KRAJ IŠČEKIVANJA

Obožavatelji ‘Ratova zvijezda‘ dolaze na svoje: Stiže nova serija o svima najdražem učitelju

Ewan McGregor

 Disney Plus/
Na Disney+ dolaze prve dvije epizode nove serije o jednom najvažnijih likova svemirske sage, Obi-Wan Kenobiju

Da danas na Disney+ stižu prve dvije od šest epizode serije Obi-Wan Kenobi, smještene u univerzum Ratova zvijezda, ne znaju valjda samo oni iz još skrivenih amazonskih plemena i oni koji su nekim su čudom uspjeli propustiti dva najavna trailera.

Svega vezanog uz Ratove zvijezda nikad dosta, pa priču o Obi-Wan Kenobiju, blagom, mudrom i moćnom Jedi majstoru, jednom od središnjih likova tog svijeta-galaksije-univerzuma svi žele vidjeti. Plus su serije Mandalorian i Book of Boba Fett fino ugrijale publiku za projekt najavljen još prije nekoliko godina.

Priča serije smještena je u vrijeme deset godina nakon epizode III (Osveta Sitha) i devet godina prije epizode IV (Nova nada) i usredotočuje se na Obi-Wanove avanture na Tatooineu i oko njega, dok pokušava zaštititi 10-godišnjeg Lukea Skywalkera od svih prijetnji, ali i izbjeći da ga carski lovci na jedije ne otkriju i ubiju.

Ewan McGregor ponavlja svoju ulogu Obi-Wana, Hayden Christensen koji je glumio Anakina Skywalkera u Napadu klonova i Osveti Sitha, ponovno će obući odijelo Dartha Vadera. Grant Feely je mlađahni Luke. Scenarij potpisuje Joby Harold koji je radio Johna Wicka 3, a režiju Deborah Chow koja je pokazala da zna posao režirajući neke od epizoda Mandaloriana.

Datum premijere serije baš se zgodno poklopio s važnim datumima za Ratove zvijezda: ovog mjeseca obilježava se 45. godišnjica filmskog debija Obi-Wana i Dartha Vadera (u epizodi IV, Nova nada), te 20 godina otkako su Ewan McGregor i Hayden Christensen prvi put podijelili ekran u epizodi II, Klonovi napadaju).

Obi-Wan, sjajan učitelj (svatko tko je, u bilo kojoj dobi sanjario o tome da postane Jedi veselio bi se takvom mentoru), moćan, a opet netko čiji propusti imaju nesagledive posljedice.

Izdvojili smo neke pivotalne trenutke iz filmova koji jasno oslikavaju karakter i važnost te ključnu ulogu Obi-Wan Kenobija, Bena Kenobija u svemiru Ratova zvijezda.

“Taj dječak je opasan.” (Epizoda I: Fantomska prijetnja)

image

Qui Gon (Liam Neeson)

/Giphy

Obi-Wan Kenobi, mladi padawan razgovara sa svojim učiteljem Qui-Gon Jinnom (Liam Neeson) o problemima s učenjem Anakina Skywalkera. Qui-Gon je uvjeren da je Anakin (Jake Lloyd) odabrani. Čak i prije nego što sam postane Jedi vitez, Obi Wan osjeća nešto zlokobno u dječaku.

"Mi ćemo se pobrinuti za to"

(Epizoda I: Fantomska prijetnja)

image

Duel, Osveta Sitha

/Giphy

Dvoboj sudbina, epska bitka svjetlosnim mačevima u kojoj sudjeluju Obi-Wan Kenobi, Qui-Gon Jinn i Darth Maul. Trenutak koji pokazuje uspon Obi-Wan Kenobija od učenika do Jedija, trenutak velike pobjede.

“Bit ćeš Jedi, obećavam.”

