef. "Želimo reći, ‘hajdemo prestati ubijati djecu‘", dodao je glumac. Broševi su dio inicijative organizacije Artists4Ceasefire. Peticiju koju je ta organizacija pokrenula potpisali su Mark Ruffalo, Kristen Stewart, Mahershala Ali, Jennifer Lopez i Ava DuVernay.


23:35 - "Za mene, bilo je to da se u filmu treba uživati. Monolog koji sam imala u filmu pogodio je i dotaknuo brojne ljude", rekla je glumica America Ferrara nakon što ju je voditeljica prijenosa s crvenog tepiha Vanessa Hudgens pitala čega će se najradije sjećati sa snimanja filma "Barbie".

"Redatelj je to koji voli glumce, jako je topla osoba. Bilo mi je lijepo raditi s Dominicom Sessom. Bilo je lijepo vidjeti mladog glumca koji gori od želje da se dokaže", rekao je glumac Paul Giammati na pitanje o radu na filmu "The Holdovers".


23:20 - Za oko su nam zapale i glumice Anya Taylor-Joy te America Ferrara. Ferrara je došla u oprave Atelier Versace.

image

Anya Taylor-Joy

Mike Coppola/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
image

America Ferrera

JC Olivera/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Na Oscare su stigle i favortkinja Emma Stone te glumica Hailee Steinfeld.

image

Hailee Steinfeld

Frederic J. Brown/AFP
image

Emma Stone

Mike Coppola/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

23:10 - Glumica Andrea Riseborough i redatelj Eugene Lee Yang na Oscare su došli u vrlo upečatljivim outfitima i svakako će se naći na popisima modnih izdanja koja su obilježila ovogodišnju dodjelu.

image

Andrea Riseborough

Arturo Holmes/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
image

Eugene Lee Yang

Arturo Holmes/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Interesantno će biti vidjeti i kako će modni kritičari ocijeniti izdanje popularne pjevačice Billie Eilish koja će na Oscarima izvesti svoju pjesmu "What Was I Made For?" iz filma Barbie.

image

Billie Eilish

Marleen Moise/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

23:05 - Oko tisuću prosvjednika okupilo se u nedjelju u Hollywoodu kako bi zatražili prekid vatre u Gazi, piše Los Angeles Times.

Stotine prosvjednika oboružane palestinskim zastavama i transparentima pojavilo se u 13 sati po lokalnom vremenu na križanju Bulevara sumraka i Avenije Ivar.

Nakon što su prosvjednici počeli šetati Bulevarom sumraka, oko 40 interventnih policajaca dočekalo ih je na križanju Bulevara i Avenije Las Palmas.

"Slobodna slobodna Palestina", vikala je gomila. "Dok vi gledate, bombe padaju", također su uzvikivali prosvjednici.


22:55 - Iako nas od dodjele Oscara dijeli još nešto više od sat vremena, ispred kazališta Dolby u Los Angelesu već je zanimljivo.

Američka glumica i youtuberica Liza Koshy pala je dok je na crvenom tepihu pozirala fotografima i nehotice kreirala prvi viralni moment s ove dodjele. Više o njezinoj nezgodi pročitajte OVDJE.

Objavljen je popis zvijezda kojima je zabranjen pristup ovogodišnjim Oscarima. Na popisu su, očekivano, osuđen seksualni zlostavljač i silovatelj Harvey Weinstein te osuđeni seksualni zlostavljač Bill Cosby. O ostalima koji ne mogu doći na Oscare pročitajte OVDJE.

Više o oskarovskom crvenom tepihu, najvažnijem u godini, možete doznati OVDJE.


22:47 - Uoči 96. dodjele nagrade Oscar koja počinje u ponoć po hrvatskom vremenu, OVDJE pročitajte predviđanja filmskih kritičara Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije Jurice Pavičića, Nenada Polimca i Marka Njegića.


22:45 - Lančana reakcija pokrenuta fuzijom "Barbie" i "Oppenheimera" doći će do vrhunca ove nedjelje na dodjeli Oscara, gdje se očekuje da će jedan film dominirati crvenim tepihom, a drugi dodjelom.

„Oppenheimer”, drama Christophera Nolana o ocu atomske bombe, polovica prošlogodišnjeg fenomena ‘Barbenheimera‘, vodeći je favorit za osvajanje Oscara za najbolji film, ali i za trijumf mnogim drugim kategorijama.

