Kinoteka

‘Nevjerna‘ je postala hit radi Diane Lane koja je dokazala da i sredovječne žene mogu biti seksi

Diane Lane i Richard Gere u filmu ”Nevjerna”
 Imbd
Romantični triler kojeg potpisuje Adrian Lyne na programu je u petak u 20 sati

Claude Chabrol vratio se u prvu ligu francuskih redatelja krajem šezdesetih godina, ponajviše zahvaljujući filmu "Nevjerna žena", kojim je postigao i međunarodni uspjeh. Glavnu ulogu igrala je njegova tadašnja supruga Stéphane Audran, dokonu gospođu kojoj je dosadno uz njezina neuglednog muža (Michel Bouquet) pa pronalazi zgodnog ljubavnika (Maurice Ronet). Mužu je jasno da se nešto čudno zbiva te je počinje pratiti i otkriva njezino skrovito ljubavno gnijezdo. Kad se poslije nasamo suoči s ljubavnikom, ne može se suzdržati i ubije ga. Ženina reakcija je, međutim, krajnje nepredvidiva.


Kad je Adrian Lyne ("Flashdance", "Kobna privlačnost") najavio da će 2002. napraviti holivudsku verziju tog klasika, mnogi su bili uvjereni da je film osuđen na propast. Ipak, nije bilo baš tako, jer je redatelj unio dosta promjena u originalnu priču. Prvo, ulogu supruga dodijelio je Richardu Gereu, još uvijek u formi da igra romantične zavodnike, a njegovu ženu igrala je tada još uvijek atraktivna Diane Lane. Ipak, njihov brak postao je učmao, imaju 8-godišnjeg sinčića, ali se očito dosađuju jedno uz drugo. Jednom pukim slučajem ona upoznaje mlađahnog Francuza Paula (Olivier Martinez, kasniji suprug Halle Berry od koje se upravo razvodi), a kako je ona tom prilikom pala i potrgala "najlonku", stranac je pozove u svoj stan da se uredi. Ljubavnu vezu počnu tek kasnije, usprkos njezinom oklijevanju da uleti u preljub, ali kad se to dogodi, ona osjeti da je upravo to ono što joj je nedostajalo.


Sva tri glumca su vrlo dobra, no posebno Diane Lane, zbog koje je "Nevjerna" postala hit, dokazujući da i sredovječne žene mogu biti itekako seksi. Nominirana je za Oscara i za Zlatni globus i dobila nagrade udruženja američkih, a zatim i njujorških kritičara za najbolju ulogu. Film je u svjetskim kinima zgrnuo 120 milijuna dolara bruto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:16