OD 27. PROSINCA

Održana premijera nove Matanićeve serije ‘Područje bez signala‘ koja je već pobudila međunarodni interes

Predstavljanje nove HRT-ove serije Područje bez signala u kojoj glume Rene Bitorajac, Krešimir Mikić, Jovana Stojiljković, Izudin Bajrović, Goran Bogdan, Tihana Lazović

 Biljana Blivajs/Cropix
Prva epizoda bit će premijerno emitirana na Prvom programu HTV-a, u ponedjeljak 27. prosinca, u 21 sat

Serija ‘Područje bez signala‘ redatelja Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, prikazana je danas u ‘Kaptol Boutique Cinema & Baru‘ projekcijom prve od šest epizoda. Serija se temelji na istoimenom romanu Roberta Perišića, a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan.

Naime, prva epizoda bit će premijerno emitirana na Prvom programu HTV-a, u ponedjeljak 27. prosinca, u 21 sat, a u istom terminu ponedjeljkom publika će moći pogledati i ostale epizode serije koja je već pobudila veliki međunarodni interes.

Producentica Ankica Jurić Tilić objasnila je kako su došli na ideju da se roman prebaci u pokretne slike.

image

Dalibor Matanić, redatelj i Ankica Jurić Tilić, producentica

Biljana Blivajs/Cropix

"Ideja je bila moja jer je meni to jedan od najboljih hrvatskih romana u zadnji 30 godina, uglavnom izlazi i novo izdanje pa imate priliku pročitati. Nadam se da smo ideju romana, bar kako sam ga ja pročitala, vjerno prenijeli i jedva čekam naš susret s publikom", izjavila je producentica Ankica Jurić Tilić.

Serija vjerno prati zaplet, a svaka epizoda ispričana je iz perspektive drugog lika.

image

Predstavljanje nove HRT-ove serije

Biljana Blivajs/Cropix

"To je bio veliki zadatak, jer Robertov roman svi vole i kada idete raditi tako nešto, to je jako opasno jer svatko ima svoje mišljenje o toj knjizi. Nama je trebalo puno vremena da nađemo novi filmski jezik, a da poštujemo knjigu", rekao je redatelj Dalibor Matanić.

Rene Bitorajac, koji glumi Olega nije pročitao roman, a ispričao je kako je izgledao kreativni proces stvaranja lika.

"Prvo ću reći da mi nije neugodno, a izlazi novo izdanje pa onda čekam njega. Ja sam bez opterećenja ušao u ovaj projekt i imam svoje viđenje da je roman cjelovito umjetničko djelo, nakon što se adaptirao scenarij, ja sam izvlačio sebe kao ulogu. Ja nisam bio u zoni komfora, to je bilo potpuno drukčije od onoga što ja inače radim, a osjećao sam se jako dobro i oduševljen sam rezultatom", rekao je Rene Bitorajac.

image

Rene Bitorajac

Biljana Blivajs/Cropix

Glumica Tihana Lazović prokomentirala je svoju ulogu ‘Lipše‘, no za vrijeme snimanja bila je na svim lokacija gdje se serijala snimala.

"Ja mislim da više ni jedna žena ne smije biti ta bolja polovica u filmu, kako u Hrvatskoj kinematografiji pa tako i u svjetskoj. Lipša je snažna mlada žena koja se uvijek dočeka na noge. Nekako bi je baš voljela imati za prijateljicu. Ja volim putovati i nije mi predstavljalo problem biti na svim lokacijama, a zanimljivo je da sam tu godinu kada je vladala najjača korona, ja najviše putovala. Bilo je stresno I izazovno, ali uspjeli smo", kaže Tihana Lazović.

image

Tihana Lazović

Biljana Blivajs/Cropix

U seriji glume i regionalna lica, glumica Jovana Stojiljković kao Šejla i glumac Izudin Bajrović kao Jando.

"Radi se o liku koji doživi najdrastičniji preobražaj. Jandru zatičemo u prvoj sceni kako spava, mrtav pijan, to malo novca koji ima ulaže u jeftinu rakiju da se napije i tako provodi svoje posljednje dane, ali neću otkrivati, vidjet ćete seriju do kraja", kaže Izudin Bajrović.

"Jako mi je drago što su me Dalibor i Ankica zvali, te sam dobila priliku raditi sa ovim sjajnim glumcima i rijetkost je da imate dobar scenarij, a Šejla je zanimljiva, ona ima osjećaj da se izgubila pa se ponovo traži, a najzanimljvije mi je to što ima taj unutrašnji svijet koji je bogat i ona ga čuva samo za sebe. Pogotovo mi je drago što će se ova serija emitirati u Srbiji pa da vide ovakvu seriju, glumačku ekipu, režiju, cijeli paket. Jedva čekam da vidite svih šest epizoda", dodala je Jovana Stojiljković.

image

Izudin Bajrović

Biljana Blivajs/Cropix
image

Jovana Stojiljković

Biljana Blivajs/Cropix

Serija je snimana je tijekom prošle i ove godine u Zagrebu, Gračacu, Dugoj Resi, Ličkom Osiku, Tunisu i Helsinkiju, a već je osvojila dvije prestižne nagrade - Grand Prix u programu Panorama International na festivalu Series Mania u Lilleu, te nagradu publike na festivalu Seriencamp u Münchenu.

Sastoji se od šest epizoda, a svaka nosi ime po jednom od šest glavnih likova: Oleg: Rene Bitorajac, Nikola: Krešimir Mikić, Šeila: Jovana Stojiljković, Janda: Izudin Bajrović, Branoš: Goran Bogdan, Lipša: Tihana Lazović.

image

Predstavljanje nove HRT-ove serije ‘Područje bez signala‘

Biljana Blivajs/Cropix
image

Predstavljanje nove HRT-ove serije ‘Područje bez signala‘

Biljana Blivajs/Cropix

Ukratko, radnja prati dvojicu Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljen gradić s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi. U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera, bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru, spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge. Uz njih glume još Stipe Radoja, Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković te brojni drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:55