PRESTIŽNO PRIZNANJE

Ogrestin film ‘Plavi cvijet‘ nominiran za međunarodnu filmsku nagradu East – West Golden Arch

Kadar iz filma ”Plavi cvijet”
 Inter Film
Ta nagrada želi skrenuti pozornost na umjetničke procese koji su zasjenjeni komercijalnijim ostvarenjima ponajviše na engleskom jeziku

Film "Plavi cvijet" redatelja Zrinka Ogreste nominiran je za međunarodnu filmsku nagradu "East – West. Golden Arch".

Riječ je o nagradi, podsjećaju iz produkcijske kuće Interfilm, koja se dodjeljuje najboljim filmskim ostvarenjima s prostora Euroazije, najvećeg kopnenog prostora na planetu, i koji uključuje izabrane filmove iz 33 zemlje. "Područje Euroazije zadržava značajke svog povijesnog mentaliteta i one eksplozivne energije koja se rađa na spoju tradicija i kultura. To je geneza nevjerojatnih umjetničkih dostignuća i otkrića."

Filmska nagrada “East-West. Golden Arch“ nastoji potaknuti i promovirati ova otkrića, skrenuti pozornost na uvjerljive umjetničke procese koji se ovdje odvijaju i koji su često zasjenjeni komercijalnijim, pretežno kinematografskim jezikom na engleskom jeziku. Želimo da se čuje svaki različit i autentičan glas koji dolazi s ovog teritorija“, stoji u opisu ove nagrade.

Film "Plavi cvijet" uvršten je na listu od 38 ponajboljih dugometražnih igranih filmova iz tog područja između kojih će žiri sastavljen od 24 ugledna filmska kritičara i kritičarki iz cijeloga svijeta birati najbolje u nekoliko kategorija, od najboljeg filma, režije, scenarija, glavne ženske i muške uloge itd. Svečana dodjela nagrade održat će u Moskvi u listopadu ove godine.

image
Redatelj Zrinko Ogresta
Livio Andrijić/Cropix

Film "Plavi cvijet" nastao je u produkciji Inter filma iz Zagreba, Zillion filma iz Beograda i Hrvatske radiotelevizije. Svjetsku premijeru imao je u travnju ove godine u sklopu glavnog programa 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala. Hrvatsku premijeru doživjet će 20. srpnja ove godine na 68. Pulskom filmskom festivalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:19