Kombinacija cijenjenog režisera, besprijekorne glumačke postave, pohvala kritičara i uspjeha u kinima te aktualna tema filma znače da „nema opravdanog razloga da se predvidi išta drugo” osim pobjede Oppenheimera, rekao je agenciji France Presse novinar Hollywood Reportera Scott Feinberg.

Sve drugo bilo bi golemo iznenađenje, rekao je.

Priča o nuklearnom fizičaru odlično kotira i u kategorijama za najboljeg režisera, sporednog glumca (Roberta Downey Jr.) te u nizu tehničkih nagrada, od najbolje kinematografije i montaže do zvuka i originalne glazbe.

Cillian Murphy koji igra Roberta Oppenheimera, mogao bi biti nagrađen u kategoriji na najbolju glavnu ulogu, no velika konkurencija mu je Paul Giamatti iz filma „The Holdovers”.

A bude li Nolanov film k tome nagrađen i za najbolji adaptirani scenarij, napravljen po biografiji nagrađenoj Pulitzerom, trijumf filma bit će golem.

„Ove godine sam se većinom odlučio za ‘Oppenheimer‘ u svemu”, rekao je jedan član Američke akademije filmskih umjetnosti, tražeći da mu se ne navodi ime jer oni o svojim glasovima ne mogu govoriti javno.

„To je bilo tako monumentalno kinematografsko postignuće... ovo je godina ‘Oppenheimera‘”, nastavio je.

Neizvjesno je u borbi za nagradu za najbolju glumicu. Emma Stone, ranije nagrađena zlatnim kipićem za ulogu u ‘La La Landu‘, smatra se jednom od najboljih glumica generacije. U filmu ‘Uboga stvorenja‘ (‘Poor Things‘) ponovno je ostvarila veliku ulogu.

No tu je i Lily Gladstone iz ‘Ubojica Cvjetnog Mjeseca‘ (‘Killers of the Flower Moon) iza koje ne stoji samo slavan redatelj Martin Scorsese, nego i povijesni kontekst. Ona želi postati prva Indijanka nagrađena Oscarom.

Ne smije se otpisati i „favorit iz sjene” Sandra Hueller iz francuskog trilera ‘Anatomija Pada‘ (‘Anatomie d‘une chute‘), nominiranog i za najbolji originalni scenarij.

Ružičast tepih

Što je s ‘Barbie‘, filmom čije je prikazivanje u kinima krenulo istog ljetnog vikenda kad i ‘Oppenheimera‘, zbog čega su mediji skovali termin ‘Barbenheimer‘, spojivši dva filma koji su zajedno diljem svijeta zaradili 2,4 milijardi dolara?

Nadrealna feministička komedija vrlo vjerojatno neće ostati nenagrađena. Uz tehničke nominacije poput one za najbolje kostime, ima i dva kandidata za najbolju pjesmu. I ‘What Was I Made For‘ Billie Eilish i ‘I‘m Just Ken‘ glumca Ryana Goslinga bit će izvedene na ceremoniji dodjele.

Margot Robbie, glavna glumica filma, nominirana je u kategoriji producentice, America Ferrera sporedne glumice, a redateljica Greta Gerwig za scenarij.

Za najbolju žensku ulogu favorit je Da‘Vine Joy Randolph iz ‘The Holdoversa‘, a satirična komedija ‘Američka Fikcija‘ mogla bi pobijediti ‘Oppenheimera‘ u kategoriji adaptiranog scenarija.

U kategoriji najboljeg dokumentarca pobjeda ‘20 dana u Mariupolju‘ (‘20 Days in Mariupol‘) mogla bi, barem na tren, vratiti pozornost na rat u Ukrajini, a Velika Britanija se nada prvom Oscaru u kategoriji stranog filma s dramom o Auschwitzu „Zona interesa” (‘The Zone of Interest‘).

Japanska kinematografija nada se, pak, nagradi za najbolje vizualne efekte za ‘Godzilla Minus One‘, dok se za najbolji animirani film natječu ‘Dječak i čaplja‘ (‘The Boy and the Heron‘) Hayaa Miyazakija i „Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet”.

Dodjelu će po četvrti put voditi komičar Jimmy Kimmel. Njegov hvaljen prošlogodišnji nastup udvostručio je gledanost Oscara u odnosu na one niske iz doba pandemije.

Ceremonija, 96. po redu, održava se u noći na ponedjeljak po hrvatskom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:21