THE BATMAN

Od sutra u hrvatskim kinima: Dugačka i sumorna, ali ipak impresivna filmska priča o Batmanu

”The Batman”

 Warner Bros/Planet/Profimedia
Evo što kaže strana kritika: ‘Mogla bi to biti ‘najbolja, najatmosferičnija kinematografska interpretacija Gothama‘

Originalni film Tima Burtona, poznatog po gotičkoj estetici, pomalo naivni i trash "Batman i Robin" ili pak svojevrsna Batmanova filmska renesansa pod vodstvom Christophera Nolana.... Neke su mu inkarnacije bile uspješne, a neke promašene, ali svaka nova ekranizacija priče o čovjeku šišmišu izazvala je reakcije.

Šest godina nakon Snyderovog filma "Batman protiv Supermana" koji je požeo relativno loše kritike, staru slavu iz doba Nolanove trilogije "Vitez tame" Batmanu će pokušati vratiti svestrani Robert Pattinson u Reevesovom "The Batmanu".

Prema procjeni Varietyja, novo poglavlje u Batman franšizi nije razočaralo.

"Koja je bila redateljeva strategija? Evo je: Neka bude mračniji od "Viteza tame", ubojitiji od novog Bonda "Za smrt nema vremena" i duži od "Dine", s ozbiljnim Batmanom koji se izdvaja", riječi su kojima je Variety opisao film za koji tvrde da je među najboljima u svom žanru.

Posebnost ovoga filma je, kažu, u tome što, za razliku od većine srodnih filmova koje definiraju negativci, Pattinsonov "The Batman" istražuje Batmana čija je moralna karakterizacija puno kompleksnija od uobičajenog pa se postavlja pitanje "što ako pozitivac zapravo nije pozitivac."

Novi film o Batmanu je, smatraju, "sočna kombinacija klasičnog gangsterskog filma i hrabrog komentara izazova s kojima se suočavamo u modernom svijetu te obrađuje strahove i frustracije proizašle iz aktualne političke klime".

Pattinsona opisuju kao "najsumornijeg glumca koji je igrao tu ulogu", a njegovog Brucea Waynea kao "tmurnog i povučenog, oštećenog samotnjaka s neprorađenim problemima s ocem."

"Robert Pattinson se čini još umornijim i izmučenijim nego u Twilightu, oči su mu napola zatvorne, a zvuči kao da se polako oporavlja nakon trovanja hranom", piše BBC koji u istom tonu opisuje i Reevesov Gotham:

"Gotham je sumorna, očajna urbana džungla, prepuna poroka i korupcije koji vladaju kako ljigavim dužnosnicima tako i razbojničkim uličnim bandama. Kiša stalno pada, nebo je uvijek sivo, čak i svjetiljke u interijerima su preslabe da bi odagnale sjene", slikovito će BBC.

"Mogla bi to biti dosad najbolja, najatmosferičnija kinematografska interpretacija Gothama jer se jasno vidi zašto je tom mjestu potrebna Batmanova pomoć", smatraju.

"Radnja je troma, obrati nisu iznenađujući, a Riddler nije niti zastrašujuć niti ingeniozan kao Joker. Ipak, "The Batman" je impresivan na svoj način. Reeves i njegov tim su osmislili, za ovaj film karakterističnu, i stiliziranu verziju mračnosti", zaključuje BBC.

"Tmurni je to žanrovski film u kojem su plašt, kapuljača, batmobile i fora gadgeti prekriveni mračnim noir teksturama složene detektivske priče", piše The Hollywood Reporter te dodaje da im ni u jednom trenu tijekom trosatnog filma nije odlutala pažnja, usprkos tome što su se nadali pokojem humorističnom momentu, koji nisu dočekali jer je, kažu, još Nolan označio odmak od zabavnog Batmana. S napomenom da filmu ne nedostaje uzbuđenja i ushićenja, već samo trenutaka koji gledatelja navode na smijeh.

"Ova mrzovoljna studija zločina i kazne, savršeno je realizirana, pripovijedanje je živo, a vizija koherentna i promišljena, što pruža dobar provod", a "Batman je zvijezda filma i psihološki zanimljiviji lik od svog filmskog protivnika", rezimirao je THR.

The Guardian pak hvali dizajn, vizualni aspekt te glumu Jeffreyja Wrighta, Johna Turturra te Zoe Kravitz, no filmu zamjera pretjeranu minutažu i "zamorni kraj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:43