VODIČ

Online kino: Vrhunski filmovi, uključujući i ‘Ne gledaj mi u pijat‘, odsad na ‘splitskom Netflixu‘

scena iz filma 'Mosquito'
 Screenshot
Portugalski film ‘Mosquito‘ mogao bi se opisati kao fini križanac ‘Apokalipse danas‘ i ‘Gospodara muha‘, a radnja se zbiva 1917. godine

Kino Mediteran projekt je koji je prije koju godinu osovio tim ljudi oko splitskog Festivala mediteranskog filma. Ekipa FMF vodi i programski koordinira desetke priobalnih i otočkih kina, oživljujući kino život izvan sezone i u sezoni. Iz uloge prikazivača, FMF/KM postupno se premetnuo i u ulogu distributera, nabavljajući filmove za vlastiti festival i mrežu. Ti su filmovi sad dostupni i za strimanje. Od ovog tjedna, Kino Mediteran je u funkciju pustilo platformu "Kino Mediteran od doma“ na adresi www.kmod.hr.

Na preglednoj i "netfliksovski" organiziranoj stranici nalazi se štošta. Ima tu francuskih i španjolskih žanrovskih filmova. Jak je paket sjevernoafričkih i bliskoistočnih naslova, kao i latinoameričkih. Tu je i dobar izbor novijih hrvatskih naslova, uključujući najbolji hrvatski film dekade po izboru kritičara Jutarnjeg, "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić. U izboru su i dva top-istočnoeuropska filma zadnjih godina, poljski "Corpus Christi" i bugarski "Lekcija".

U tom izboru vrijedi izdvojiti jedan ovogodišnji novitet. Riječ je o filmu "Mosquito" portugalskog redatelja Joãoa Nuna Pinta koji je ove zime - netom prije virusa - nagrađen na festivalu u Rotterdamu. "Mosquito" bi se mogao opisati kao fini križanac "Apokalipse danas" i "Gospodara muha". Radnja se zbiva godine 1917. na granici Tanganjike i Mozambika, gdje se zbiva besmisleni, slijepi rukavac 1. svjetskog rata: kolonijalni Portugal vodi rat s jednako kolonijalnom Njemačkom.

Junak filma je mladi portugalski nacionalist koji se zaluđen patriotskim fantazijama javi u dobrovoljce, da bi se suočio s mučnim realitetom kolonijalizma. Film je pravi spektakl, ali i zanimljiv puzzle pun neočekivanih odvojaka i iznenađenja. ('Mosquito', R: João Nuno Pinto, G: João Nunes Monteiro, João Lagarte, Kino Mediteran od doma, www.kmod.hr)


Premijera: 'Dekameron', ali prebačen u vrijeme epidemije korone

Jedno od najznačajnijih djela svjetske knjževnosti, Boccacciov “Decameron”, premijerno se izvodi na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 19 sati. Predstavu Talijanske drame, u suradnji s Hrvatskom dramom, redateljski potpisuje Luciano Delprato, koji je ujedno i autor adaptacije. Za razliku od izvornika, mjesto radnje nije Firenza već Rijeka, umjesto u doba kuge događa se u doba Covida-19, desetero mladih umjesto u seosku vilu od zaraze bježe u kazalište. a umjesto stotinu pričaju deset priča. Na taj način Luciano Delprato je na ironičan način progovorio i o vremenu u kojem živimo i onome s čim se danas suočavamo. U predstavi glume Aleksandar Cvjetković, Leonora Surian Popov, Bruno Nacinovich, Denis Brižić, Elena Brumini, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Mirko Soldano, Anton Plešić, Giulio Settimo, Andrea Tich, Stefano Surian, Edi Ćelić i drugi. ('Dekameron' Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, ​19 h, ulaznice 40/70 kuna)

image
HNK Ivana pl. Zajca

Izložba: Velika retrospektiva slikarskog velikana Jerolima Miše

Moderna galerija izložbeni program zaključuje retrospektivom Jerolima Miše, koju priređuje u suradnji s Galerijom umjetnina iz Splita, a u povodu 130. obljetnice rođenja i 50 godina smrti istaknutog hrvatskoga slikara. Izložba u autorskom konceptu dr. sc. Ane Šeparović donosi fenomenološki i problemski prikaz opusa kojeg predstavlja kroz karakteristične tematske odnosno idejne cjeline. (Jerolim Miše: od buntovnika do barda Zagreb, Moderna galerija, Hebrangova 1, 11-19 h, ulaznice 40 kuna)

image
retrospektiva Jerolima Miše

Arheologija: Koliko su bili veliki Šarengrad i Ilok u raznim epohama

Izložba pod nazivom "Arheologija izvan zidina", povodom 70 godina arheoloških istraživanja u Iloku i 51 godine djelovanja Muzeja grada Iloka, obuhvaća posljednjih deset godina zaštitnih arheoloških istraživanja na području grada, a koja su dovela do novih uvida u rasprostiranje naselja Ilok i Šarengrad kroz različite vremenske epohe. (Arheologija izvan zidina Ilok, Palača Odescalchi, 9-15 h, ulaznice 40 kuna)

image
Muzej grada Iloka

Za djecu: Današnji vuk iz bajke kuca kozlićima na virtualne prozore

Današnja djeca možda su fizički zaštićenija od Grimmovih kozlića, no opasnosti i dalje vrebaju kucajući po prozorima virtualnog svijeta gdje kojekako prerušeni vukovi, kroz naizgled bezazlene igre, mogu utjecati na sigurnost naših najmlađih. Upravo zato ova basna nimalo ne gubi na aktualnosti, štoviše, primjenu nalazi u sve kompliciranijem svijetu opasnosti kojima su djeca izložena. (Vuk i sedam kozlića Zagreb, Zagrebačko kazalište lutaka 18 h, ulaznice 25 kuna)

image
Ines Novković/ZKL
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:41