MOSTRA

OBJAVLJEN PROGRAM FESTIVALA U VENECIJI Premijere niza prestižnih naslova koji nisu stigli do Cannesa

'Balada o Busteru Scruggsu' braće Coen
 

Filmski festival u Veneciji objavio je program svog nadolazećeg, 75. izdanja. Među filmovima koji će se nadmetati za nagradu Zlatni lav našli su se i novi naslovi braće Coen, Mikea Leigha, Juliana Schnabela, Yorgosa Lanthimosa i Alfonsa Cuarona.

Prema očekivanju, Venecija je iskoristila činjenicu da niz prestižnih anglosaksonskih naslova nije stigao biti dovršen, ili nije uvršten u Cannes zbog striktnih canneskih propozicija o obaveznoj kino premijeri. Tako će Venecija premijerno prikazati cijeli niz filmova uvriježenih canneskih “pretplatnika”. Braća Coen će premijerno prikazati svoj vestern “Balada o Busteru Scruggsu”, projekt koji je deriviran iz šestodijelne TV serije za Netflix, pa zato i nije smio igrati u Cannesu.

Remake horora

Mike Leigh će u Veneciji predstaviti “Peterloo”, film o 19-stoljetnom masakru policije nad britanskim radnicima. U Veneciji će igrati i “Favorit”, novi film lidera grčkog tzv. čudnog vala Yorgosa Lanthimosa, u kojem glume Emma Stone i Rachel Weisz. Tu je i “Suton”, novi film mađarske senzacije Laszla Nemesa, autora “Saulovog sina”, kao i “Naše vrijeme” meksičkog modernista Carlosa Reygadasa.

U konkurenciji će ukupno igrati 21 film, od čega čak 12 na engleskom jeziku. Među istaknutijim anglofonim naslovima je i vestern “Braća Sisters”, prvi film na engleskom poznatog francuskog režisera i bivšeg canneskog pobjednika Jacquesa Audiarda. Tu je i “Prvi čovjek”, film o operaciji slanja prvih ljudi na mjesec koji potpisuje autor oskarovskog “La La Landa” Damian Chazelle. U filmu, kao i u “La La Landu”, glavnu ulogu glumi Ryan Gosling. U borbi za nagrade je i “Suspiria”, remake slavnog horora Darija Argenta iz 1977. Remake režijski potpisuje Luca Guadagnino, a u filmu glume Tilda Swinton i Dakota Johnson.

U Veneciji će igrati i novi biografski film o Van Goghu “Pred vratima vječnosti”. Film potpisuje Julian Schnabel, a slikara glumi Willem Dafoe.

Premda konkurencijom dominiraju filmovi na engleskom, u Veneciji će biti prikazana i dva filma istaknutih holivudskih redatelja koji nisu na engleskom. “Roma” je novi film Meksikanca Alfonsa Cuarona (“Gravitacija”) u koje se tematski vraća u Meksiko 70-ih. Britanski specijalist za igrane dokudrame Paul Greengrass predstavit će - pak - film “22. jula” o masakru na norveškom otočiću Utoya. Za razliku od norveškog filma na istu temu koji je premijerno prikazan zimus, u Greengrassovom će se filmu Breivika fizički vidjeti. Film je sniman na norveškom i sa skandinavskim glumcima.

Venecija donosi i niz atraktivnih naslova izvan konkurencije, a osobito se izdvajaju dva politička dokumentarca. Prvi od njih je film Emira Kusturice “El Pepe, jedan uzvišeni život” o osebujnom urugvajskom predsjedniku Pepeu Mujici, a drugi “American Dharma” Errola Morrisa koji se bavi guruom američke populističke desnice i otjeranim Trumpovom savjetnikom Stephenom Bannonom.

“Genijalna prijateljica”

Izvan konkurencije u Veneciji će biti prikazane i dvije epizode TV serije po “Genijalnoj prijateljici” Elene Ferrante. Riječ je o HBO-voj seriji na talijanskom jeziku koja prati tomove romanesknog ciklusa o dvije napuljske prijateljice, a kao redatelj seriju potpisuje Saverio Costanzo.

Venecija će također upriličiti i premijernu projekciju ukletog i dugo nedovršenog filma Orsona Wellesa “Druga strana vjetra” koji je sniman 70-ih, ali je ostao neprikazan i poludovršen. Glavnu žensku ulogu u filmu igrala je Oja Kodar.

Ranije je objavljeno da će počasnog Zlatnog lava za karijeru dobiti Vanessa Redgrave.

Venecijanski festival počinje 29. kolovoza, a film otvaranja će biti Chazelleov “Prvi čovjek”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:18