‘THE WHALE‘

Nije ga bilo 15 godina: Vratio se Brendan Fraser i mnogi vjeruju da mu se smiješi Oscar

Brendan Fraser

 Luca Carlino/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Luca Carlino/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
Rekli su ‘lijep je, glup je, propao je‘. A on je samo tugovao za majkom i postao žrtva napastovanja

Nakon što je "The Whale", novi film Darrena Aronofskog u kojem glavnu ulogu glumi Brendan Fraser, premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, glumac nije mogao sakriti osjećaje. Rasplakao se tijekom šestominutnih ovacija. Suza je bilo i u publici. Sada svi pišu o njegovu velikom povratku na glumački Olimp.

image

Brendan Fraser u "The Whale"

A24/Planet/Profimedia/A24/Planet/Profimedia

Vrhunca karijere tog američko-kanadskog glumca novije generacije gledatelja se ni ne sjećaju. Zgodan, mišićav, plavook i vitak, Fraser je, krajem 1990-ih i u prvom desetljeću 2000-ih, bio velika zvijezda komedija i akcijskih filmova kao što su franšiza "Mumija", "George iz džungle", "Looney Tunes: Ponovno u akciji", ali i Oscarom nagrađenog filma "Fatalna nesreća".

Neugodan razvod

No nakon 2008. godine, glavnih uloga, višemilijunskih honorara i hitova više nije bilo. Iako nikad nije prestao raditi svoj posao, Fraser se povukao u pozadinu i igrao sporedne likove, uglavnom na televiziji.

image

Brendan Fraser i njegova supruga

Maria Cerda/Visual/Profimedia/Maria Cerda/Visual/Profimedia

Chris Yogerst, ugledni povjesničar filma i medija, na društvenim je mrežama i u američkim medijima komentirao Fraserov povratak.

- Izgleda kao da je javnost jedva čekala ovaj trenutak - rekao je Yogerst. - Svima je nedostajao. Vidjeti ga ponovno na velikom ekranu, bilo je kao da se vratio stari prijatelj.

Nostalgija je svakako pridonijela takvim reakcijama.

- Pa i sam ponekad osjetim nostalgiju čak i za blesavim remakeom filma ‘Začaran‘ - dodao je. Radi se o komediji s Fraserom i Elizabeth Hurley iz 2000. godine.

Tijekom godina povučenog života svašta se govorilo o Brendanu Fraseru i razlozima za propast njegove sjajne karijere - od pogrešnog biranja uloga do mentalnih problema. Ponekad se govorilo vrlo grubo, često neutemeljeno i zlobno, spominjale su se fraze o ljepoti i gluposti i nedostatku talenta.

Tek je 2018. godine, nakon što je magazin GQ objavio velik profil o njemu, postalo jasnije kakve je osobne borbe glumac vodio tijekom desetljeća provedenog daleko od javnosti. Tu je Fraser progovorio o velikim zdravstvenim problemima s kojima se morao nositi zbog ozljeda zadobivenih izvođenjem vratolomija tijekom snimanja franšize "Mumija", brojnim operacijama, teškom nošenju sa smrću majke i razvodu.

image

"Mumija"

Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

Kraj devetogodišnjeg braka s glumicom Afton Smith, s kojom ima tri sina, bio je krajnje neugodan i nimalo prijateljski. Godinama će se natezati oko alimentacije.

Ustrašen i ponižen

Ipak, najveće iznenađenje bila je priča o tome kako ga je Philip Berk, bivši predsjednik holivudskog Udruženja stranih novinara (HFPA), koje dodjeljuje Zlatne globuse, pipkao. U biti, seksualno napastovao.

Berk je optužbe nazvao "potpunom izmišljotinom". Rekao je da je na jednom događanju Frasera "uštipnuo" za stražnjicu. Priznao je i da je glumcu poslao pismo isprike nakon incidenta, i to nakon što se Fraser žalio HFPA-i.

No, Fraser tvrdi da je situacija bila mnogo, mnogo gora - sve do pokušaja guranja prsta u anus.

- Osjećao sam se loše. Osjećao sam se kao malo dijete - rekao je glumac za GQ. - Mislio sam da ću zaplakati.

image

Elizabeth Hurley i Brendan Fraser

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

Kombinacija problema u privatnom životu i depresija, a posebno priča s Berkom, bio je uvjeren Fraser, rezultirala je time da se u jednom trenutku našao na nekoj od niza holivudskih "crnih lista" i da mu je karijera krenula silaznom putanjom.

Rekao je da se godinama trudio zatomiti svoje osjećaje, duboko zakopati sjećanja na događaj s Berkom, no kada su njegove kolegice i kolege počeli govoriti o svojim negativnim iskustvima, i on je odlučio progovoriti.

- Jesam li još u strahu? Apsolutno. Osjećam li da moram nešto reći? Apsolutno. Jesam li htio mnogo, mnogo puta? Apsolutno. Jesam li se zaustavio? Apsolutno - rekao je 2018. godine.

Podršku je tada dobio na društvenim mrežama, ali i od kolega. Terry Crews posebno ga je hvalio.

- Brendan je nevjerojatno hrabar - napisao je Crews na Twitteru. - Njegovo iskustvo slično je mojem. I završava s napadačem koji objašnjava svoje postupke kao zafrkanciju, igru. Ono što je za jednog čovjeka igra za drugog je poniženje.

Malo-pomalo Fraser se počeo se oporavljati, a s novim filmom otvorio i potpuno novo poglavlje svoje karijere.

"The Whale" govori o povučenom učitelju engleskog, morbidno debelom, koji se bori sa zdravstvenim problemima te pokušava ponovno povezati sa svojom otuđenom kćeri.

image

"George iz džungle"

Lifestyle Pictures/Alamy/Alamy/Profimedia/Lifestyle Pictures/Alamy/Alamy/Profimedia

Nju i njezinu majku ostavio je prije mnogo godina, zbog veze s muškarcem.

Film, uz pohvale, prate i kontroverze. Dijelu kritičara smeta korištenje protetike i takozvanih "debelih odijela", što je standardna holivudska praksa kada netko u filmu mora biti pretio.

Takvu praksu mnogi smatraju uvredljivom. Na društvenim mrežama neki kritičari pišu kako je premisa filma sama po sebi dehumanizirajuća. Postavlja se pitanje je li ga uopće trebalo napraviti.

Mogući Oscar

Aubrey Gordon, autorica i suvoditeljica poznatog podcasta "Maintenance Phase", koji se bavi razotkrivanjem lažnih zdravstvenih trendova, žestoko je oplela po filmu.

- Tako je znakovito da mnogi vide debele ljude kao ljudska bića samo tamo gdje se pokazuje da rade upravo ono što se očekuje da debeli ljudi rade: žive kratke, male živote, nasmrt se prežderavaju, osjećaju tugu i žaljenje. Sve su to podsjetnici na to koliko je to tragično biti debeo, a koliko je superiorno biti mršav - napisala je Gordon.

Broadwayska zvijezda, glumica i producentica Pia Glenn rekla je da je žalosna što je baš ovaj film označio Fraserov povratak na vrh.

- Povratak gospodina Frasera i njegovo osobno putovanje kao glumca i čovjeka su jako bitni. Zato mi je žao što mislim negativno o projektu koji je doveo do tog povratka. Znam da film neću gledati. Sve te reference na šlaufove, viseće salo i Jabbu the Huta... Ne. - rekla je Glenn.

Ipak, većina kritičara smatra da se Fraseru smiješi Oscar. I još mnogo novih, glavnih uloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:16