RONDO

Nepoznata povijest znamenitog filma: Kako su ‘šah u troje‘ igrali Milena Dravić, Stevo Žigon i Relja Bašić

Milena Dravić i Relja Bašić

 /Press
Teme razgovora bit će kinematografski princip i glazbena forma, autorska osobnost i kreativni kolektiv...

Povodom izdavanja Knjige snimanja Zvonimira Berkovića, koja je zaslugom HDA poprimila oblik prave, ukoričene i za izlog spremne knjige, KIC u četvrtak 1. prosinca u 19 sati priređuje javni razgovor o Rondu te o, kako se najavljuje, "njegovom jedinstvenom autoru i veličanstvenim koautorima. Teme razgovora bit će kinematografski princip i glazbena forma, šah kao igra u troje, autorska osobnost i kreativni kolektiv, šezdesete ili Periklovo doba, grad kao stroj za priču".

image

Tomislav Pinter i Zvonimir Berković

/Press

Na tribini sudjeluju Mladen Tarbuk, skladatelj i dirigent, Slaven Zečević, montažer i pisac pratećeg teksta, Hrvoje Hribar, redatelj i pisac drugog pratećeg teksta, uz podršku i komentare moderatorice Diane Nenadić, filmologinje i filmske kustosice. Skupu će se uvodno obratiti urednik edicije Mladen Burić.

Razgovor će biti popraćen ulomcima u slici i zvuku. Nakon razgovora, druženje se nastavlja uz mogućnost kupovine knjige po promotivnim cijenama. Program se održava u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom.

Rondo je, podsjetimo, jugoslavenski crno-bijeli igrani film snimljen 1966. godine u režiji Zvonimira Berkovića. Po žanru je drama, a radnja prikazuje kako sudac po imenu Mladen (čiji lik tumači Stevo Žigon) svake nedjelje dolazi kod svog prijatelja kipara Feđe (čiji lik tumači Relja Bašić) igrati šah i razgovarati o umjetnosti i glazbi, ali i kako njihovi susreti dovedu do toga da Feđina mlada supruga, čiji lik tumači Milena Dravić, započne preljubničku aferu sa Mladenom. Rondo se isticao za tadašnju jugoslavensku kinematografiju neobično modernim stilom, odnosno po tome što je narativna struktura slijedila istoimenu glazbenu formu. S velikim uspjehom je prikazan na Pulskom festivalu gdje je Relja Bašić dobio Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu. Sredinom 1980-ih je uvršten u izbor 20 najboljih jugoslavenskih filmova, a 1999. godine je proglašen jednim od najboljih hrvatskih filmova svih vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:14