(Epizoda 1: Fantomska prijetnja)

Na pogrebu Qui-Gon Jinna (koji umire u Dvoboju sudbina), Obi-Wan obećava mladom Anakinu da će ga obučiti da postane Jedi vitez. Tuga koju osjeća zbog gubitka učitelja zasljepljuje Obi-Wana koji ne vidi koliko je opasna njegova odluka

“Zašto imam osjećaj da ću umrijeti zbog tebe?”

(Epizoda II: Napad klonova)

Dok pokušava smiriti svojeg mladog Padawana Anakina (Christensen) tijekom njihova lova na lovca na ucjene, Obi-Wan se šali da bi stres poučavanja Anakina mogao biti dovoljan da ga ubije. Crni humor u stilu Ratova zvijezda.

“Jako bih volio upoznati tog Janga Fetta.”

image

Jango Fett i Obi-Wan

/Giphy

(Epizoda II: Napad klonova)

Obi-Wan na planetu Kamino ispituje Janga Fetta (Temuera Morrison) čijim će klonovima jednog dana zapovijedati u bici. Obi-Wan ispravno sumnja da Jango stoji iza nedavnih pokušaja atentata na Padmé Amadalu (tajnu ljubav Anakina Skywalkera koju glumi Natalie Portman). Sukobljavaju se na planetu i u svemiru. Jango na kraju padne u ruke Jedi majstora Macea Windua (Samuel L. Jackson).

"Lordovi Sitha su naša specijalnost."

image

Count Dooku i Anakin

/Giphy

(Epizoda III: Osveta Sitha)

Dok su u misiji spašavanja kancelara Palpatinea (Ian McDiarmid), Obi-Wan i Anakin bore se s grofom Dookuom (Christopher Lee), Jedijem koji je postao Sith. Palpatine kaže da dva Jedija nisu dovoljno jaka za Sitha. Obi-Wan se ne slaže. Ironija je u tome da on, ne znajući to, spašava Sitha - zlog Dartha Sidiousa.

“Dobar dan.”

(Epizoda III: Osveta Sitha)

Trenutak koji je postao izuzetno popularan mem. Obi-Wan se bori protiv generala Grievousa u spektakularnom okršaju gdje ovaj koristi četiri sablje. Obi-Wan se na kraju riješi Grievousa laserskim blasterom i kaže - "tako necivilizirano."

“Učinit ću što moram.”

(Epizoda III: Osveta Sitha)

image

Obi-Wan Kenobi

/Giphy

Nakon što Anakin prijeđe na tamnu stranu i postane novi učenik Dartha Sidiousa, Yoda traži od Obi-Wana da ga uništi, što je zadatak koji Obi-Wan u početku odbija zbog njihove doživotne veze. Nakon intenzivne borbe svjetlosnim mačevima Obi-Wan ostavlja Anakina da umre na obali rijeke lave. No Darth Sidious spašava Anakina. Anakin stavlja na sebe poseban oklop i kacigu i postaje Darth Vadera.

“Nekoć sam bio Jedi vitez, isto kao i tvoj otac.”

(Epizoda IV: Nova nada)

image

Obi-Wan Kenobi

Gphy/

Stariji Obi-Wan (Alec Guinness) priča s mladim Lukeom Skywalkerom (Mark Hamill) o njegovom ocu, dajući Lukeu do znanja da je Anakin bio nevjerojatan pilot i "lukavi ratnik." Uči Lukea kako rukovati svjetlosnim mačem te mu kaže kako mu je otac umro od ruke Dartha Vadera, ne otkrivajući da je to zapravo njegov otac ispod Vaderove maske.

“Porazi me i postat ću moćniji nego što možeš zamisliti.”

(Epizoda IV: Nova nada)

Prije nego što mu Darth Vader zada smrtonosni udarac svjetlosnim mačem te Obi-Wan "postao jedno sa silom", on upozorava svojeg bivšeg učenika da će biti jednako strašan i nakon smrti. On je čovjek od riječi, pojavljuje se kasnije pomažući Lukeu te kao Duh Sile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:40